Haberler

Denizli: 1-7 Temmuz Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası

Denizli İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Ongan, bebek ve çocuklarda ishal vakalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

Denizli İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Ongan, bebek ve çocuklarda ishal vakalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.

1-7 Temmuz Ağızdan Sıvı Tedavisi Haftası sebebiyle yazılı bir açıklama yapan Denizli İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mehmet Ongan, bebek ve çocukların büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyen ishalin, en çok 0-5 yaş grubunda rastlandığını, ishalin, bebek veya çocuğun vücudunda kısa sürede su ve tuz kaybına yol açarak ölümlere sebep olabileceğini kaydetti. Özellikle beslenme yetersizliği olan çocukların daha sık ve şiddetli ishale yakalandığını ifade eden Dr. Mehmet Ongan, "Anne sütü, bağırsaklarda mikropların üremesine engel olur. Anne sütü yerine inek sütü ve süt formüllü mamalarla beslenen veya erkenden ek gıdalara geçirilen bebeklerde, besin içeriğinin uygun olmaması ve besinler hazırlanırken temizlik kurallarına dikkat edilmemesi ishale zemin hazırlar" ifadelerine yer verdi.

Dr. Ongan, ishali önlemek için, bebeğin 6. aya kadar sadece anne sütüyle beslenmesi, ek besinlere düzenli ve alıştırılarak geçilmesi, bol ve temiz su içirilmesi, kişisel temizlik kurallarına uyulması, tuvaletlerin temizliğine dikkat edilmesi, çöpler, özellikle küçük çocukların bezlerinin ve atıklarının uygun şekilde yok edilmesi gerektiğini ifade etti.

Açıklamada, çocukta günde 4 defadan fazla ve yumuşak, sulu dışkılama olması halinde, çocuğa normalde içtiğinden daha fazla su veya diğer içeceklerin verilmesi, yalnız anne sütü veriliyorsa her zamandan daha fazla emzirilmesi, ek besinlere geçildiyse de öğünlerin sıklaştırılması ve öğün aralarında sıvı içekler verilmesi tavsiye edildi. Dr. Ongan, "2 saatte birden fazla dışkılama olursa, ateş yükselir, dışkıda kan olursa, ağızdan sıvı alımı bozulursa bebek veya çocuk hemen bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir" ifadelerini kaydetti. Açıklamada, yaz döneminde bu hastalığın önlenmesi veya başladıysa daha kötüye gitmesi için, ailelerin özellikle annelerin dikkatli olması gerektiği kaydedildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title