Haberler

Yozgat Deveci Havzasından Yılda 20 Bin Ton Sebze Üretiliyor

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Türkiye'nin en büyük meyve entegrasyon projesi olan Deveci Havzası Meyvecilik Projesi'nin örnek ve Yozgat için çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, Türkiye'nin en büyük meyve entegrasyon projesi olan Deveci Havzası Meyvecilik Projesi'nin örnek ve Yozgat için çok önemli bir proje olduğunu söyledi.

Yozgat'ın Kadışheri ilçesine bağlı Kabalı köyü halkının tarla sınırlarını kaldırarak yaptıkları 10 bin 920 dekarlık tek tarla oluşturduklarını belirten AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, "Bu alanın 5 bin 640 dekarı ihracata yönelik bodur elma başta olmak üzere çeşitli meyve fidanlarıyla donatıldı. İlk etapta 5 yıl gibi bir süre fidanlardan meyve alınamayacağı için fidanların arasına domates, biber, kavun, karpuz ekilerek değerlendirilmeye başlandı" dedi.

Şu anda oluşturulan meyve bahçesin bölgeye büyük bir ekonomik katkı sağladığını ifade eden Milletvekili Soysal, "Burada bu yıl içerisinde yaklaşık olarak 20 bin ton sebze üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Bu Yozgat tarihinde bir ilktir ve bu önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon alanını Hakmar Tarım Ürinleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi kiraladı ve şuanda işletmesini yapıyor. Firma buraya, dometes, biber, patlıcan, kabak, kavun, karpuz ekimi yapıp şuanda hasatları yapılmakta ve kamyon kamyon sebze il dışına gitmektedir. Bölge halkı da burada iş bulmaktadır. Mevsime göre burada çalışan işçi sayısı 650-700'e kadar çıkmaktadır. Burada bulunan vatandaşımız artık göç etmek yerine kendi memleketinde kendi köyünde çalışma imkanı bulmaktadır" diye konuştu.

Bu örnek projenin Yozgat'ın diğer ilçelerinde de yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Milletvekili Soysal, "Yozgat tarım yönünden büyük bir potansiyele sahip, bunun değerlendirilmesi gerekir. Özellikle su ve arazinin olduğu Şefaatli, Yerköy ve diğer ilçelerimiz bu tür projelerle gelişimini hızlandırabilir. Biz istiyoruz ki, tarım il müdürlüğümüz, ziraat odalarımız bu örnek projenin tanıtımını yapsınlar, çiftçilerimize göstersinler. Bir ilçeden otobüslerle gelinip bu örnek proje çiftçilere gösterilerek, çiftçilerimiz ufku açılabilir ve diğer ilçelere de yaygınlaştırılabilir" şeklinde konuştu.

Deveci Havzası Meyve Entegrasyon alanını kiralayan HAKMAR Tarım Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Fahrettin Aksakal, Hakmar'ın olarak İstanbul'da alışveriş merkezlerinin bulunduğunu belirterek, "Hakmar, Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon alanını kiraladı ve burada üretimlere başladı. İki etaptan oluşan projenin birinci etabında meyve fidanlarından ürün alamadığımız için fidanların aralarını sebze ekimi olarak değerlendirdik. Bu alandan 8 bin ton domates, bin ton patlıcan, 3 bin ton karpuz, 2 bin ton kavun, bin 500 ton kırmızı biber, 2 bin 500 ton diğer biber çeşitleri, 150 ton kabak, 300 bin adet beyaz lahana, 200 bin adet karalahana üretmeyi hedefliyoruz. Şuanda hasat başladı, hasadı yapılan ürünleri tamamını kendi marketlerimizde satışa sunuyoruz" dedi.

Bu havzada iyi tarım uygulaması yaptıklarını ifade eden Aksakal, "Proje iki etaptan oluşuyor, birinci etabında meyveler büyüyeceği için sebze ekimi yapılamayacak sadece meyve üretimi yapılacaktır. Bu sebeple biz ikinci etap kısmını ise sebze ekim alanı olarak değerlendireceğiz. Bir tarafta meyve yetiştirilirken, diğer tarafta da sebze yetiştirilecek. Burası örnek bir projedir ve Yozgat'ın özellikle Kadışehri bölgesinin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Burada istihdam her geçen yıl aratacaktır. Meyveler büyüyüp tam ürün alınmaya başladığında burada en az bin kişi istihdam edilecektir" ifadelerini kullandı. - YOZGAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title