Haberler

Alakır'ı Şarkılarla Savunmaya Çalışıyorlar

Üzerine Özel Şirketler Tarafından Çok Sayıda Nehir Tipi Hidroelektrik Santrali (hes) Kurulan Antalya'nın Kumluca İlçesindeki Alakır Nehri'ndeki Çalışmayı Durdurmak İçin Mücadele Eden Genç Bir Çift, Arkadaşlarının da Yardımıyla Nehir İçin Yazılmış Şarkılardan Oluşan Bir Cd Hazırladı

Üzerine özel şirketler tarafından çok sayıda nehir tipi hidroelektrik santrali (HES) kurulan Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Alakır Nehri'ndeki çalışmayı durdurmak için mücadele eden genç bir çift, arkadaşlarının da yardımıyla nehir için yazılmış şarkılardan oluşan bir CD hazırladı. Çift, CD'nin satışından elde edilen gelirle HES'lere karşı mücadele edecek.

İstanbul'da doğup büyüyen Birhan Erkutlu ve Tuğba Günal, tanıştıktan kısa bir süre sonra doğanın içinde kendi ürettikleri kadar tüketebilecekleri bir yaşamın hayalini kurmaya başladı. Hindistan'dan Amazonlar'a kadar gezip doğada yaşayan insanların deneyimlerini paylaşan genç çift, 6 yıl önce Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Alakır Nehri kıyısında satın aldıkları arazide kurdukları çadıra yerleşti.

Alakır'ın beslediği topraklarda yetiştirdikleri ürünlerle yaşayan, güneş paneliyle ürettikleri elektriği kullanan çiftin hayalleri, nehrin üzerine özel şirketler tarafından nehir tipi HES'ler inşa edilmeye başlayınca yıkıldı. Yaklaşık 1,5 sene önce hidroelektrik santrallerinin yapılacağını, iş makinelerinin nehir kıyısına gelmesiyle öğrendiğini anlatan Birhan Erkutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Gidip sorduğumuzda HES yapılacağı söylendi. Sonra araştırdık, proje tanıtım dosyalarına ulaştık. Proje tanıtım dosyalarında, vadi kaynağından denize kadar kapalı iletim hattıyla 8 HES yapılacağını gördük. Bunlara nehir tipi hidroelektrik santrali deniyor. Suyu tamamen kapalı borulara alan bir sistem' diye konuştu.

Sudan sadece insanların değil, vadide yaşayan hayvanların da yararlandığına dikkati çeken ve kendilerini 'doğayla uyumlu yaşayan insanlar' olarak tanımlayan Erkutlu, yaşanan gelişmeler nedeniyle huzurlarının kaçtığını söyledi.

Erkutlu, yöre insanının bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirterek, 'Can damarımızı almaya yönelik bu projelere karşı hem hukuki bir süreç başlattık, hem de kamuoyunu bilgilendirmek üzere kongreler, toplantılar, eylemler yaptık' dedi.

Mahkeme sürecinde bilirkişi tayin edilmesi için 6-7 bin lira para ödemeleri gerektiğini belirten Erkutlu, şöyle konuştu:

'Kendi kendine yeterek geçinen köylü halktan 6-7 bin lira bilirkişi heyeti parası talep edildi. Bu insanlar bu parayı nereden bulacaklar? Karadeniz'de ineğini satanlar, altın bileziğini bozduranlar olduğunu biliyorum. Bizim de sanatımız var. Bizim de silahımız, müzik aletlerimizdir. İnsanlardan kuru kuru bağış toplamak yerine, şu ana kadar yürüttüğümüz sanatsal faaliyetlerimizi 'Alakır'ın Sesi' adını verdiğimiz bir albümde topladık.'

Erkutlu, albümde arkadaşlarından da destek aldıklarını, Alakır için yazdıkları şarkı sözlerini yine doğal ortamda kendilerinin çaldığı enstrümanlar eşliğinde seslendirerek CD'ye kaydettiklerini söyledi.

- 'SUYUN BOŞA AKTIĞINI SÖYLEMEK CAHİLLİK'-

Birhan Erkutlu, HES'lerin yapılmasına gerekçe olarak 'Suyun boşa aktığının' söylendiğini, böyle bir söylemin de 'Cahillik' olduğunu savundu.

Erkutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu su ne buradaki kuş için boşa akar, ne bu ağaçlar için boşa akar, ne yağmur getiren bulutlar için boşa akar, ne de buradaki çiftçinin rızkı için boşa akar. Bunun boşa aktığını iddia etmek büyük cahilliktir. Bu albümü yaparken kullandığımız enerjiyi kurduğumuz küçük bir güneş panelinden elde ettik. Bu albüm için de evlerde kullanılan sanayi tipi elektriği kullanmadık. Ben bunun nükleer silahlardan, tanktan, tüfekten çok daha etkili bir silah olduğuna inanıyorum. Bu mücadele mutlaka başarıya ulaşacaktır. Bu suyun sesi hiçbir zaman kesilmeyecektir. Eğer bu suyun sesi kesilirse, müziğin de sesi kesilir, Anadolu kültürünün de sesi kesilir, insanların sesi kesilir... Bu su olmazsa zaten var olamayız. Bir bir taraf değiliz. Bu mücadeleyi aynı zamanda HES'leri yapmak isteyen insanların torunları, çocukları için de veriyoruz. O insanların da çocukları, torunları akan bir nehir ve o nehirle var olan bir tabiatta yaşayabilsinler diye...'

Tuğba Günal da, toplumda farkındalık yaratmak için bir web sitesi hazırladıklarını, kongreler yaptıklarını belirterek, 'Artık sadece bilmek yeterli değil, herkesin katkısı lazım' dedi.

(YES-GÜÇ-OSM) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title