Haberler

10. Kadir Has Ödülleri İki Büyük Bilim Adamına Verildi

Güncelleme:

Türkiye'nin eğitim gönüllüsü Kadir Has'ın adına verilen "Kadir Has Ödülleri" sahiplerini buldu. 10. Kadir Has Ödülleri 2 büyük bilim adamına verildi.

Türkiye'nin eğitim gönüllüsü Kadir Has'ın adına verilen "Kadir Has Ödülleri" sahiplerini buldu. 10. Kadir Has Ödülleri 2 büyük bilim adamına verildi. Bu yıl "Bilim, Teknoloji ve İnovasyon" alanında verilen "Üstün Başarı Ödülü"nün sahibi, dünyaca ünlü beyin cerrahı, Hacettepe Tıp Fakültesi ve Harvard Tıp Fakültesi Massachusetts General Hospital'da araştırmalarını yürüten Prof. Dr. Turgay Dalkara oldu. "Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü"ne ise Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Barış Akan layık görüldü.

Değerli işadamı Kadir Has'ın vefatının 7. yıl dönümü nedeniyle 19 Mart Çarşamba günü Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen törende 10. Kadir Has Ödülleri sahiplerini buldu. Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has ve Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın'ın evsahipliğinde düzenlenen anma töreninde Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has ile Kadir Has Üniversitesi öğetim üyeleri, öğrenciler, Has Ailesi ile iş dünyasının önemli isimleri hazır bulundu.

Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, Kadir Has'ın üniversiteyi kurmaya karar verirken, bu kurumun topluma bilimsel bilginin yol göstermesini, yön tayin etmesini istediğini belirterek şöyle konuştu: "Kadir Has, insanın geleceğini sadece insanın bilinci aydınlatsın istiyordu. Bilimin sıçrama yaptığı her dönemde felsefenin de güçlü hamleler yaptığını biliyordu. Bugünkü dünyanın temel gerçeklikleri iletişim ve bilişim teknolojisinin olanaklarıyla önemli değişiklikler geçiriyor. Üniversitemiz bünyesinde araştırma yapan, bilimsel çalışmalarla yeni teknolojilerin, bilimin gelişmesine gayret eden bilim insanlarını hep destekledik. Ve istedik ki Üniversitemiz dışından da, değerli bilim insanlarının çalışmalarına katkı sağlayalım. Kadir Has Ödülleri bu anlayışın ürünü olarak doğdu."

Kadir Has Vakfı Başkanı Nuri Has törende yaptığı konuşmada, "Kadir Has ve onun gibi hayırseverler, aslında Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk işadamlarıydı. Ortak hedefleri de memleketleri ve halklarıyla birlikte büyümekti. Kadir Has Vakfı'nın sıfırdan kurup da Türkiye'ye armağan ettiği okulların, hastanelerin, müzelerin, spor tesislerinin sayısı 60'a yaklaştı. Bunlar için harcanan rakam yarım milyar dolar'ı aştı. Bugün, Vakfımız Türkiye'nin maddi kaynaklar yününden en güçlü 5.Vakfı durumunda. Ülkemiz için en doğru projeleri, profesyonel bir yönetimle, büyük bağlılıkla gerçekleştiriyoruz" dedi.

Kadir Has'ın en büyük ve önemli eseri olarak gördüğü Kadir Has Üniversitesi'nin bugün emin ve kararlı adımlarla devam ettiğini belirten Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın şöyle konuştu: "Üniversitemiz, kuruluşunun 17. yılında, 5800 öğrencisi ile her geçen gün başarılarını artırmakta ve hedeflerini yükseltmektedir. Artık içselleştirmiş olduğumuz sürekli dönüşüm, gelişme ve ilerleme süreci ile kazandığımız büyük dinamizm, bizi sürekli ileriye götürüyor. Bu değişim ve gelişim, bizi sürekli olarak hedeflerimizi gözden geçirmeye ve hep daha iyiye ulaşmaya zorluyor. Eğitim ve öğretim çalışmalarımızın yanı sıra araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayrı bir önem veriyoruz. Toplumumuzun sesini dinleyerek ve dünyayı yakından takip ederek sürekli yeni projeler geliştiriyoruz. Memleket ve dünya meselelerine katkı sağlamak, çözümler üretmek, alternatifler sunmak için çalışıyoruz. Bugün 10.'sunu takdim edeceğimiz Kadir Has Ödülleri de, başarıları ödüllendirmenin genel olarak zayıf kaldığı ülkemizde, ulusal ve uluslararası düzeyde önemli başarılara imza atmış, Türkiye'nin ve uluslararası toplumun gelişimine katkıda bulunmuş kişi ve kurumlarını ödüllendirerek desteklemeyi amaçlamaktadır."

Ödüllerin sahibi Dalkara ve Akan oldu

Bu yıl 10. kez gerçekleştirilen Kadir Has Ödülleri'nden "Üstün Başarı Ödülü", Hacettepe Tıp Fakültesi ve Harvard Tıp Fakültesi Massachusetts General Hospital'da araştırmalarını yürüten beyin cerrahı Prof. Dr. Turgay Dalkara'ya verildi. Beyin hastalıkları ve migren konusundaki uluslararası araştırmaları neticesinde tıp bilimine yaptığı katkılar ve uluslararası alanda elde ettiği başarılar ile dünyaca ünlü bir bilim adamı olan Dalkara'nın, beyin damar hastalıkları alanında olağanüstü sayıda atıf alan makaleleri bulunmaktadır. Dalkara, pek çok derginin yayın kurulundaki çabaları, Avrupa ve ABD proje değerlendirme panellerinde yaptığı görevler ve özellikle genç bilim adamlarına sağladığı olanaklarla nörobilimin Türkiye'de gelişmesinde lider rol üstlenmiştir.

"Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü" ise Koç Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Barış Akan'ın oldu. Akan'ın, haberleşme kuramı ve haberleşme alanında gelecek-nesil haberleşme ağları, kablosuz haberleşme ve sensör ağları, nano haberleşme ve nano-ağlar konularında evrensel düzeydeki çalışmaları bulunuyor. Genç sayılacak bir dönemde akademik kariyerinin en üst düzeyine çıkmasını, sürekli olarak yükselen bilimsel grafiğini göz önünde bulunduran Değerlendirme Kurulu, Akın'ı "10. Kadir Has Ödülleri Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü'ne" oybirliği ile layık gördü.

"Bilim, Teknoloji ve İnovasyon" alanında verilen 10. Kadir Has Ödülleri Değerlendirme Kurulu, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Eczacıbaşı Holding Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, University Of California Los Angeles Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydoğan Özcan ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Sivri'den oluştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Massachusetts Mustafa Aydın Kadir Has Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title