Haberler

"Akdeniz Bölgesi Kırsal Alanda Kadın Çalıştayları"

"Kadınları dikkate alan, onların emeğine daha fazla saygı gösteren ve onları biraz daha güçlü kılacak bir esnek sosyal güvenlik modeli oluşturmamız lazım" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,

"Kadınları dikkate alan, onların emeğine daha fazla saygı gösteren ve onları biraz daha güçlü kılacak bir esnek sosyal güvenlik modeli oluşturmamız lazım" dedi.

Eker, Gaziantep Uğur Plaza Otel'de düzenlenen, "Akdeniz Bölgesi Kırsal Alanda Kadın Çalıştayları" programında, 2005'te Çin Halk Cumhuriyeti'nde gerçekleştirilen uluslararası bir etkinlik ertesinde Türkiye'de kırsal alanda sorunlarını ele almayı kararlaştırdıklarını belirtti.

Çalışmaları 2008'de Kızılcahamam'da bir ulusal çalıştayla başlattıklarını ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"Bugün geldiğimiz nokta aslında o gün başlayan sürecin devamı. Ulusal çalıştay, arkasından bölge toplantıları ve bugün sondan bir öncesini Gaziantep'te, Türkiye'nin gerçekten gurur tablosu bir şehirde, büyük başarılara imza atmış büyük bir gelişme sağlamanın örneğini yurtta ve dünyada herkese ispatlamış bir şehirde yapıyoruz. Bunu da çok anlamlı buluyorum. Eğer Gaziantep 5 milyar dolarlık ihracata ulaşıyor ve eğer büyük bir ekonomik ve sosyal kalkınma gerçekleştiriyorsa kırsal alanda yaşayan kadınlarımızın sorunlarının çözümünde de burası bir sıçrama noktası olur diye düşünüyorum. Hele hele Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız çok değerli arkadaşımız Fatma Şahin hanımefendi Gaziantepli ve Gaziantep milletvekiliyse bunun gerçekleşeceğine olan inancım biraz daha artıyor. İnanıyorum önemli adımlar atacağız bu konuda ve önemli gelişmeler sağlayacağız."

Eker, varlığın özünün sevgi ve ve merhamet olduğunu, sevgi ve merhametin kadınlardan öğrenildiğini ancak kadınlardan öğrenilenin sadece bunlardan ibaret olmadığını vurguladı.

Yaşama tutunma enerjisini de, hayatın bütün sektörlerinde, bütün alanlarında ayakta durabilmenin yollarını da öğretenin kadınlar olduğunu dile getiren Eker, şöyle devam etti:

"Hal böyleyken, gerek bağımsız birey olarak gerekse toplum içerisinde önemli bir varlık olarak kadınlarımızın her yönüyle daha mücehhez hale gelmeleri, donanımlarını arttırmaları, bilgilerini görgülerini arttırmaları, enerjilerini Türkiye'nin kalkınması için daha çok kullanabilmelerine imkan tanıyacak projeleri hayata geçirmemiz lazım. Bu hem ev ekonomisi diye tabir ettiğimiz, evin içerisindeki üretim-tüketim ilişkilerini gıda ve tarımla ilgili meseleleri daha ekonomik bir şekilde ele alıp aile bütçesine, dolayısıyla ülke ekonomisinde katkı sağlama çalışmaları, gerekse doğrudan üretim faaliyetlerinin gerçekleşmesinde ve bu üretim faaliyetlerinin daha verimli kılınmasında, daha yüksek bir gelir düzeyine ulaşmasında bizim başlattığımız çalışmalar var. Kırsal Alanda Kadın Çalıştayı'nın bu iki ana unsur etrafında değerlendirilmesi gerekiyor."

-"Esnek sosyal güvenlik modeli oluşturulmalı"-

"Biz hala, eşit olmayan, adil olmayan bir uygulamayla karşı karşıyayız" diyen Eker, kadınların yer yer kendi hesaplarına çalışıyor olmakla birlikte, lokomotif güç olarak çalışıyor olmalarına rağmen sosyal güvenlik konusunda onlar için henüz adil bir uygulama modelinin hayata geçirilmiş olmadığını dile getirdi.

Sosyal güvenlik açısından esnek çalışma modeli ortaya konması gerektiğini, kadınları dikkate alan, onların emeğine daha fazla saygı gösteren ve onları biraz daha güçlü kılacak bir esnek sosyal güvenlik modeli oluşturulması gerektiğini vurgulayan Eker, şunları anlattı:

"AK Parti hükümetleri olarak hep biz kadınlara geçen zaman içerisinde eksik kalmış bir ayrımcılığa yol açmış meseleleri çözme ve aksine bu ayrımcılığı bir pozitif ayrımcılık anlayışıyla restore edip düzeltip kadınlarımızın bir manada daha önce verilmemiş olan daha önce sağlanamamış olan kadınlarla ilgili düzenlemeleri yapmayı biz prensip edindik. En son 2010 yılındaki referandumda bir anayasal zemine kavuşturuldu; kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık. Özellikle, gerek ayrımcılık, gerek istismar gerek şiddet ki çok değerli Bakanımız Fatma Şahin hanımefendi bu konuyla ilgili çok büyük bir çaba içerisinde. Meclisteki diğer hanım milletvekili arkadaşlarımızla birlikte bu konudaki düzenlemeleri yapıyoruz. Bunları hükümet olarak anayasal çerçevede yapıyoruz."

-Kadın girişimcilere destek-

Eker, bakanlıklarının AB ile müşterek yürüttüğü bir proje olduğunu, projenin katılım öncesi mali yardım programının kırsal kalkınma bileşeni kapsamında yer aldığını ifade etti.

Proje çerçevesinde kadınların, kadın girişimcilerin yapacağı, hazırlayacağı projelere özel ayrımcılık uyguladıklarını vurgulayan Eker, şöyle devam etti:

"Kadınlar lehine pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Yüzde 50 hibe destek programlarında da biz kadınlara önemli bir ayrıcalık tanıyoruz. Burada başvuran kişinin kadın olması, üyelerinin en az yüzde 50'sinin kadın olduğu üretici grupları özel ayrıcalıklı bir konuma, öncelikli bir konuma, tercihe sebep olacaklar" dedi.

Eker, Türkiye'de tarım alanında kadınların, harikalar yarattığını gördüklerini ifade ederek, bunların sayısını arttırmanın ve daha çok üretim yapılmasını sağlamanın önemine değindi.

Eğitimin okul bittiği zaman bitmediğini, aksine yeni başladığını dile getiren Eker, 2003-2011 yılları arasında toplam 133 bin kadın çiftçinin katıldığı 10 bin civarında toplantı düzenlediklerini dile getirdi.

Kadınların Sosyal ve Ekonomik Yönden Eğitiminin Desteklenmesi Yoluyla Sürdürülebilir Kırsal Kalkınmanın Sağlanması Projesi başlatıklarını, 2010 yılında projenin kabul edildiğini, 2011'de başladığını, projeyi Türkiye ve Azerbaycan'ın birlikte yürüteceğini bildiren Eker, şunları anlattı:

"Projenin bütçesini de FAO karşılıyor. Burada da kırsal alanda kadınların girişimcilik faaliyetlerinde ve eğitim ve kültür düzeyleriyle ilgili bunun geliştirilmesi yönünde bir artış sağlanıp burada kadınların durumlarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Türkiye'de ilk defa bir kırsal alanda yaşayan kadın çiftçilerle ilgili bir etkinlik başlattık. 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' diye bir etkinlik başlattık. Bu sene de 2011 yılı Türkiye finali 24 Kasım'da Erzurum'da gerçekleştirilecek. Bütün kadın çiftçilerimizi de yine oraya katılmaya bekliyoruz."

Eker, kırsal kalkınmada kadınların rolünün çok önemli olduğunu, faaliyetlerini gerçekleştirirken tek başına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak değil ilgili bütün kurum ve kuruluşlarla çalıştıklarını, bakanlık olarak kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi komitesi çalışmalarına katıldıklarını, bunun kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Eker'e konuşması arasında bir kadın çiftçi yaptıkları üretimle ilişkin destek istedi. Bakan Eker ayrıca konuşmasına kadınlarla ilgili bir şiir okuyarak başladı.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 9 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 9 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 9 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 9 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 9 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 9 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title