Haberler

Abhazya'da Parlamento Seçimleri

Gürcistan Başbakanı Zurab Noğaydeli, Ayrılıkçı Abhazya'da Bugün Yapılan Parlamento Seçimlerini Kınayarak, "Gürcistan Yönetimi ve Uluslar Arası Camia Bu Sözde Seçimleri Hiçbir Şekilde Tanımayacak" Dedi.

Gürcistan Başbakanı Zurab Noğaydeli, ayrılıkçı Abhazya'da bugün yapılan parlamento seçimlerini kınayarak, "Gürcistan yönetimi ve uluslar arası camia bu sözde seçimleri hiçbir şekilde tanımayacak" dedi.

Gürcistan Başbakanı Zurab Noğaydeli, Gürcü nüfusuna etnik temizlik yapan ayrılıkçı Abhazların parlamento seçimleri ve demokrasiden söz etmelerinin bile ahlak dışı bulduğunu söyledi. "Sonuçların yasalaşması ve meşru kılınmasına müsaade edilmemeli" diyen Noğaydeli, "Etnik temizlik sonucu Abhazya'dan zorla çıkarılan yüz binlerce Gürcü varken Abhazya'da herhangi bir seçimin yasa dışı olmakla kalmayıp ahlak dışı olduğunun özellikle altını çizmek istiyorum" diye konuştu.

Gürcü Başbakan Noğaydeli, Abhazya'nın Gürcistan devleti içerisinde bir özerk etnisite olarak yer alması konusunda görüşmelere hazır olduğunu da belirtti.

35 milletvekilinin belirleneceği Abhazya seçimlerinde 108 aday yarışıyor. Seçim kanununa göre, seçimlerin geçerli sayılabilmesi seçmenlerin yüzde 25'inin oy kullanması gerekiyor. Abhazya Yüksek Seçim Kurumu Başkanı Batal Tabagua, 130 bin kayıtlı seçmenden yüzde 35'inin oy kullandığını belirterek Abhazya Parlamento seçimlerinin gerçekleşmiş olduğunu açıkladı. Ayrılıkçı Abhaz liderlere siyasi ve maddi destek veren Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma milletvekilleri seçimlere gözlemci olarak katıldı.

Rusya ile Gürcistan sınırında yer alan 180 bin kişinin yaşadığı Abhazya'da nüfusun tamamına yakını Rusya pasaportu taşıyor. Rusya, Abhazya'ya Kosova modeli siyasi statüsü verilebileceğini savunuyor. Abhazya, 1993 yılında Rusya'nın desteği ile Gürcistan'la savaştan galip çıkarken, 250 bin Gürcü Abhazya'dan göç etmek zorunda bırakılmıştı.

(ZT-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title