Haberler

4 Ülkenin İşitme Engelli Öğrencileri Bir Arada

Amasya Lokman Hekim İşitme Engelliler İlköğretim Okulu Öğrencileri, Comenius Projesi Kapsamında Slovakya, Hollanda ve Romanya'da Bulunan İşitme Engelli Öğrenciler ile Bir Araya Gelerek İşitme Engelliler Kültürünü Paylaşacaklar.

Amasya Lokman Hekim İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğrencileri, Comenius Projesi kapsamında Slovakya, Hollanda ve Romanya'da bulunan işitme engelli öğrenciler ile bir araya gelerek işitme engelliler kültürünü paylaşacaklar.

Amasya Lokman Hekim İşitme Engelliler Okulu Müdürü Ali Osman Kurt, işitme engelli çocukların birbirleri ile iletişim kurmak için işaret dilini öğrenmeye ve işitme engelliler kültürü edinmeye ihtiyaç hissetmeleri nedeniyle, Comenius Projesi'nin organize edilerek Slovakya, Hollanda, Romanya ve Türkiye'deki işitme engelliler için ortak bir proje hazırladıklarını belirtti. Projenin amacının işitme engelli çocukların işitme engelliler kültürüne olumlu açıdan bakış kazanmalarını sağlamak olduğunu söyleyen Ali Osman Kurt, Hollanda'dan gelen işitme engelliler okulu psikologu Minnekus De Groat ve drama öğretmeni Sabina Eijsering, Romanya'dan gelen işitme engelliler rehber öğretmeni Ana İrina İmbir ve matematik öğretmeni Daniela Sima'nın da katıldığı toplantıda yapılacak çalışmaları görüştü.

İşitme engelli çocukların ve gençlerin duyan bir dünyada yaşadıklarını, işitme engelli bireylerin işiten ve konuşan toplumda kendilerini izole edilmiş hissettiklerini söyleyen Ali Osman Kurt, "Onların çoğunluğunun işiten ve konuşan bireylerle iletişim kurmak için konuşmayı öğrenmeleri de çoğu zaman imkansızdır. Kendilerini ifade etmeleri en kolay şekilde işaret dili ile olmaktadır. İşitme engelli çocukların bu kimliklerinden dolayı kendilerine has bir kültürleri oluşmuştur. Aileleri ve toplum onların engellerini göz ardı ederek işiten çocuklar gibi iletişim kurmasını beklerler. Bu da her iki taraf için sorunlara yol açmakta, iletişim engeline neden olmaktadır. Sorunların çözümü için duyan ve konuşan toplumun, işitme engellilerin kendilerine has bir kültür oluşturduğunu bilmeleri, bu kültürü tanımaları ve paylaşmaları gerekmektedir. İşitme engelli çocuklar birbirleri ile iletişim kurmak için işaret dilini öğrenmeye ve işitme engelliler kültürü edinmeye ihtiyaç hissederler. Okullar, öğrencileri işitme engelliler kültüründe işaret dilini, işitme engelliler için film, resim, drama ve dans etkinliklerini kullanarak kendilerini ifade etmelerine yardım eder" dedi.

Projenin amacının işitme engelli çocukların işitme engelliler kültürüne olumlu açıdan bakış kazanmalarını sağlamak olduğunu ifade eden Kurt, "Bu olumlu yaklaşım sadece kendi ülkelerinde değil AB ülkelerinde de söz konusudur. Proje ile farklı ülkelerdeki işitme engelli öğrencileri bir araya getirerek bu öğrenciler için bir Comenius Projesi organize edildi. Slovakya, Hollanda, Romanya ve Türkiye'deki işitme engelliler ortak bir proje hazırlamışlardır. Bu projenin amacı, özgüven duygularını geliştirmek için, beceriler kazandırmak, farklı AB ülkelerinde işitme engelli öğrencilere birlikte çalışmayı öğretmek, diğer işitme engelli öğrencilerle fikir alışverişi sağlamak, kendi ülkelerindeki işitme engelliler kültürü ile diğer AB ülkesi öğrencilerinin kültürlerini paylaşmak. İşaret dili, drama, dans, halk oyunları, film, resim ve fotoğraf gibi etkinliklerle işitme engelli öğrencilerin olumlu tecrübelere sahip olmalarını sağlamak. Aynı zamanda bizde Avrupa'da ki farklı işitme engelli okullarda işitme engelliler kültürü olan dersleri öğrenmeyi ümit ediyor ve işitme engelliler kültürü müfredatı yapmayı hedefliyoruz. Bu amaçla 20-21 Mart 2007 tarihinde Amasya'da öğretmenler toplantısı, Ekim 2007'de öğretmenler toplantısı, Ocak 2008'de Slovakya'da işitme Engelliler Festivali, Ekim 2008'de Romanya'da toplantı, Nisan 2009'da Hollanda'da toplantı yapılacaktır. Bu ülkeler kendi aralarında karşılıklı ziyaretler yaparak kültür alışverişinde bulunacaklardır. Proje kapsamındaki ülkeler Slovakya'nın Nitra şehrinde Uluslararası İşitme Engelliler Festivali'nde bir araya gelerek öğrencilerin çalışmalarını sergileyecekler ve birbirlerine aktaracaklardır. Proje dahilindeki ülkeler ortak web sitesi oluşturarak karşılıklı ders çalışacaklardır. Öğretmenler de öğrencileri ile kendi okullarında işitme engelliler kültürüne katkıda bulunmak için çalışmalar yapacaklardır. Bu çalışmalar web ortamında paylaşılacaktır. Çalışmaların amacı ortak bir işitme engelliler müfredatının yapılmasıdır. Proje sonuçları 2010 yılında Kanada Uluslar arası İşitme Engelliler Öğretmenleri Kongresi ICED'de sunulacaktır. Projenin maliyeti her ülke için 12 bin euro olup, toplam 48 bin euro olarak çıkartılmıştır" diye konuştu.

(DY-SA)

20.03.2007 16:48 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Bakmadan Geçme

13 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli? Sert olmaması için ne yapmalı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 13 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 13 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MAÇI NEREDE OYNANACAK? ZTK hangi statta ne zaman oynanacak? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title