Haberler

Çeşme'de İki Yılda 435 Kadın Mamografi Taramasından Geçti

Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler, kadınların sıkıntı yaşadıkları mamografi taramasında çözüm üreterek, iki yılda 435 kadının mamografi taramasından geçmesini sağladıklarını açıkladı.

Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Berna Güler, kadınların sıkıntı yaşadıkları mamografi taramasında çözüm üreterek, iki yılda 435 kadının mamografi taramasından geçmesini sağladıklarını açıkladı.

Çeşme Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadınların sık sık sıkıntı yaşadığı mamografi taraması sorununu çözdü. Kadın meclisi olarak göreve başladıklarında üç önemli ayakta çalışmaya karar verdiklerini anlatan Kadın Meclisi Başkanı Güler, "Bunlardan bir tanesi sağlık, ikincisi eğitim, üçüncüsü ise ekonomi ayağıydı. Kadınları nasıl istihdama sokabiliriz, kadınların nasıl kendi ayakları üzerinde durabilmelerini, sosyalleşebilmelerini ve aile ekonomisine nasıl katkı sağlayabilmelerine ön ayak olabiliriz diye düşündük. Sağlık ayağını oluşturabilmek için Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) ile temasa geçtik. KETEM, Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan ve tamamen ücretsiz kanser taraması yapan bir birim. Özellikle meme kanseri, yani mamografi taraması üzerinde durduk; çünkü yarımadamızda mamografi cihazı yok. Gerçekten bunun ne kadar büyük bir eksiklik olduğunu bu işe başladıktan sonra anladık. Kadınlar mamografi taraması yaptırmak istiyorlar ama kendi başlarına gidip yaptırmaları gerçekten önemli bir sorun. Önce başvuru yaparak randevu almaları gerekiyor. Daha sonra mamografi çektirecekler. Ayrıca bir kez daha giderek sonucu alacaklar. Tabi bu da kadınlara hem zaman olarak hem de maddi olarak bir külfet getiriyor. İşin ilginç tarafı, hem 'Erken teşhis hayat kurtarır' deniliyor, hem de randevuları 6-7 ay sonrasına veriliyor" dedi.

Başkanı Güler şöyle devam etti:

"Belediye Başkanımız, araç olarak da, sabah erken çıkılacağı için kumanya olarak da yardımcı olacağını söyledi. Bunun üzerine hemen çalışmaya başladık. Mamografi taramasında ikinci yılımızı tamamlamak üzereyiz. 435 kadına ulaşarak mamografi taramalarını gerçekleştirdik. Önemli bir sağlık hizmetini yerine getirdiğimize inanıyoruz. Kadınlara sadece erken teşhis imkanı sağlamakla kalmıyoruz. Yolda giderken ve gelirken hem hayallerimizi paylaşıyoruz, hem de ülkemizin genel durumu, Atatürk, Cumhuriyet ve laiklik hakkında çok güzel söyleşiler gerçekleştiriyoruz. İnsanların farkında olamadıkları pek çok gerçeğin farkında olmalarını sağlıyoruz. Bu, birebir yapılan bir çalışma. Kadın Meclisi olarak bu farkındalık oluşturmada da yardımcı olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çeşme Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title