Haberler

Kıl Keçileri İçin Yaylalara Göç Ediyorlar

Antalya'nın Manavgat ilçesi yörüklerinin yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte beslediği kıl keçileriyle beraber başlattığı göç yolculuğu Konya'nın Derebucak ilçesindeki yaylalarda son buldu.

Antalya'nın Manavgat ilçesi yörüklerinin yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte beslediği kıl keçileriyle beraber başlattığı göç yolculuğu Konya'nın Derebucak ilçesindeki yaylalarda son buldu.

Manavgat Yörükleri'nden Bozahmetli Aşireti'nden olduğunu belirten 'Celal Hoca' lakaplı Celal Eski, gazetecilere yaptığı açıklamada, Manavgat'ın Sevinç köyünde başlayan yayla yolculuğunun Derebucak ilçesinde noktalandığını söyledi. Eski kervan yollarından traktörlerle devam eden 4 gün süren yolculuğun ardından Derebucak ilçesine bağlı Çamlık kasabasındaki Yayacık yaylasına ulaştıklarını anlatan Eski, Yörükler olarak 1970'li yıllardan beri aynı yere geldiklerini kaydetti.

Yolculuklarının eskiden sabah erken saatlerde başladığını, 5-6 sonrasında bulunulan yerde konaklandığını vurgulayan Eski, şimdi ise sabah kalkıp öğlen bir yerde diplenip, daha uzun mesafe olarak yola tekrar devam ettiklerini söyledi. Geçimlerini temin ettikleri kıl keçileriyle beraber göç ettiklerini de kaydeden Eski, şöyle devam etti:

"Eski rakamı olmasa da 200 kıl keçimiz var. Her çoban da gün geçtikçe davar sayısını azaltmakta. Hayat şartlarının zorluğundan dolayı yaylayı terk etmek zorunda kalıyoruz. Kaldığımız yaylaya Akkoyun'un Top derler. Çamlık kasabasına bağlıdır ve arkasında, zirvesindedir. Yaylacık adı ile anılır. Üzerinde çok soğuk bir suyu vardır. Oralarda yaz mevsimini geçirdikten sonra sonbaharda yol kenarına ineriz. Atalarımızdan kalma adet ve usul. Eskiden tabi hayvancılığın çok olmasıyla, bu töreler bozulmasın diye ve hayat şartlarıyla alakalı olarak göç etmekteyiz. Bizim şu an davar dediğimiz kıl keçi ise, sıcak bölgelere dayanamayıp yaz geldiğinde yaylaları daha çok istedikleri için onların hayatlarını daha da ileriye götürmek için buralara gelmekteyiz. Yörüklerden diğer aşiret mensupları ise, Çamlık'ın yanı sıra, Derebucak, Akçabelen, Göynem gibi yerleşim birimlerinin değişik yaylalarına geliyorlar. Dönüş yolculuğumuz ise Ekim ayının 15'inde başlıyor."

Yaylalara göç ettikten sonra arada şehirlere de gittiklerini, kendilerinin sürekli gittiği şehrin Beyşehir olduğunu anlatan Eski, kıl keçilerinin sütünden yararlanarak hayatlarını idame ettirdiklerini söyledi.

Eskisi gibi artık yaylada, dağda sağlık sorunu yaşamadıklarını da kaydeden Eski, "Şimdi Allah razı olsun devletimizden her türlü imkan var. Dağa bile ambulans gelebiliyor. Helikopterle de bizi alabiliyorlar. Eskiden olduğu gibi sağlıkla ilgili sorunlarımız artık olmuyor" dedi.

Eski'nin eşi Fatma Eski ise, artık yeni neslin göçebe hayatını istemediğinden yakınırken; "Bizim için alışkın olduğumuzdan yayla havası çok iyi oluyor. Yıkılana dek gideceğiz. Yeni nesil ise istemiyor. Onların çoğu evlendi ve bizden sonra artık pek de eskisi gibi yaylacılık olmayacak gibi görünüyor" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

İsrail, Refah'ta yine masum sivilleri vurdu: 21 kişi öldü, onlarca yaralı var

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

Başımıza taş yağacak! Tavuğa tecavüz etti, o anları başka bir vatandaş kayda aldı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title