Haberler

3 Yılda 140 Milyon Yatırım Yapacak Olan Diasa, 2010'da 200 İş Ortağı Arıyor

2012'ye Kadar 140 Milyon Liralık Yatırım Yaparak, Yaklaşık 700 Olan Mağaza Sayısını 2 Katına Çıkarmayı, Faaliyet Gösterdiği İllerin İse Her Mahallesinde Olmayı Hedefleyen Diasa, Franchise Mağazaları İçin Ortak Aramaya Başladı. Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, "2010'da Franchise Marketleri İçin 200 Yeni İş Ortağı Arıyoruz" Dedi.

2012'ye kadar 140 milyon liralık yatırım yaparak, yaklaşık 700 olan mağaza sayısını 2 katına çıkarmayı, faaliyet gösterdiği illerin ise her mahallesinde olmayı hedefleyen DiaSA, franchise modeli ile kurulacak mağazalar için iş ortağı aramaya başlad. Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, "2010'da franchise marketleri için 200 yeni iş ortağı arıyoruz" dedi.

DiaSA'nın 10'uncu yıl dönümü dolayısı ile düzenlenen basın toplantısında konuşan Sabancı Holding Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, DiaSA'nın 10 yılını değerlendirerek, gelecekteki yatırım ve istihdam planlarını paylaştı. Sabancı'da misyonun büyüme potansiyeline sahip rekabetçi bir portföy yönetimi değer yaratmak olduğunu söyleyen Dinçer, "Bu misyon çerçevesinde perakendeyi, portföyümüzdeki ana iş kollarından biri ve büyüme alanı olarak belirledik" dedi. Dinçer, bu sektörde CarrefourSA ile genel perakende alanında, DiaSA ile indirim marketi alanında, TeknoSA ile elektronik perakende alanında faaliyet gösterdiklerini hatırlattı.

-HER MAHALLEDE OLMAYI HEDEFLİYORUZ-

Türkiye'de modern perakendeciliğin hızla büyüdüğüne dikkat çeken Dinçer, halihazırda perakende sektöründeki büyüklüğün 220 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi. Sektörün hızla büyümeye devam ettiğini belirten Dinçer, "Bu pazarın yaklaşık yarıs gıda perakendesi ve biz burada çok büyük bir potansiyel görüyoruz" dedi. İndirim perakendeciliği alanında DiaSA ile sektörde fark yarattıklarını dile getiren Dinçer, "Faaliyet gösterdiğimiz illerin her mahallesinde olmayı hedefliyoruz" dedi. Türkiye'de faaliyetine 1999 yılında başlayan DiaSA'nın, 2009'da 10 yaşında olduğunu ve çok hızlı bir büyüme kaydettiklerini ifade eden Dinçer, "Bundan on yıl önce üç DiaSA marketi ile yola çıktık. Bugün Marmara ve Ege bölgelerine yayılmış toplam 22 şehirde, 680 markete ulaştık. 10 yılda toplam 2 bin 800 kişiye istihdam sağladık. DiaSA mağaza sayısı son dört yılda yıllık yüzde 27 büyüme hızı ile Türkiye'nin yüzdesel olarak en hızlı büyüyen market zinciri oldu. Marmara ve Ege bölgelerinde haftada ikiden fazla market açıyoruz" şeklinde bilgi verdi.

-2010'DA 200 İŞ ORTAĞI ARIYORUZ-

Konuşmasında global ekonomik krize de değinen Dinçer, krizin sonlarına geldiğini düşündüklerini belirterek, "Sakin sulara yaklaşıyoruz. Kriz döneminde bile 20 milyon lira yatırım yaptık" dedi. İndirim marketi olarak her üründe, özellikle de DiaSA markalı ürünlerdeki çok düşük fiyatlarla tüketicinin cebine destek olduklarını söyleyen Dinçer, gelecek yıl için çok daha iyimser planlar yaptıklarının altını çizdi. Dinçer, "Ülkemize, gelişen ekonomimize güvenimiz sonsuz. Gelecek yıllarda istihdamımız, yatırımlarımız katlanarak büyüyecek. Çünkü Sabancı olarak perakendeye dönemsel şokların ötesinde stratejik ve uzun vadeli bakıyoruz" şeklinde konuştu. 2010 yatırım planları hakkında bilgi veren Dinçer, "2010 yılında da franchise marketlerimiz için 200 yeni girişimci, 200 yeni iş ortağı arıyoruz. Gelecek 10 yıla da güvenle, umutla bakıyoruz" dedi.

-DIA EVRENİNDE TÜRKİYE MAĞAZA SIRALAMASINDA 3, FRANCHİSE'DE 2'NCİ OLACAK -

Dia Grup Başkanı Ricardo Curras, 2008 verilerine göre Dia Grubu'nun 8 ülkede faaliyet gösterdiğini, 10.560 milyon Euro satış geliri olduğunu, 6 bin 252 mağaza ile 52 bin 375'in üzerinde çalışanı bulunduğunu ve Grubun, 458 milyon Euroluk yatırım yaptığını söyledi. Dia mağazalarının var olduğu tüm ülkeler arasında Türkiye'nin, 3'üncü, franchise sıralamasında ise 2'inci sırada yer aldığını bildiren CUrras, "Önümüzdeki 3 yıl içinde Türkiye, Dia evreni içinde 2'nci olacaktır. Dia Türkiye'nin faaliyetleri bizim için çok önemlidir. Franchise geliştirerek, birçok ortak bularak, bu işte faaliyetlerimizi geliştirmek istiyoruz. Dünyada 2'inci büyük vlome sahip ülke olan Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda 1'inci franchise ülkesi olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

-TÜRKİYE KRİZDEN HIZLI ÇIKIYOR, BU GELİŞMEDEN FAYDALANMAK İÇİN BURADA OLACAĞIZ-

Türkiye'nin çok önemli ve şaşırtıcı gelişmeye sahip bir ülke olduğuna dikkat çeken Curras, "Sizi temin ederim ki son yıllarda Türkiye gerçeğini görmekte olan yabancılar bu muhteşem ülkeye tekrar gelebilirler" dedi. Türkiye'nin çok kuvvetli bir şekilde krizden çıkmakta olduğunu bazı belirtilerin gösterdiğine dikkat çeken Curras, "Yeniden en çok gelişmekte olan ülkelerden biri olacaktır. Dia buna kayıtsız kalmak istememektedir. Sizi temin ederim ki bu gelişimden faydalanmak için biz burada olacağız" ifadelerini kullandı.

-90 MİLYONDAN FAZLA MÜŞTERİ DiaSA'YI ZİYARET EDİYOR-

DiaSA Genel Müdürü Fernando Gonzalez Somoza ise Türkiye'de ilk mağazasını Aralık 1999'da açan DiaSA'nın önemli bir gelişme kat ettiğini söyledi. 2009 itibariyle 680'den fazla mağaza ve 2 bin 800 çalışanın bulunduğunu bildiren Somoza, 2008'de yaklaşık 700 milyon lira brüt satışı geliri sağlandığını, 2004 - 2008 yılları arasında ortalama büyüme hızının yüzde 31 olduğunu söyledi. 22 şehirde yaşayan 26 milyon kişiye hizmet verdiklerini, tüm Türkiye nüfusunun yüzde 40'ına ulaştıklarını, her yıl 90 milyondan fazla müşterinin mağazalarını ziyaret ettiğini açıklayan Somoza, ayrıca Türk tedarikçi firmaların diğer Dia ülkelerine 10 milyon lirayı aşan ihracat yaptığını söyledi.

Türkiye'de 700'den fazla ürün ve en fazla market markasına sahip olduklarını kaydeden Somoza, Dia markalı ürünlerin yüzde 99.5'inin yerel olarak üretildiğini söyleyerek, "Örneğin 10 litre yağın 6 litresi bizim kendi markamızdan oluşmaktadır" dedi.

-2012'YE KADAR 140 MİLYON LİRA YATIRIM YAPACAĞIZ-

Yeni mağazalar açarak genişlemeye devam edeceklerini vurgulayan Somoza, şunları söyledi:

"2012'ye kadar 140 milyon liralık yatırım yapacağız. Bu sayede satışlarımızı yüzde 120 artırmasını bekliyoruz. 5 binden fazla çalışan sayımızı artırmayı planlıyoruz" dedi. 2009'da 13 milyon liranın üzerinde yatırım yapıldığını söyleyen Somoza, 2009'da 90 franchise mağazası açıldığını söyledi. Türkiye'de yüzde 80 gelişme aktivitesi ve yüzde 90 franchise mağazası ile 1 milyondan fazla faturalamaya ulaşıldığını söyleyen Somoza, "Dia için franchise sistemi, lokal marketçiliğin ve uluslararası ticaretin gelişmesine izin veren bir sistemdir" dedi.

-DiaSA 700 MAĞAZADA, 700 ÜRÜNDE YÜZDE 35'E VARAN 10'UNCU YIL İNDİRİMİ UYGULAYACAK-

DiaSA'nın 10'uncu yılında özel bir kampanya düzenledikleri bilgisini veren Somoza, Aralık ayı boyunca 700 mağazada, 700 üründe yüzde 35'e varan indirim uygulanacağını açıkladı. Bu kapsamda sıvı yağın 11.89'dan 9.40'a, tavuğun 8.30 liradan 5.90'liraya kadar indirimli olacağını kaydederek, "Ayrıca 4 - 24 Aralık tarihleri arasında 20 lira üzerindeki her alışveriş için yüzde 5 indirim yapılacağını belirten Somoza, "Axess ile DiaSA'da 20 lira ve üzeri alışveriş yapanlara yüzde 10 chip para hediye edilecek" dedi.

-SEPET BAŞINA FİYAT 9 LİRA-

DiaSA yöneticileri, toplantı sonunda ise gazetecilerin sorularına yanıt verdi. "GDO yönetmeliği alışverişi nasıl etkiledi? şeklindeki bir soruya Dia Grup CEO'su Ricardo Curras, "GDO'lu ürünlerle ilgili söyleyebileceğim şey, bildiğiniz üzere GDO'lu ürünler bütün AB ülkelerinde tartışma konusu. Carrefour'un grup olarak açık politikası var ve AB otoritelerin gösteridği yolu takip ediyor. Dia'da aynı yolu takip etmektedir. Bizim durumumuz bu. Piyasada sunmakta olduğumuz ürünlerde hiç bir şüphemiz yoktur" yanıtını verdi. DiaSA mağazalarınızda sepet başına ortalama fiyatının ise müşteri başına 9 lira olduğunu söyleyen DiaSa Genel Müdürü Gernando Gonzalez Somoza, gelişim planlarıyla ilgili olarak franchise konusunda ise "Franchise sistemini, belki biz kendi mağazalarımıza göre artırarak yatırım yapacağız" dedi.

CARREFOUR'UN GÖZÜNDE TÜRKİYE GELECEK TAŞIYAN BİR ÜLKE

Carrefour'un Türkiye piyasasından çıkıp, çıkmayacağı yönündeki bir soruya ise Haluk Dinçer, şunları söyledi:

"Bu söylentiler, basından çıkıyor. Basının kaynak olarak aldığı bu yatırım bankası raporu, Carrefour için olumlu içerik taşıyor. Bu raporda: Carrefour Grubu'nun stratejisi doğrudur, buna yatırım yapın. Başarı şansı yüzde 80, yüzde 20 ihtimalle bazı ülkelerden çıkabilir diyor. Türkiye'nin potansiyeli son derece yüksek. Carrefour, 35 ülkeden hangisinden çıkar hangisinden çıkmaz bilinmez ama Carrefour'un gözünde Türkiye, gelecek taşıyan bir ülke. Bunun değişeceğini sanıyorum. Ortaklığımızda 10 yılı aşkın süredir başarılı şekilde gidiyor." (ANKA)

(HMD/ES/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title