Haberler

"Ses" Diyarbakır Şubesi Öncülüğünde Yürüyüş Düzenledi

Sanıklara Destek İçin "Ses" Diyarbakır Şubesi Öncülüğünde Yürüyüş Düzenledi Ahmet Türk, Taksim Saldırısını 'Provokasyon' Olarak Değerlendirdi.

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi'ne (KCK/TM) davasını izleyen DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, davanın bir dönüm doktası olduğunu söyledi. İstanbul Taksim'deki canlı bombalı saldırıyı değerlendiren Türk, "Bu kim tarafından geliştirilmiş olursa olsun, provokasyon olan bir eylemdir. Öyle değerlendirmek lazım" dedi. Duruşmada okunan iddianamade, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in KCK/TM yöneticilerinin talimatıyal hareket ettiği ileri sürüldü.

KCK/TM ana davasında bugün Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 8'inci duruşmayla aralarında BDP'li belediye başkanlarının da bulunduğu 104'ü tutuklu, 152 sanığın yargılanmasına devam edildi.Her gün olduğu gibi sanıklar yine sıkı güvenlik önlemleri altında adliye binasına getirildi. Duruşmayı izleyecek olan aralarında avukat, gazeteci ve sanık yakınları üst aramasından sonra adliye binasına alındı. Polis, aldığı sıkı güvenlik önlemlerini bugün de sürdürdu.

Duruşmaya, 96'sı tutuklu, 99 sanık katılırken, şüpheliler, yoklama sırasında yeni Kürtçe, 'buradayım' şeklinde cevaplar verdi. Duruşmayı, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata, Nezir Karabaş ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk de izledi.Bugün okunan iddianamede, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e yöneltilen suçlamalar vardı. Savcı İsmail Aksoy tarafından okunan iddianamede Baydemir'in, kamusal alanda aktif olarak örgütsel çalışmalar yaptığı, KCK/TM yöneticileri ile ters düştüğü için yargılandığını belirtildi. İddianamede, Büyükşehir belediyesindeki ihalelerin terör müzahir kişilere verildiği ve Baydemir'in KCK/TM yöneticilerinin talimatıyla hareket ettiği ileri sürüldü.

İddianamede, Batman'ın Hasankef İlçesi'ne yapılacak Ilısu Barajı'nın engellenmesi çalışmaları kapsamında KCK/TM yöneticilerinin Baydemir'e açıklama yapma talimatı verdiği, terör örgütü için düzenlenen kampanyalarda da Baydemir'in görev aldığı iddia edildi. İddianamede, Baydemir'in kampanya kapsamında, 'Viyana Parlamentosu'na köylülerin 20'sinin pasaportunu gönderelim' önerisinde bulunduğu ileri sürüldü.

BAŞBAKAN AĞRI'YA GİTMESİN

İddianamade, Baydemir'in KCK/TM yöneticilerini aşarak örgütün Türkiye sorumlusu Sabri Ok ile temas kurduğu ve talimat almasının örgüt içinde rahatsızlık yarattığı ileri sürüldü. İddianamede, Baydemir'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ağrı ziyareti için, "Öyle bir şey yapalım ki, Başbakan Ağrı'ya gitmesin" dediği ortam dinlemelerinde yeraldığı belirtildi, Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti öncesi Baydemir'in açıklama yapmak istediği ancak KCK/TM yöneticilerinden Çimen Işık'ın izin vermeyerek, Emine Ayna'nın açıklama yapacağı yönündeki talimatının telefon dinlemelerinden elde elediğini iddianamede yeraldı.

GÜVENLİK GÜÇLERİNE 'ALÇAKLAR'

İddianamede, KCK/TM operasyonlarının yapıldığı sırada Baydemir'in BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile yaptığı telefon görüşmesinde, güvenlik güçlerine, "Alçaklar, şerefsiz" dediği iddianamede yeraldı. İddianamede, Abdullah Öcalan'ın önerisiyle Diyarbakır'a kurulması planlanan siyaset akademisi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Osman Baydemir'den arsa talep edildiği belirtilerek, Baydemir'in belediye işçilerinden örgüt için para toplanması, vermeyenlerinde işten atılması yönündeki örgüt talimatına karşı çıktığı iddia edildi. İddianademede, PKK'ya maddi gelir sağlamak için Baydemir'in işadamı K.P., ile para almak için çağırıp görüştüğüne yer verildi.

Duruşmaya verilen öğle arasında dışarıya çıkan DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davanın bir dönem noktası olduğunu söyleyen Türk, şöyle dedi: "Bu ülkenin sorunlarını tartışarak ve diyalog kururak aşabiliriz. Bu dava gerçekten bir dönem noktasıdır. Sivil demokratik siyasetin fikir ve düşüncenin önünü açabilecek bir boyutta mı oluşacak? Yoksa körler, sağırlar diyalogumu olacak? O bakımdan önemlidir. Bu ülkenin sorunlarını tartışmadan, doğru bir siyaseti de ortaya koyma şansına sahip olmayız. Ama şunu söylemek istiyorum ki, artık günümüz tartışma dönemidir. Ortak akıl dönemedir. Günümüzde silahın çözüm olmadığı artık açık bir şekilde ortadadır. Tabi ki, silahların susmasını isterken barışın önünde kapatırsak mesafe almada şansımız kalmaz. İnaniyorum ki, Türkiye yeniden sorunları tartışma cesareti gösterecek ortak bir aklı bulur'

Terör örgütü PKK'nın dün biten 'Eylemsizlik' karararıyla ilgili Türk, "Biz tabiki en başından beri hep bu süreçte silahların susması ve diyalog ortamının oluşması için çaba gösterdik. Aynı düşüncedeyiz. Diyalog kapılarını açmamız ve aralamamız, ısrarcı olmamız lazım. Bu konudaki çalışmalarımızı daha güçlü bir hale getirecez" dedi.İstanbul Taksim'de 32 kişini yaralandığı canlı bombalı saldırıyla ilgili soruyu yanıtlayan Türk, şöyle dedi: "Tabiki ben her zaman çok açık bir şekilde söylüyorum. Silahların olduğu bir yerde mantık işlemez. Bu nedenle bu tür eylemlerin artık Kürtler tarafından da, Türk halkı tarafından mahkum eldiğini biliyoruz. Ama tabiki bu çok karışık bir şey. Tamamen barışçıl sürecin gelişmesi için çaba gösterirken birileri düğmeye basıyor.Bu kim tarafından geliştirilmiş olursa olsun, provokasyon olan bir eylemdir. Öyle değerlendirmek lazım. Tabiki bizde istiyoruz nedir bu? Resmi bir açıklamada yok. Ama dediğim gibi artık o dönem kapandı. Sona ermelidir diye düşünüyorum"

KIŞANAK: ÇİFT TARAFLI OLMAYINCA SORUN ÇÖZÜLMÜYOR

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gülten Kışanak, duruşmaya verilen arada basın mensupların eylemsizlik ile ilgili sorularını yanıtladı. Kışanak, kendilerininde Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çüzümü için silahların susması yönünde sürekli çalıştıklarını ve çaba harcadıklarını söyledi. Kışanak, "Bizim ve başka kurum ve kuruluşların çağrıları üzerine PKK eylemsizlik ilan etti. Ama şunu gördükki çift taraflı olmayınca sorunlar çözülmüyür. Yani operasyonlar devam ettikçe bir şey yapamıyorsunuz. İnsanlar öldüğü zaman konuşmamızın bir anlamı kalmıyor. Biz barışçıl yöndeki çabalarımızı devam edeceğiz. Bu insanların ölmemesi için neler yapıyorsunuz diye hükümete sorularınızı sormanız lazımdır" dedi.

KCK/TM davası sanıklarına destek vermek için bugün SES Diyarbakır Şubesi öncülüğünde yürüyüş düzenlendi. Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde başlayan ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüş adliye binası önünde son bulurken, 'AKP şaşırma, sabrımızı taşırma' sloganı atıldı.BDP'lilerde adliye binası önünde toplandı. Aralarında partili belediye başkanlarının da bulunduğu grup, davul ve def çalarken, "Dağlarda ovalarda hesabını soracağız' pankartı açıp, halaylar çekti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Bakmadan Geçme

Kızıl Goncalar 20. Bölüm Fragmanı Yayınlandı Mı? Merakla Beklenen Yeni Bölüm İzleme Linki KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title