Haberler

CHP Milletvekili Gürer: Hayvan Varlığının Azalması Et Fiyatlarını Artırıyor

Güncelleme:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvan varlığının azalması ve yem fiyatlarının artması nedeniyle et fiyatlarının yükseldiğine dikkat çekti. Gürer, hayvancılıkta alınması gereken önlemlerin alınmaması durumunda etteki sorunların devam edeceğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Kesime gidecek hayvan varlığının azalması, yem fiyatlarının artması ette ki fiyatların tırmanmasına neden oldu. Büyük baş hayvanda 2 milyona yakın hayvan varlığı azaldıktan sonra devlet ithalata yöneldi. Geçtiğimiz yıl 650 bin hayvan ithal edildi. Bu yıl 600 bin hayvan ithal etmeyi gündemlerine aldılar ama buna rağmen et fiyatları fiyatları düşmedi. Siyasi iktidar hayvancılıkta gerekli önlemler alınmazsa etteki sorunlar devam eder" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, azalan hayvan varlığına ve bu nedenle et fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Gürer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kesime gidecek hayvan varlığının azalması, yem fiyatlarının artması ette ki fiyatların tırmanmasına neden oldu. Büyük baş hayvanda 2 milyona yakın hayvan varlığı azaldıktan sonra devlet ithalata yöneldi. Geçtiğimiz yıl 650 bin hayvan ithal edildi. Bu yıl 600 bin hayvan ithal etmeyi gündemlerine aldılar ama buna rağmen et fiyatları fiyatları düşmedi . Çünkü ahır giderleri artıyor, yem fiyatları artıyor bunların yanında kesime gidecek hayvan sayısı arttıkça sorunlar katlanarak devam ediyor. Ulusal Et Konseyi'nin, haftalık periyotlar halinde kesimhanelerden alınan verilerine göre 4 Ocak - 22 Şubat tarihleri arasında 50 günde dana Karkas kesimde dana etine 45 TL, kuzu Karkas kesim fiyatı 104 TL zam gelmiş. Yani dana etine günde bir lira, kuzu etine de 2 lira zam geliyor. Üreticeden tüketiciye kadar olan tedarik zincirindeki tüm paydaşların gider maliyetleri düşürülmediği sürece et fiyatları sorunu devam edecek."

CHP'li Gürer, küçük aile işletmelerinin ayakta duramadığına işaret ederek, "Hayvancılıkla ilgili destekler yeterli değil. Yem fiyatları durmuyor. Hayvancılık zor bir iş. Bu işi yapanların buradan fayda sağlayamadıkları için küçük aile tipi işletmesi dediğimizi kırsalda 1 - 10 büyükbaş hayvan olan ahırın çoğu boş. Üreten sorunlu, tüketen ise pahalı ürün alıyor. Siyasi iktidarın sorumluluklarını gereği gibi yerine getirmemesi, et fiyatlarının artışına neden oluyor. Bakanın açıklamalarında et fiyatlarını dengeleyeceklerini söylüyorlar. Et ve Süt kurumu piyasayı dengelemekten uzak. Hatta Sayıştay raporlarına göre, piyasadan et almak durumunda dahi kalarak piyasadan et satışına girmiş, sorun çok yönlü, çözümü var. Siyasi iktidar hayvancılıkta gerekli önlemleri almazsa etteki sorunlar devam eder" dedi.

Kaynak: ANKA / Yerel

Ömer Fethi Gürer Milletvekili Niğde Tarım Yerel Politika Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title