Haberler

Yaş Sebze ve Meyve İhracatına Zarar Verildiği İddiası

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Bazı laboratuvar sahipleri ticari çıkarları doğrultusunda Türk ürünlerine analiz zorunluluğu getirilmesi yönünde lobi yapmakta, ticari kazançları için sektöre ve ülkeye ihanet etmektedir" dedi.

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, "Bazı laboratuvar sahipleri ticari çıkarları doğrultusunda Türk ürünlerine analiz zorunluluğu getirilmesi yönünde lobi yapmakta, ticari kazançları için sektöre ve ülkeye ihanet etmektedir" dedi.

Satıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı laboratuvar sahiplerinin ticari çıkarları doğrultusunda yaş sebze ve meyve ürünlerinin sağlıksız olduğu ve analiz sayısının artırılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunarak sektöre yönelik karalama kampanyası yürüttüklerini ileri sürdü.

"Ürünler zehirli, iç piyasa denetimsiz" yönünde ortaya atılan iddiaların tüketicilerin kafalarını karıştırdığını ifade eden Satıcı, "Yurt içi denetimlerde yıllık analiz sayısı 20 bini aştı ve artarak devam ediyor. İhracat partilerinde yapılan analiz sonuçları ürünlerimizin güvenli olduğu ve Avrupa standartlarını yakaladığı yönündedir. Ancak bazı laboratuvar sahipleri ticari çıkarları doğrultusunda Türk ürünlerine analiz zorunluluğu getirilmesi yönünde lobi yapmakta, ticari kazançları için sektöre ve ülkeye ihanet etmektedir" dedi.

Sektörde son 10 yılda gıda güvenliği ve ürün sağlığı konusunda önemli çalışmalar yapıldığını dile getiren Satıcı, Antalya İhracatçılar Birliği olarak iç piyasada satılan ya da ihracata gönderilen ürünlerde analiz yapılması, uluslararası geçerliliği olan akredite laboratuvarların kurulması ve sektörün bilinçlenmesi doğrultusunda 2001 yılından bu yana yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın fiyat belirleme noktasında yanlış bir tutum sergilediğini, bu durumun gereğinden fazla laboratuvar açılmasına neden olduğunu iddia eden Satıcı, "Bize bugün akıl vermeye çalışan laboratuvarların büyük kısmı o dönemde yoktu" diye konuştu.

Laboratuvar sahiplerinin analiz yapmaları konusunda Rusya'nın dışındaki ülkelerde de olumsuz yönde lobi çalışmaları yaptıklarını ileri süren Satıcı, bu konuda gerek ihracatçılar gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yetkililerinin ciddi bulguları olduğunu ifade etti.

Bu konuda Bakanlığın yaptırım uygulaması gerektiğini savunan Satıcı, "Eğer laboratuvarların iddia ettiği gibi ürünlerimiz insan sağlığını tehdit ediyorsa ki, böyle olmadığını elimizdeki verilerden biliyoruz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bunu kamuoyu ile paylaşmalı. Eğer bu iddia yalan ise bu durumda gereğini yapmalı. Yetkili olmadıkları halde kamuoyunu yanıltan bu laboratuvarların ruhsatları iptal edilmelidir" dedi.

İhracatta analiz fiyatlarının yüksekliğinden yakınan Satıcı, Rusya Federasyonu'na ihracatta her parti ürüne analiz uygulanmasının hiçbir ticari ve bilimsel gerçeklikle uyuşmadığını vurguladı.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde analizlerin 100-150 avroya gerçekleştirdiğini dile getiren Satıcı, Türkiye'deki laboratuvarların ise ihracatçılardan 500 liranın üzerinde para aldıklarını kaydetti. Analiz fiyatlarının belirlenmesinde serbest piyasa koşullarının işletilmesi sürecini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetleyici unsur olarak izlemesi gerektiğini anlatan Satıcı, "Laboratuvarlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının fiyat belirleyerek uygulama yapmasını fırsata dönüştürmüştür. Yaş sebze ve meyve sektörü üretimiyle ve ihracatıyla küçük çıkarları için ülke imajına zarar verme cüreti gösterecek birkaç laboratuvara elbette ki teslim olmayacaktır" diye konuştu.

Mustafa Satıcı, tarım sektörü adına ihracat camiası olarak sektör ve ülke çıkarlarına hizmet etmeye devam edeceklerini bildirdi.

Muhabir: Hatice Özdemir

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Satıcı Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title