Haberler

Zeytin ağaçları soğuktan yanan köylüler devletten destek bekliyor

Güncelleme:

Bursa'da eksi 13 dereceyi gören soğuklardan zeytin ağaçları yanan çiftçiler devletten destek bekliyor. En az 3 yıl tarlalarından gelir elde edemeyecek olan köylüler, destek olunmazsa aç kalacaklarını söyledi.

Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerinin üretildiği Mudanya ilçesinde zeytin ağaçları bu yıl yaşanan aşırı soğuklardan dolayı yandı. En son 1985 yılında böyle bir durumla karşılaşan ve yıllarca ağaçlarından mahsul alamayan köylü, destek olunmazsa aç kalmaktan endişe ediyor. En büyük hasarın gerçekleştiği Mudanya'nın Çepni köyünde üreticiler tekrar üretim yapabilmek için devletten gelecek desteği dört gözle bekliyor.

Zeytin ağaçları soğuktan yanan köylüler devletten destek bekliyor

3 YIL BOYUNCA GELİR ELDE EDEMEYECEKLER

3 yıl mahsul alamayacak köylüler, 3 sene boyunca hiçbir gelir elde edemeyecek. 3 yıl sonra da mahsul alabilmek için zeytin ağaçlarına çok iyi bakmaları gerekiyor. Köylüler tekrar zeytin üretebilmek için devletten vadeli ve faizsiz kredi istiyor.

Zeytin ağaçları soğuktan yanan köylüler devletten destek bekliyor

"YETKİLİLER SESİMİZİ DUYSUNLAR"

En büyük geçim kaynaklarının zeytin üretimi olduğunu ifade eden Çepni köyü sakinleri, "Yaşanan dondan dolayı köyümüzde ve Mudanya'nın birçok köyünde zeytin ağaçları yandı. Böyle bir durumla 1985 yılında karşılaşmıştık. Zeytin ağaçları yapraklarını dökmüş, 3-5 yıl mahsul alamamıştık. Zeytin ağacının bakımı çok masraflı. Biz 3 yıl hiç para kazamayacağız. Bir de 3 yıl sonunda ürün alabilmemiz için ağaçlara iyi bakmamız lazım. Bu da masraf demek, devletimiz bize destek olmazsa aç kalırız. Tekrar üretim yapabilmemiz için destek bekliyoruz. Bu bölgede dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerini üretiyoruz. Durumumuz çok kötü, yetkililer sesimizi duysunlar" dedi.

Zeytin ağaçları soğuktan yanan köylüler devletten destek bekliyor

YÜZ BİNLERCE DÖNÜM ZEYTİNLİK HASAR GÖRDÜ

Türkiye'nin en büyük sofralık ihtiyacının karşılandığı Bursa'da yaşanan dondan dolayı 8 ilçede yüz binlerce dönüm zeytinlik hasar gördü. Havaların ısınmasıyla birlikte zeytin ağaçlarında oluşan zarar daha net ortaya çıkacak.

Zeytin ağaçları soğuktan yanan köylüler devletten destek bekliyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mudanya Zeytin Çepni Bursa Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (11)

Kukari Badi:

Tamam zeytininde kilosu 200 TL olur artık gözümüz aydın

7
1
yanıtYanıtla
YETER:

Herkes gözünü devlete dikmiş eksi 13 dereceye sana kim dedi zeytin ek diye git başka iş yap iyi ohalde herkes yan gelsin yatsın banane aç kalırım devlet baksın desin devlet sen çalışırsan üretip vergini verirsen parası olan bir kurumdur bu nasıl bir mantık işte avurpadan bu yüzden geriyiz halkın bütn kesiminde haksız kazanç ahlaksızlığı oluşmuş

5
2
yanıtYanıtla
VATANDAŞ59:

Cahilsin ama sallamaktan da geri kalmıyorsun. Zeytin ek nedir ya. Buğday mı bu? Zeytin bir yılda mı yetişiyor. Oldu canım kessin bütün ağaçları maydanoz eksin. Neyin kafasını yaşıyorsun. Köylü zamanında zeytin dikmeye teşvik edildiği için tarlasını zeytinlik yapmış. Neden mi? Mudanya ve Gemlik arasında Dünyanın en kaliteli zeytinleri yetişir. Bilip bilmeden sallama. Şimdi soğuktan yanmış 4 yıl verim alamayacaklar ve sıkı bakım gerekiyor. Bu bir afettir. Tabiki destek kredisi isteyecek.

yanıt1
yanıt1
GUMUCA 07:

Üreticimize değer verilseydi ekonomik krizlerin hiç biri yaşanmazdı ama malesef hiç bir üreticiye gerçek destek verilmediğinden, Zeytini yanan üreticilerimiz için fazla bir beklentide olmamak lazım. Zira Zeytin ağacının düşmanı olan bir kesim mevcut ülkede

1
2
yanıtYanıtla
KİMSE KUSURA BAKMASIN:

VERGİ VERMEYE GELİNCE DEVLET ŞÖYLE BÖYLE, TARIM SİGORTASI YAPTIRMAYA GELİNCE YAPTIRMA, KAZANDIĞINDA GÜZEL GÜZEL YE, DOĞAL BİR AFET OLUNCA MALINA ZARAR GELİNCE DEVLET DESTEK VERSİN, AYRICA HERKES AÇ KALMAKTAN KORKUYOR BİRDE ŞÖYLE BİR GERÇEK VAR TARIM UĞRAŞIP ÇOK BATAN İNSANDA GÖRDÜM DEVLET HANGİ BİRİNİNE SAHİP ÇIKSIN O ZAMAN BENDE YARDIM İSTİYORUM BAHÇEDEKİ LİMONLAR DONDU SOĞUKTAN, DEVLET BİZE BAHMIH

2
0
yanıtYanıtla
gerçekler:

şu zamanda parayı kazanan çiftçi ve hayvancılık yapandır, bende bir köylü olarak itiraf ediyorum, herkesin bir köy bağlantısı var araştırın yeminle söylüyorum , devlette gerçekten destek veriyor fakat bizim gözümüz aç ve yalancı olduğumuz için destek verilmiyor diyoruz, bu olay geçenlerde basına yansıdı yirmiikibin destek alan çiftçi almadım dedi sonra aldığı dekontu görünce unuttum dedi utanmaz adam

1
0
yanıtYanıtla
para kimde:

dedemin köyünde bir koyun otlatan adam var her yıl istanbuldan bir daire alıyormuş

yanıt1
yanıt0
yapma kardeşim:

eskiden destek mi vardı , biz yıllarca desteksiz yaptık bu işleri

1
0
yanıtYanıtla
fetdat:

bende zeytinciyi niye sigorta yaptırmadınız vedevletten yardım istemeniz ayıp baharın hepside yeşerir

0
0
yanıtYanıtla
Gözlük:

Kazanırken de devlete destek veriyorlarmıymış? Her problemde devlet desteği beklemek de neyin nesidir. Devletin gücü olsa vergi toplamaz zaten.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title