Haberler

Selçuk Ayasuluk Kazılarında Sezon Başladı

Nilüfer Sılay - Ayasuluk Tepesi ve St

Nilüfer Sılay - Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Kilisesi Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Mustafa Büyükkolancı, kazı ve restorasyon çalışmalarına 1 Temmuz itibarıyla başladıklarını belirtti.

Büyükkolancı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Pamukkale Üniversitesi işbirliğinde 2007 yılından bu yana sürdürülen çalışmalarda 2010 sezonunun 15 Ekim'de sona ereceğini belirterek, 'Bu yıl iç kale kazılarını tamamlayacağız ve onarımlara ağırlık vereceğiz' diye konuştu.

St. Jean kazılarının Efes Müzesi arkeologları tarafından 1960 yılında başlatıldığını, bu yıl kazıların 50. yılını kutladıklarını ifade eden Büyükkolancı, daha önce söz verdikleri gibi, kaleyi 2012 yılında geziye açmayı hedeflediklerinin altını çizdi.

Kazılarda son üç yılda kaledeki konutların, yolların, sarnıçların ve hamamın kazılarını tamamladıklarını anlatan Büyükkolancı, geçen yıl kazılar sırasında daha önce hiç bilinmeyen önemli bir yapının izlerine rastladıklarını da söyledi. Büyükkolancı, şöyle konuştu:

'Bu yapı büyük olasılıkla 1350-1390 yıllarında Ayasuluk'un Aydınoğulları Beyliğinin başkenti olduğu dönemde ve İsa Bey Camisinin yapıldığı 1375 yıllarında yine İsa Bey tarafından yaptırıldı ve bir dönem Bey Köşkü olarak kullanıldı. Osmanlılar döneminde en azından 1670 yılına kadar Kale Komutanı (Dizdar) Köşkü olarak kullanılmış olabileceğini tahmin ediyoruz.'

Kalenin 2012 yılında ziyaretçiye açılması planlarında bir değişikli olmadığını ifade eden Büyükkolancı, eski Arnavut kaldırımlı yolun kazısıyla Batı'daki sarnıçların kazısının tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi. Selçuk Belediyesinin katkılarıyla, projeleri İzmir Bölge Koruma Kurulu tarafından onaylanan İç Kale Batı Sur Duvarları ve Kale Camisi'ndeki onarımlara kısa süre içinde başlanacağı bilgisini veren Büyükkolancı, İç Kale'nin 2012 yılında açılması için gerekli olan onarımlar ve çevre düzenlemesine kaynak sağlamak için İzmir Valiliği İl Özel İdaresi'nden proje yaptırma konusunda katkı talebinde bulunacaklarını bildirdi.

Büyükkolancı, geleceğe yönelik en önemli hedeflerinin St. Jean Kilisesi güneyindeki Piskoposluk Sarayı olduğunu, 2010 yılından itibaren artık St. Jean Kilisesi çevresinde yeni kazı alanlarında çalışacaklarını, Kültür Turizm Bakanlığına sunulan 10 yıllık kazı programı içinde bu kısmın da yer aldığını belirterek, şunları kaydetti:

'Bu kısımda 1960-61 yıllarında kısa süreli bir kazı yapılmışsa da çalışmalar tamamlanmamış. Piskoposluk Sarayı'nın ortaya çıkarılması, Selçuk ve St. Jean Ören yeri için yeni ve önemli bir kazanım olacak. Sonuç olarak Selçuk halkına daha önce söz verildiği gibi, Kale'deki kazı çalışmaları sona yaklaşıyor. Restorasyonu gereken kısımlardan en önemlisi, ziyaretçiler için tehlike oluşturan ve hiç onarım yapılmamış Batı sur duvarlarının onarım projesiydi. Bu proje, Ayasuluk Kazı Başkanlığı tarafından yönetilen TÜBİTAK Projesi'nin olanaklarıyla özel bir mimarlık bürosuna yaptırıldı. şimdi bu projenin uygulama aşamasına gelindi, çalışmalar Selçuk Belediyesinin işçi, usta ve malzeme katkılarıyla ortaklaşa yapılacak.'

Büyükkolancı, 2012 yılında kalenin ziyarete açılabilmesi için, cami onarımının tamamlanması, belediye tarafından yaptırılan Koruma Amaçlı İmar Planına uygun olarak Kaleye doğu kapısından giriş amaçlı yeni bir patika yolun yapılması gerektiğini de belirterek, 'Bundan sonra ziyaretçiler kalenin doğu kapısından gelip, Arnavut kaldırımlı yollardan geçerek, tüm kale içindeki yapıları gezebilecek, kale duvarları üzerinde dolaşarak, Selçuk ve Pamucak Ovasının güzel manzarasını seyredebilecekler' diye konuştu.

(NİL-SY-MV-OSM) - İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title