Haberler

30 Eylül Dünya Çevirmenler Günü -Kitap Çevirmenleri Meslek Birliği, Çevirmenlerin Çevirdikleri Kitaplardan Dolayı Yargılanmaması İstemiyle Kampanya Başlatıyor

Kitap Çevirmenleri Meslek Birliği (Çevbir), Çevirmenlerin Çevirdikleri Kitaplardan Dolayı Yargılanmaması İstemiyle Kampanya Başlatıyor.

Kitap Çevirmenleri Meslek Birliği (ÇEVBİR), çevirmenlerin çevirdikleri kitaplardan dolayı yargılanmaması istemiyle kampanya başlatıyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Basın Müzesi Nezih Demirkent Konferans Salonunda basın toplantısı yapan ÇEVBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Birkan, bu günün ''30 Eylül Dünya Çevirmenler Günü'' olduğunu dile getirdi.

ÇEVBİR'in, ifade özgürlüğü konusunda bir adım atma kararı aldığını belirten Birkan, ''Bu adım, hem ulusal hem de uluslararası zemindeki bir dayanışmayla ifade özgürlüğünün günümüzdeki boyutları konusunda ülkemiz toplumunu daha fazla aydınlatmak, bununla birlikte yasalar temelinde bu özgürlüğün güvence altına alınmasını sağlayacak somut değişiklik önerilerinin hayata geçirilmesine çalışmaktır'' dedi.

Halen bazı davalarda yayıncı ve yazar ile birlikte çevirmenlerin de yargılandığını dile getiren Birkan, çevirmenin bazı durumlarda ''eser sahibi'' gibi kovuşturmaya uğradığını, halbuki çevirmenliğin ''işleme eser sahipliği'' kapsamında değerlendirilebileceğini söyledi.

Çevirmenin kendisine ait bir düşünceyi ifade etmediğini ve yazarın söylediklerine bağlı kalmak zorunda olduğunu anlatan Birkan, bu nedenle yargılanmamaları gerektiğini savundu.

Birkan, ayrıca ÇEVBİR olarak, ''işleme'' ve ''özgün'' tüm eser sahiplerinin ifade özgürlüklerinin sınırlanmasına karşı çıktıklarını dile getirdi.

Bu amaçla düzenleyecekleri kampanyaya uluslararası çevirmen örgütlerinden destek istemeye başladıklarını ifade eden Birkan, 6 dile çevirdikleri bir metni çeşitli ülkelerdeki meslek örgütlerine gönderdiklerini ve bazılarından da kendilerine destek mesajları geldiğini söyledi.

Toplantıya, bazı meslek kuruluşlarının temsilcileri ile haklarında dava açılan çevirmenler de katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title