Haberler

16. Avrasya Ekonomi Zirvesi

"Üçüncü merkezin de İstanbul'da kurulması kararı verildi."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, dünyada internet yönetiminin 3 bölgeye ayrıldığını belirterek,

"Üçüncü merkezin de İstanbul'da kurulması kararı verildi. İstanbul'dan da Afrika, Avrupa ve Orta Asya yönetilecek. Yani Türkiye internetin de iletişim de kavşak noktalarından biri haline geliyor" dedi.

Bakan Yıldırım, 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin kapanış yemeğinde, davetlilere "Sizin Avrupa-Asya ekonomi zirveniz varsa bizim de Avrupa-Asya arasında tünelimiz var" diyerek, espri yaptı.

Ulaştırma Bakanlığı'nın geniş sorumluluk alanı içinde son 10 yılda önemli projeleri gerçekleştirdiğini, birçok projenin de devam ettiğini kaydeden Yıldırım, "Ne yaparsanız yapın eğer insanları birbiriyle buluşturamıyorsanız, eriştiremiyorsanız, o zaman hiçbir faaliyetinizin başarıya ulaşması mümkün değil" diye konuştu.

Ulaşımın ve iletişimin ülkeleri birbirine yakınlaştırıp aralarındaki dostlukların gelişmesine imkan sağladığını ifade eden Yıldırım, dünyanın her tarafının eş zamanlı kalkınmasını ve 7 milyar insanın dünya nimetlerinden aynı şekilde istifade etmesini sağlamanın görev olduğunu söyledi.

Huzursuzlukların ve krizlerin kaynağının dünyada servetin adil dağıtılmaması olduğuna dikkati çeken Yıldırım, hiç değilse bundan sonra küresel krizi fırsat bilip bölgesel ve kürsel dayanışmayı gerçekleştirmek ve bölgeler arası kalkınma farkını ortadan kaldırmak gerektiğini vurguladı.

-"Siber saldırı 100 dolar, bilemediniz 200 dolar"-

Bilişim ve iletişimdeki gelişmelerin bazı sosyal ve ekonomik sorunları da beraberinde getirdiğine işaret eden Yıldırım, "Mesela siber güvenlik konusu savaşlardan daha beter bir iş. Savaşlara karar vermek için çok büyük hazırlık gerekiyor ama siber saldırı 100 dolar, bilemediniz 200 dolar. Saldırıp bir ülkeye bile diz çöktürebilirsiniz. Yani saldırı kolay, savunma o kadar kolay değil. Ülkeleri bekleyen önemli tehditlerden biri de bu. Burada da birlikte hareket etme gereği var" değerlendirmesinde bulundu.

Bilişimin bir ülkenin sınırları ile değerlendirilemeyecek kadar büyük bir mesele olduğunu, bu nedenle bölgesel ve küresel dayanışmanın hayati öneme sahip bulunduğunu belirten Yıldırım, dünyada 1997 yılında 50 bin siber saldırı, 2012 yılında ise 100 milyon siber saldırı olduğunu söyledi.

-"15 milyar dolar elektronik cihaza para vermişiz"-

Türkiye son 10 yılda ulaşımda ve iletişimde önemli gelişmeler yaşandığını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"2002'de Türkiye'de geniş bant yok. Bugün 21 milyon geniş bant var. Bunun 13 milyonu da mobil geniş bant. Kabaca 60 milyonluk kullanıcı var internette. Sektörün cirosu 11 milyar dolardan 45 milyar dolarlara yükseldi. Türkiye'de de dünyada da krize rağmen büyümeye devam eden tek sektör bilişim sektörü. Üst üste Türkiye'de yüzde 20'nin üzerinde büyüme var. Bilişimdeki büyüme Türkiye'nin büyümesinin 3 katından fazla."

"Teknoloji kullanmada bizim millet bir numara" diyen Yıldırım, bunun, akıllı telefon satışlarından da telefon değiştirme sürelerinden de belli olduğu kaydetti.

Bakan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

"Ama bunlarla yetinmememiz lazım. Biraz da yerli araştırma geliştirme katkılarını artırmamız lazım. 15 milyar dolar elektronik cihaza para vermişiz. 4 milyar lira akıllı telefona para vermişiz. Bunun yarısı burada yapılsa, üretilse o parayla biz en azından Antalya'dan Konya'ya, Nevşehir'e, Kayseri'ye yüksek hızlı tren yapardık veya 2 tane boğaz köprüsü daha yapardık. Para cepte kalırdı."

-Afrika, Avrupa ve Orta Asya'nın interneti İstanbul'dan yönetilecek-

Bakan Yıldırım, internetin yönetimiyle ilgili tartışmalar olduğuna da değinerek, "Amerika diyor ki 'Bu bizim işimiz. Biz bulduk, biz yöneteceğiz'. Böyle bir anlayış olmaz. Artık insanlığın malıdır" diye konuştu.

Tartışmalar çok uzun sürdüğü için bunun yönetimini bölgesel olarak dağıtmaya karar verdiklerini anlatan Yıldırım, "Şu anda merkez Los Angeles'ta ama geçen günlerde bir karar aldılar; 3 bölgeye ayırdılar, internet yönetimini. Los Angeles yine kalacak, Kuzey ve Güney Amerika'yı yönetecek. İkinci merkez Singapur'da olacak, oradan da Uzak Doğu yönetilecek. Üçüncü merkezin de İstanbul'da kurulması kararı verildi. İstanbul'dan da Afrika, Avrupa ve Orta Asya yönetilecek. Yani Türkiye internetin de iletişim de kavşak noktalarından biri haline geliyor. Önümüzdeki ay bunun resmen ilanını yapacaklar ve faaliyete başlayacaklar" şeklinde konuştu.

Yıldırım, hem Türkiye'nin bölgesel olarak olarak öneminin, hem de kendilerinin ülkenin bilişim altyapısına yaptıkları yatırımların bu kararı getirdiğini dile getirdi.

Bakan Yıldırım, 16. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nin bölgesel dayanışmanın ve küresel barışın gelişmesine vesile olması temennisinde bulundu. - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Binali Yıldırım İstanbul Türkiye Avrasya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title