Haberler

Ağbal: "Yakaladığımız Yüksek Büyüme Performansını Sürdüreceğiz"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, önu¨mu¨zdeki 3 yıllık do¨nemde 3,2 milyon kişiye ilave istihdam olus¸turmayı hedeflediklerini belirtti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, önu¨mu¨zdeki 3 yıllık do¨nemde 3,2 milyon kişiye ilave istihdam olus¸turmayı hedeflediklerini belirtti.

Ağbal, 2018 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 Yılı Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

Ağbal, burada yaptığı konuşmada, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ekonomisinin, gu¨c¸lu¨ dinamikleri, yerinde ve zamanında alınan tedbirlerle 2017'nin ilk yarısında yu¨zde 5,1 oranında gu¨c¸lu¨ bir bu¨yu¨me kaydettiğine işaret ederek, Türkiye'nin, bu bu¨yu¨me performansıyla G20 u¨lkeleri arasında C¸in ve Hindistan'dan sonra en hızlı bu¨yu¨yen u¨c¸u¨ncu¨ u¨lke olduğunu söyledi.

Ekonomiye ilis¸kin o¨ncu¨ go¨stergelerin yılın geri kalanında da bu¨yu¨menin artarak devam edecegˆi yo¨nu¨nde olduğunu vurgulayan Ağbal, Kredi Garanti Fonu'nun yatırımlar ve ekonomik faaliyetleri desteklemesi, tes¸vik ve vergi indirimleriyle canlanan ic¸ talep, turizmdeki toparlanma, ihracattaki olumlu seyir ile baz etkisinin ekonomik bu¨yu¨meyi destekleyeceğini dile getirdi.

Ağbal, "Tu¨m bu veriler ıs¸ıgˆında 2017'de yu¨zde 5,5 bu¨yu¨yerek hu¨ku¨metlerimiz do¨neminde yakaladıgˆımız yu¨ksek bu¨yu¨me performansını su¨rdu¨recegˆiz." dedi.

Gu¨c¸lu¨ bu¨yu¨me performansı, aktif is¸ gu¨cu¨ politikaları ve tes¸viklerin etkisiyle istihdam imkanlarını artırdıklarına değinen Ağbal, 2007'den bu yana 7,9 milyon, son bir yılda da 1,1 milyon kis¸iye ek istihdam sagˆladıklarını, Tu¨rkiye'nin 2007-2017 do¨neminde yu¨zde 3,4'lu¨k yıllık ortalama istihdam artıs¸ıyla OECD u¨lkeleri arasında en yu¨ksek artıs¸ sagˆlayan u¨lke konumuna geldiğini anlattı.

Ekonomik göstergelerde 2017 beklentileri

I·stihdamın artmasına ragˆmen is¸ gu¨cu¨ne katılım oranının da artması nedeniyle is¸sizlik oranındaki azalıs¸ın sınırlı kaldığı değerlendirmesinde bulunan Ağbal, is¸sizlik oranının 2017'de ortalama yu¨zde 10,8 civarında olmasının o¨ngo¨ru¨ldüğünü kaydetti.

Ağbal, bu yıl enflasyonun genel olarak artış eğiliminde olduğunu ve enflasyonun yıl sonunda baz etkisinin de destegˆiyle yu¨zde 9,5 düzeyinde gerc¸ekles¸mesinin beklendiğini söyledi.

Yıl sonunda ihracatın 156,5 milyar dolara yu¨kselmesinin öngörüldüğü bilgisini veren Ağbal, ku¨resel ticaretteki ivmelenme ve ticaret ortaklarında artan talebin ihracatı olumlu etkilediğini belirtti.

Ağbal, turizmdeki toparlanmanın belirgin hale geldiğini, turizm gelirlerinin yıl sonunda 20 milyar dolar olmasının beklendiğini ifade etti.

Naci Ağbal, 2017 sonunda cari ac¸ıgˆın 39,2 milyar dolar, gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının ise yu¨zde 4,6 olacagˆının tahmin edildiği dile getirdi.

Bakan Ağbal, "Tu¨rkiye 2002'den bu yana uyguladıgˆı mali disiplin ve ihtiyatlı makroekonomik politikalar sayesinde kamu maliyesinde ku¨resel o¨lc¸ekte o¨rnek go¨sterilen bir u¨lke haline gelmis¸tir." diye konuştu.

Ekonominin bu¨yu¨mesine katkı yapmak amacıyla uygulamaya koydukları vergi ve harcama programlarının etkisiyle merkezi yo¨netim bu¨tc¸e ac¸ıgˆının yıl sonunda 61,7 milyar lira olmasını öngördüklerini belirten Ağbal, "Bu kapsamda 2016 yılında yu¨zde 1,1 olan merkezi yo¨netim bu¨tc¸e ac¸ıgˆının GSYH'ye oranının 2017 yılında yu¨zde 2 olmasını bekliyoruz. Genel devlet ac¸ıgˆının da aynı do¨nemde yu¨zde 1,3'ten yu¨zde 2,4'e yu¨kselmesini tahmin ediyoruz." dedi.

Tek haneli işsizlik hedefi

Bakan Ağbal, 2017'de bu¨yu¨mede yakalanan gu¨c¸lu¨ performansı, o¨nu¨mu¨zdeki 3 yıllık do¨nemde de devam ettireceklerini söyledi.

Orta vadede yüksek büyüme ve istihdam artışını desteklemek için öngördükleri öncelikler hakkında bilgi veren Ağbal, bu kapsamda, makroekonomik istikrarı devam ettirmek ic¸in gu¨c¸lu¨ bu¨yu¨menin su¨rdu¨ru¨lmesi, istihdamın artırılması, fiyat istikrarının sagˆlanması, cari ac¸ıgˆın yo¨netilebilir seviyelerde tutulması ve kamu mali dengelerinin sagˆlıklı yapısının korunmasının temel o¨ncelikleri olduğunu vurguladı.

O¨nu¨mu¨zdeki 3 yıl ic¸in yu¨zde 5,5'lik bu¨yu¨me hedeflediklerini bildiren Ağbal, şunları kaydetti:

"2018'de ekonomide beklentilerin iyiles¸mesi ve o¨ngo¨ru¨lebilirligˆin artması, turizmde toparlanmanın gu¨c¸lenmesi ve elveris¸li ku¨resel kos¸ulların bu¨yu¨me hedefimizi desteklemesi beklenmektedir.

Orta vadede ise Tu¨rkiye ekonomisinde nitelikli istihdam olus¸turan, enflasyon ve cari ac¸ık yaratmayan, agˆırlıklı olarak yurt ic¸i tasarruflar ve dogˆrudan yabancı yatırımlarla finanse edilen, yatırım ve ihracata dayalı bir bu¨yu¨me yapısı hedeflenmektedir.

Bu¨yu¨me hedefimizin en o¨nemli sonucu kendisini istihdamda go¨sterecek. Bu c¸erc¸evede o¨nu¨mu¨zdeki 3 yıllık do¨nemde 3,2 milyon vatandas¸ımıza ilave istihdam olus¸turmayı hedefliyoruz. Bo¨ylece istihdam sayımızı 31,4 milyona c¸ıkarmıs¸ olacagˆız.

O¨nu¨mu¨zdeki do¨nemde istihdamı artırarak is¸sizligˆi tek hanelere indirecegˆiz. I·s¸sizlik oranını 2018 yılında yu¨zde 10,5'e 2020'de ise yu¨zde 9,6'ya indirmeyi hedefliyoruz.

Orta Vadeli Program do¨neminde para politikası ve maliye politikası es¸gu¨du¨m ic¸inde enflasyonun as¸agˆı c¸ekilmesi ic¸in gerekli adımları atmaya devam edecektir. Bu c¸erc¸evede enflasyonun 2018 yılında yu¨zde 7'ye ve 2020 yılında yu¨zde 5'e gerilemesi beklenmektedir."

2018 bütçe rakamları

2018 Yılı Merkezi Yo¨netim Bu¨tc¸e Kanunu Tasarısı hakkında bilgi veren Ağbal, bütçenin Orta Vadeli Program'da ac¸ıklanan ekonomik, mali ve sosyal hedeflerle uyumlu olacak s¸ekilde hazırladığını söyledi.

Ağbal, "2018 yılı bu¨tc¸emizde bu¨tc¸e giderleri 762,8 milyar lira, faiz haric¸ giderler 691,1 milyar lira, bu¨tc¸e gelirleri 696,8 milyar lira, vergi gelirleri 599,4 milyar lira, bu¨tc¸e ac¸ıgˆı 65,9 milyar lira, faiz dıs¸ı fazla 5,8 milyar lira olarak öngörülmüştür." diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Naci Ağbal Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (REAL MADRİD-CADİZ) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title