Haberler

Başkan Tartan Önerdi, Onlar Yaptı

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencileri, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın, bakıma muhtaç yaşlılar için önerdiği projeyi yaşama geçirdi.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğrencileri, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ın, bakıma muhtaç yaşlılar için önerdiği projeyi yaşama geçirdi.

Konak Belediyesi'nin katkısı, Alzheimer Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle "Anılarla Güçlenen Hayatlar" projesi kapsamında 12 hemşire adayı, Alzheimer ve Demanslı hastaların bulunduğu aileleri 3 ay boyunca ziyaret etti.

Öğrenciler, "Topluma Hizmet Dersi" kapsamında haftada 2 gün, ikişer kişilik gruplar halinde Alzheimer hastalarının evine ziyarette bulundu, hastanın anılarını dinleyip, geçmiş dönem resimlerine, videolarına bakarak kaliteli zaman geçirdi. Ziyaretler sırasında hasta yakınlarının nefes alabilmesine imkan tanımak, kendi hayatlarıyla ilgili gerekli işlerini halletmelerini sağlamak adına gençler ve hastalar baş başa kaldı. Ziyaret ettikleri ailelerle birlikte üç aydır devam eden projelerini kahvaltılı bir buluşmayla sona erdiren hemşire adayları, en anlamlı ve en etkilendikleri bir projeyi daha uygulamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Belediye Başkanımızın da her fırsatta dile getirdiği bu projeyi önümüzdeki yıllarda daha da büyük katılımla sürdürmeyi planlıyoruz. Ziyaret ettiğimiz ailelerle birlikte bu güzel buluşmayı bize sağladığı için Sayın Dr. Hakan Tartan'a teşekkür ediyoruz "dediler.

Alzheimer, Demans ve bunamalı hastalarla daha çok tavla oynayarak, anı fotoğraflarını paylaşarak ve kahve sohbeti yaparak zaman geçirdiklerini anlatan öğrenciler, bu tür rahatsızlıkların ötelenmesi amacı ile birlikte hafıza geliştirici scrabble, puzzle gibi bulmacaları oynadıklarını, konser, tiyatro, yürüyüş gibi ortak etkinliklerde hastaya bakan ailelerin nefes almasını sağladıklarını söylediler. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, yaşlıların yaşadığı fiziksel ve sosyal olumsuzlukların, sosyal projelerle toplumun yaşlanma konusunda bilinçlendirilmesinin önemini ortaya çıkardığını söyledi. Tartan, kuşaklar arasında karşılıklı, üretken paylaşımın geliştirilmesini amaçlayan projelerin yaygınlaştırılması dileğinde bulunarak, "Yerel yönetim olarak kuşaklar arası ilişkileri sürdürmek amacıyla hazırlanan projeleri destekleyeceğiz. Kuşaklararası dayanışmayı teşvik edip güçlendirici çalışmalara el vereceğiz" dedi.

İl Dernekler Müdürü Bülent Korkmaz da, sivil toplum üniversite ve belediye işbirliğinin önemini vurguladı, bu tür sosyal sorumluluk projelerinin sürdürülebilir olmasına dikkat çekti. Alzheimer Derneği Başkanı Dr. Aysel Gürsoy da, bu tür projelerin kuşaklararası dayanışmayı pekiştirdiğini, özellikle demanslı ve alzheimerli aileler için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Gürsoy, hastaların anılarının tekrar tekrar dinlemenin tedaviye büyük katkısının olduğunu, bu tür hastalara bakan ailelerin tükenmişlik sendromu yaşayacağı için sosyal destek projelerine ihtiyaç duyduğunu anlattı. Aileyi de içine alan sosyal destek projelerinin tıbbi tedaviyi güçlendirğini kaydeden Gürsoy, 2006 yılından buyana sürdürdükleri "Torunum Olur Musun" projesiyle kuşaklararası buluşmayı sağlamayı ve yaşlı hastalara bakan ailelere destek olmayı amaçladıklarını söyledi.

Hemşirelik Fakültesi Proje Koordinatörü yüksek hemşire Serap Özer ise, hasta ailelerini ziyaret öncesinde öğrencilerin eğitimden geçtiğini belirterek, "Eğitim programımız; hasta yaşlı ile empati, iletişim, proje bilgilendirme (amaçlar, hedefler, yaşlı ile zaman geçirme, gönüllülerden beklentiler) öfke kontrolü, sözlü tarih çalışması, karşılaşılabilecek sorunlarla ilgili sorun analizi" başlıklarından oluşuyor.

Öğrenciler daha sonra, yaşlı hasta ve ailelerine proje hediyelerini vererek vedalaştılar. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Ege Üniversitesi Hakan Tartan Konak Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title