Haberler

Kendinizi Uzayda Hissetmek İstiyorsanız Bu "Ev"E Gelin...

Sinan Balcıkoca - Eskişehir'de, 360 derecelik kubbesi, çift projeksiyonlu yansıtma sistemi, 4K çözünürlük özellikleri bulunan Türkiye'nin en büyük uzay evi konumundaki Sabancı Uzay Evi'nde adeta uzaya yolculuk yapılabiliyor.

Sinan Balcıkoca - Eskişehir'de, 360 derecelik kubbesi, çift projeksiyonlu yansıtma sistemi, 4K çözünürlük özellikleri bulunan Türkiye'nin en büyük uzay evi konumundaki Sabancı Uzay Evi'nde adeta uzaya yolculuk yapılabiliyor.

Büyükşehir Belediyesi ve Sabancı Vakfı işbirliğiyle yapımına 2 yıl önce başlanılan ve nisan ayında hizmete giren Sabancı Uzay Evi'nde ziyaretçiler, gök yüzündeki cisimleri 3 boyutlu olarak seyrediyor, kendilerini adeta uzayda hissediyor.

Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi Yöneticisi Didem Aydınmakina, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sabancı Uzay Evi'nin Türkiye'deki en büyük ve en son teknolojiye sahip uzay evi olduğunu bildirdi.

Sabancı Uzay Evi'nin 14 metre iç çapı, 360 derecelik kubbesi, çift projeksiyonlu yansıtma sistemi, 4K çözünürlük özelliklerinin bulunduğunu belirten Aydınmakina, uzayla ilgili film gösterimlerinin de olduğunu kaydetti.

Uzay evinde özel bir programla Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı'na (ESA) alınan gerçek zamanlı uzay görüntüleri eşliğinde eğitmenler tarafından interaktif olarak sunumlar gerçekleştiğini ifade eden Aydınmakina, şöyle konuştu:

"Sabancı Uzay Evi'ne yurt içi ve dışından birçok ziyaretçi geliyor. Bu ziyaretler bizi gururlandırıyor. Uzay Evi ziyaretçilerimizin hayret ifadeleri ve çığlıkları, kendilerini uzayda hissettiğini gösteriyor. Ayrıca, evrenin büyüklüğü konusunda 'meğer biz evrende bir hiçmişiz, kum tanesi kadarmışız' gibi deyişlerine tanıklık ediyoruz. Sabancı Uzay Evi'nde insanları sürükleyen görüntüler 3 boyutlu bir etki yaratıyor. Ziyaretçiler, buradan çıktıklarında kendilerine 'evren ne kadar büyükmüş ve ben bundan sonra ne yapabilirim-' sorusunu sorabiliyorlarsa çorbada bir parça tuzumuz olduğunu ifade edebileceğiz."

Sabancı Uzay Evi'nin hizmete açıldığı nisan ayından bu yana yaklaşık 35 bin kişi ziyaretçisinin olduğunu anlatan Aydınmakina, "Burada, dünya, ay, gezegenlerin ve uzaydaki gök cisimlerinin görüntüleri aracılığıyla uzayın nasıl bir ortam olduğu, evrenin anlaşılması ve bilimsel düşünce sistemlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor" dedi.

-"Ziyaretçi kapasitesi yönünden Türkiye'de ilk sırada"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Nur Jale Süllü de, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü zamanındaki uzay kampı projesini belediye başkanlığı döneminde hayata geçirdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Atatürk, 1936 yılında Eskişehir'de yaptığı konuşmasında geçen, 'Bir gün insanoğlu tayyaresiz de göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de aydan bize haber yollayacaktır. Bu mucizenin tahakkuku için 2000 yılını beklemeye gerek kalmayacaktır. Gelişen teknoloji bize daha şimdiden bunu müjdeliyor. Bize düşen görev ise batıdan bu konuda fazla geri kalmamayı temindir' sözleri Uzay Evi'nin açılmasında motive edici etken olmuştur."

Sabancı Uzay Evi'nin uzay ve gök bilimleri konusunda ayrıntılı bilgi sunduğunu anımsatan Süllü, "Burası, şu anda Türkiye'nin en ileri teknolojisine sahip uzay evi. Ülkemizin başka kentlerinde de var ama Sabancı Uzay Evi, ziyaretçi kapasitesi bakımından ilk sırada yer alıyor" diye konuştu.

Yayıncı: Mürsel Çetin - ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Starbucks zam geldi mi? Starbucks fiyatları ne kadar oldu? Akaryakıta zam mı geldi 3 Mayıs 2024? Elazığ'da deprem mi oldu SON DAKİKA? 3 Mayıs CUMA (Sivrice) Elazığ depremi şiddeti, merkezi ne? #128558 Fenerbahçe hangi gün kuruldu? FB 3 Mayıs'ta mı kuruldu? 3 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 3 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! Makas ne zaman icad edilmiştir? Makas kaç yılında icad edildi? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 3 Mayıs 2024 Cuma! 3 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 3 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 3 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 3 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 3 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title