Haberler

Yürüyen Köşk, Unesco Dünya Miras Listesi'ne Teklif Edilecek

Yalova Belediyesinin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) gelecek yıl İstanbul'da yapılacak toplantısında, Yürüyen Köşk'ün Dünya Miras Listesi'ne alınması için müracaat edeceği bildirildi.

Yalova Belediyesinin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) gelecek yıl İstanbul'da yapılacak toplantısında, Yürüyen Köşk'ün Dünya Miras Listesi'ne alınması için müracaat edeceği bildirildi.

Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Acar, gazetecilere yaptığı açıklamada, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, bir çınar ağacının dalının kesilmemesi için temelinden kaydırdığı Yürüyen Köşk'ün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için çalışma başlattıklarını söyledi.

UNESCO'nun gelecek yıl bir toplantısının İstanbul'da gerçekleştirileceğini aktaran Acar, şöyle konuştu:

"Yürüyen Köşkümüzü 'dünya mirası' olarak kabul ettirmeye çalışıyoruz. Bunun için iki sanat tarihçisi arkadaşımızın çalışmasının yanı sıra eski müsteşarlarımızdan emekli büyükelçi Metin Erdoğan da yakın ilgi gösteriyor. Kurum olarak UNESCO'ya başvurmamız lazım. Dosyamız hazır. 2016 yılının gelmesini bekliyoruz. En geç şubat ayında dosyamızı teslim edeceğiz. İnşallah İstanbul'da yapılacak toplantıda bu mütevazı binanın dünya mirası olarak alınmasını sağlayacağız."

Acar, Yürüyen Köşk'ü her gün 65-70, yılda ise 20-30 bin kişinin ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

Yürüyen Köşk

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ilk kez 1927'de geldiği Yalova'da önceleri satın aldığı Baltacı Çiftliği'ndeki çadırda kalıyordu. Kenti çok seven Atatürk, pek çok kez ziyaret ettiği Yalova'dan 21 Ağustos 1929'da Bursa ziyareti için geçti. Ertuğrul Yatı'yla kente gelen Atatürk'ün dikkatini, Yalova İskelesi yakınında bulunan Millet Çiftliği'ndeki büyük bir çınar ağacı çekti. Çınarın görüntüsünden etkilenen Atatürk'ün isteğiyle yat durduruldu. Yatın teknesiyle karaya çıkıldı. Çınarın gölgesinde bir süre dinlenen Atatürk, bu çınarın civarına bir köşk yapılması emrini verdi.

Onun talimatıyla 21 Ağustos 1929'da inşasına başlanan köşk, 22 gün sonra 12 Eylül'de tamamlandı.

Atatürk, 1930 yazında bir gün köşke gittiğinde, orada çalışanlar, yandaki çınar ağacının dalının köşkün çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini söyleyerek, çınarın köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin istedi. Atatürk ise çınar ağacının dalının kesilmesi yerine, binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını istedi. Bunun üzerine köşk, temelinden yaklaşık 5 metre kaydırıldı.

Kaynak: AA / Yerel

Birleşmiş Milletler İstanbul Yalova Unesco Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title