Haberler

Abbas: Türkiye Kendini Müdafaa Etme Hakkına Sahip

Abbas, Flistin'in Irak'ın Toprak Bütünlüğünün Korunmasından Yana Olduğunu Belirterek Olası Bir Sınır Ötesi Operasyonla İlgili Olarak, 'Türkiye Kendini Müdafaa Etme Hakkına Sona Kadar Sahiptir' Dedi.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye'nin olası bir sınır ötesi operasyonu ile ilgili olarak, "Türkiye kendini müdafaa etme hakkına sona kadar sahiptir" dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye'nin Filistin'e verdiği desteğin devam edeceği mesajını verdi.

Mahmud Abbas TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın ardından, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelerini sürdürdü. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da hazır bulunduğu görüşmelerde ikili konular ve bu ay sonuna doğru ABD'de yapılacak olan Annapolis toplantısı ele alındı. Görüşmenin adından Abbas ve Gül ortak basın toplantısı düzenledi.

Abdullah Gül, Türkiye'nin bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasını desteklediğini, Filistin'in ekonomik ve sosyal kalkınmasına çok önem verdiğin belirtti. Abbas'ın Ankara ziyaretinin Annapolis konferansı öncesi gerçekleşmesinin önem taşıdığını kaydeden Gül, Ankara'da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaptıkları üçlü görüşmelerde konferansı konuştuklarını belirtti. Gül, "Türkiye, Filistin davasının başarılı bir biçimde neticelenmesi için ellerinden geleni yapmaya devam edecektir" dedi.

-"DAVETLER HENÜZ YAPILMADI"

Türkiye'nin Annapolis konferansına katılması halinde hangi düzeyde temsil edileceğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Gül, konferansa hangi ülkelerin katılacağının henüz belli olmadığını söyledi. Davetlerin henüz yapılmadığını kaydeden Gül, ancak gerek İsrail'in gerekse Filstin'in Türkiye'nin konferansa katılmasını çok arzuladıklarını belirterek, "Davet gelirse hükümet karar verecek" şeklinde konuştu.

Mahmud Abbas da, Ankara'daki görüşmelerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ile çeşitli projelerden söz ettiklerini Tükiye'nin Filistin'in kalkınmasına yardımcı olacağını belirtti. Abbas, Filistin Büyükelçiliği için arsa tahsisi yapılmasından dolayı teşekkür etti.

-TÜRKİYE'NİN ANNAPOLİS'E KATILMASINI ARZU EDİYORUZ"

Filistin Yönetimi Başkanı Abbas, "Türkiye'nin Annapolis'e katılmasını temenni ve arzu ediyoruz" dedi. Abbas, arzumuz bu toplantının başarıya ulaşmasıdır" şeklinde konuştu.

Bu arada Abbas, olası sınır ötesi operasyona ilişkin bir soru üzerine de, Filistin'in Irak'ın bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduğunu, kardeşler arasında böyle sorunların olmasını istemediklerini belirterek, "Ama Türkiye kendini müdafaa etme hakkına sona kadar sahiptir" dedi.

-ANLAŞMALAR İMZALANDI

Çankaya Köşkü'nde ayrıca Türkiye ile Filistin arasında iki ayrı anlaşma imzalandı. Türkiye'nin Filistin'e 2003 Aralık ayında başlattığı yeni açılım çerçevesinde ekonomik ve sosyal kalkınmasına yardımcı olmak amacıyla taahhüt ettiği 3 milyon dolar hibenin üçüncü ve son dilimini oluşturan 1.1 milyon dolarına ilişkin anlaşmaya imzalar atıldı.

Buna ek olarak, Türkiye ile Filistin Dışişleri Bakanlıkları arasında siyasi istişare mekanizmasının kurulmasına ilişkin protokol de imzalandı. (ANKA)

(CN/KEN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title