Haberler

Ahıska Türklerinin Ahlat'a Yerleştirilmesi

Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, belediye meclis üyeleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ilçeye yerleştirilen Ahıska Türklerini ziyaret ederek, hediye verdi.

Ahlat Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, belediye meclis üyeleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ilçeye yerleştirilen Ahıska Türklerini ziyaret ederek, hediye verdi.

Ramazan öncesinde ilçeye yerleştirilen ailelere destek olmak ve taleplerini dinlemek amacıyla ailelerle bir araya gelen Çoban, Ahıskalı Türklerinin çok büyük acılar çektiğini anımsattı.

Çoban, Ahıskalıların Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Sovyetler Birliği sınırları içinde kalarak büyük sıkıntılar yaşadığını vurgulayarak, "Ahıska Türkleri gittikleri yerlerde rahat bırakılmadı. Eğitim hakları verilmedi. Zulümlere, baskılara maruz kaldılar. İnşallah bu sıkıntıları artık yaşamayacaklar" dedi.

"75 yıl sonra vatan hasretleri bitti"

Ahıska Türklerinin, Ukrayna'da da bir zulüm yaşadığını vurgulayan Çoban, şunları söyledi:

"Ukrayna'da iki ateşin arasında kaldılar. Bugün Cenabı Hakk'ın hikmetiyle 75 yıl sonra vatan hasretleri bitti. Ahıskalılar, bugün, Anadolu'ya, vatana başladığımız yere, yani Kubbet-ül İslam'a yerleşme şansını buldu. Bunun için Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümetimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu insanlık dramına bir son vermek lazımdı."

Ahlat halkının 1870'li yıllardan sonra Çerkezleri, 1950'li yıllarda İran'da zulüm gören Kürtleri bağrına bastığını anımsatan Çoban, ilçeye yeni gelen Ahıska Türklerinin de buraya değer katacağını dile getirdi.

"Hamdolsun artık güçlü bir Türkiye var"

"Hamdolsun, sürekli güçlenen, dünyanın neresinde olursa olsun, evlatlarına sahip çıkan bir Türkiye var" diyen Çoban, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Osmanlı'nın geleneğini devam ettiriyorsunuz. Kardeşlerimiz mübarek ayda ilçemize geldiler. Belediye meclis üyelerimizle bu kardeşlerimizin ve mağdur olan herkesin yanında yer alacağız. Ramazanda, kardeşlerimizin bütün iftarlarını Konya Büyükşehir Belediyesi ile beraber karşılayacağız. Ahlat'ın manevi bir külliye olması itibariyle bu misyonu üstlenmesi, herkesin kardeşçe beraber yaşadığı bir alana dönüşmesi, bu şehrin geçmişteki mazisine dönüşünün işaretidir. Bu nedenle Ahlat insanına, gösterdiği konukseverlikten dolayı teşekkür ederim. Ahıskalılar artık ilçemizin öz evladıdır. Ahlat böyle bir engin medeniyete ve geçmişe sahip. Ulvi duygularla donanmış olan Ahlat, bugün yeniden böyle bir misyon yüklendi."

Almanya'nın sözde "soykırım" kararına tepki

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararını kınadığını söyleyen Çoban, şu değerlendirmede bulundu:

"Alman Parlamentosunu ve milletvekillerini buradan kınıyorum. Yüzyıldır bizimle müttefik olanlar, 'Ermeni Soykırımı' diye birşeyden bahsetmeye başladı. Halbuki bu millet 900 yıl Ermenilere baktı, onları kucakladı ve Bizans'ın zulmünden kurtardı. Taki onlar zulüm etmeye başlayıncaya kadar. Yani biz Almanlar gibi kirli bir tarihe sahip değiliz. Soykırım yapmadık, Hitler'i yetiştirmedik. Hitler onların evlatları ve onların içinden çıktı. Onlarda Ahıskalıları Sibirya, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan steplerine sürgün ettiler. Bunu da hayvan vagonlarıyla yaptılar. Bu toplum yüzde 30 canını bu vagonlarda kaybetti. Böyle bir zulüm yaşadılar."

"72 yıl zulüm gördük ve çok zorlandık"

Ahlat'a yerleştirilen Ahıskalı Türklerin Temsilcisi Hamza Ayazov, 72 yıl boyunca zulüm gördüklerini belirterek, "Allah Türkiye Cumhuriyeti'nden razı olsun. 72 yıl çok zulüm gördük ve çok zorlandık. Çünkü analarımızın, babalarımızın, kardeşlerimizin mezarları Rusya, Kazakistan, Özbekistan ve Ukrayna'da kaldı. Çok sıkıntı çektik. Allah Türkiye halkından, vatanından ve Ahlat halkından razı olsun. Bizleri çok iyi kabul ettiler. Sağ olun, cumhuriyetiniz sağ olsun. Hepsinden Allah razı olsun" sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna Ahlat Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title