Haberler

6. Karia, Karialılar Mylasa Sempozyumu Sona Erdi

6.Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu sone erdi.

6. Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu sone erdi. Muğla'nın Milas İlçesinde "Arkeoloji ve Mimarlık" konulu panelle başlayan ve Karia uygarlığının geçtiği bölgelerdeki kazıların sunumlarıyla devam eden sempozyum 3 gün sürdü.

Bu yılki sempozyum, 30 Yıldan bu yana Latmos'ta (Beşparmak Dağları) araştırmalarını sürdüren ve 8000 yıllık Tarih Öncesi Kaya Resimlerini bulan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Onursal Üyesi Dr. Anneliese Peschlow'un onuruna gerçekleştirildi.

EKODOSD üyeleri panele Onursal Dr. Anneliese Peschlow ile birlikte katıldı. 6. Karialılar Mylasa Sempozyumunun; kendini Beşparmak Dağları'na adayan ve ömrünün önemli yıllarını bu vahşi coğrafyanın kayalıkları arasında geçiren, dağın yerlileri olan köylülerle, arıcılarla, çobanlarla, avcılarla büyük dostluklar kuran Peschlow onuruna yapılması çevrecileri de mutlu etti. Kutsal Dağın en önemli emanetleri olan kaya resimlerini tespit ederek bilim dünyasına kazandıran Peschlow, yıllardır sürdürdüğü çalışmalarının yanı sıra, Batı Anadolu'da son yılların en büyük buluşu olarak kabul edilen resimlerin maden tahribatlarından korunması için de büyük mücadele vermesiyle tanınıyor.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası, Mimarlar Odası Muğla Şubesi Milas Temsilciliği ve Olcay Akdeniz'in öncülüğünde düzenlenen sempozyuma bilim dünyasının önemli isimleri katıldı. Latmos, Leodikya, Alabanda, Labranda, İasos, Halikarnassos, Stratonikeia gibi ören yerlerindeki kazıların, Türk ve yabancı bilim insanları tarafından yaptıkları en son çalışmaları birer sunumla anlatıldı. Arkeolojide mimari, koruma, onarım, sürdürebilirlilik, kültürel peyzaj gibi konuların da işlendiği sempozyumda, Dr. Anneliese Peschlow'un yaşamı ve Latmos çalışmaları arkeolog-yayıncı Nezih Başgelen tarafından bir sunumla gerçekleştirildi. Kazı alanlarındaki çalışmaları en ince detayına kadar anlatan bilim insanlarının yaptıkları sunumlar, izleyiciler açısından çok yararlı bulunarak kazı alanları hakkında önemli bilgiler elde edildi.

Sempozyumun son gününde, Latmos için çok önemli olan Tarih Öncesi İnsan Resimleri ve bölgenin doğal ve kültürel değerlerini tehdit eden maden ocaklarını yakından izlemek için, Söke'ye Bağlı Karakaya Köyüne gelindi. Kaya resimlerini ilk kez görebilmenin heyecanıyla Karakaya Köyü'ne gelen katılımcılara, önce Kavalan bölgesindeki resimler gösterildi. Olağanüstü güzellikteki kayalar katılımcılar tarafından çok ilginç bulundu. Kaya altlarındaki 8000 yıllık insanlık mirasları tek tek incelendi. Milas Kaymakamlığı'na yeni atanan Fuat Gürel, ayağının tozuyla spor kıyafetlerini çekip, Karakaya Köyü'ndeki kaya resimlerini inceleyerek tarihe olan duyarlılığını gösterdi. Dr. Anneliese Peschlow, Göktepe Kaya sığınağında kimliği belirsiz kişilerce üzerine bir sıvı sürülerek tahrip edilen resimlerle ilgili bilgiler verdi.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, sempozyumu değerlendirerek, "Alanda yaptığımız incelemelerdeki en güzel sürpriz, ilk kaya resmini Dr. Anneliese Peschlow'a göstererek, bu tarihi mirasların gün ışığına çıkmasını sağlayan arıcı Yaşar Beşparmak oldu. Latmos'un eşsiz doğasında arıcılık yapmaya devam eden Yaşar Beşparmak'ın en büyük korkusu, en önemli geçim kaynağı olan arıcılığın ve büyük heyecanla hala aramaya devam ettiği kaya resimlerinin, maden ocakları tarafından zarar görecek olmasıydı. Karakaya Köyü'ne diktiğimiz doğal ve kültürel değerleri tanıtan tabela katılımcılar tarafından büyük beğeni gördü. Diğer köylerimizin özelliklerini tanıtan tabelaların dikilmesi için ilgili kurumlara müracaat edeceğiz. Olumlu bulunmaması halinde sponsor arayışına girerek, köylerimizin doğal ve kültürel güzelliklerinin tanıtılması ve bilgilendirilmesi için bu tür tabelaların çoğaltılmasını sağlayacağız" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Karakaya Kuşadası Muğla Milas Yerel Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Balıkesir'de bıçaklanarak katledilen kurye öğrencinin cinayet anı görüntüler ortaya çıktı

Balıkesir'de bıçaklanarak katledilen kurye öğrencinin cinayet anı görüntüler ortaya çıktı

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

FETÖ'cü Enes Kanter hakkında cinsel taciz suçundan soruşturma

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title