Haberler

7. Türkiye Enerji Zirvesi

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Derneği Başkanı Yaşar Arslan, yıl sonunda doğalgaz tüketiminin beklenen seviyelerde olmayacağını belirterek, "GAZBİR olarak tahminimize göre bu yıl doğalgaz tüketimi 46 milyar metrekübün altında gerçekleşecek.

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Derneği Başkanı Yaşar Arslan, yıl sonunda doğalgaz tüketiminin beklenen seviyelerde olmayacağını belirterek, "GAZBİR olarak tahminimize göre bu yıl doğalgaz tüketimi 46 milyar metrekübün altında gerçekleşecek." dedi.

Arslan, Adana'da düzenlenen 7. Türkiye Enerji Zirvesi'nin "Türkiye doğalgaz piyasası, serbestleşme ve ticaret" başlıklı oturumunda değerlendirmelerde bulundu.

Konutlarda doğalgaz tüketiminin azalmaya başladığını ifade eden Arslan, bunun sebebinin enerji verimliliğinin yaygınlaşmasının yanı sıra, vatandaşların dikkatli davranması olduğunu anlattı.

Arslan, son dönemde tüketim tahminlerinin çok değiştiğine dikkati çekerek, doğalgaz tüketiminin beklenen seviyelerde artmayacağını söyledi.

Elektrik üretimi için kullanılan doğalgaz miktarının azaldığını da vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"Elektrik üretimindeki gaz payında, büyük ihtimalle geçmişteki yüzde 50'lerden bu yıl yüzde 35'in altına düşeceğiz. GAZBİR olarak tahminimize göre bu yıl doğalgaz tüketimi 46 milyar metrekübün altında gerçekleşecek. Önümüzdeki 10 yılda da elektrik üretiminde gazın payı yüzde 25'lere düşecek. Elektrik üretiminde yenilenebilir kaynaklar ve diğer kaynakların devreye girmesi, özellikle yerli kömür kaynakları ve nükleerde yapılacak yatırımlar doğalgaz tüketim miktarını düşürecek. Ancak, 10 yıl içinde konut ve sanayinin tüketimine paralel olarak yine de 60 milyar metreküp seviyesine gelecek bir tüketimden söz ediyoruz."

Serbestleşme şart

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Enerji Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, Türkiye'nin doğalgazın konforuna alıştığını belirterek, "Bu saatten sonra doğalgazı terketme şansımız yok bunu biliyoruz, bu konfora alıştık. Yıllar geçiyor ama konularımız eskimiyor. Piyasada serbestleşme yolunda bir irade tesisi içindeyiz. Üzerimizdeki toprağı atıp kendimiz burada nasıl rol alıp neler yapabilirizi bulmak durumundayız." diye konuştu.

Akbal, doğalgaz piyasasında özel sektörün payının artmasının gerekliliğine dikkati çekerek, "Bu piyasada özel sektörün payı artmalı. Eğer bu sağlanamazsa, kimse bir serbest piyasadan bahsedemez. BOTAŞ konusunda da adımlar atılıyor. Daha önce Bakanımızın belirttiği gibi adımlar atılıyor. BOTAŞ bir reorganizasyon içinde. Uygun şekilde ayrıştırılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Piyasa serbestliğinin birçok avantajı olabileceğine değinen Akbal, "Piyasa serbestleşince, arz güvenliği ve talep istikrarını yakalayacağız. Talep istikrarını gözardı etmeyiniz. Ekonomik tedarik imkanları bulacağız. Serbest piyasanız varsa, ticaret merkezi olmanın altyapısını kurmaya başlamışsınızdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Yaşar Arslan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title