Haberler

Ayvalık'ta İlk Kurşun Coşkusu

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 29 Mayıs 1919 Anadolu'da Milli Mücadele'nin başlamasının meşalesi olan ilk kurşunun düzenli bir ordu tarafından atılmasının yıldönümü ilçe merkezinde düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde 29 Mayıs 1919 Anadolu'da Milli Mücadele'nin başlamasının meşalesi olan ilk kurşunun düzenli bir ordu tarafından atılmasının yıldönümü ilçe merkezinde düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı.

Ayvalık'ta; 29 Mayıs 1919'da 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve askerleri tarafından atılan ilk kurşunla başlayan Anadolu'daki Milli Mücadelenin meşalesinin yakılmasının 94. yıl dönümü törenle kutlandı. Saat 10.00'da başlayan törende; Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Pehlivanoğlu, Garnizon Komutanı j. Personel Albay Mehmet Canlı, Ayvalık Belediye Başkan Vekili Fatih Ayyürek, BAÜ Ayvalık Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Yakup Dinç, daire amirleri, siyasi partilerle ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Ayvalık Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Ayvalık Belediyesi'ne ait çelenklerin sunulduğu tören, bir dakikalık saygı duruşunun akabinde Ayvalık Belediyesi'nin efsanevi bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın bir ağızdan söylenmesiyle devam etti. Öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların yapıldığı törende konuşan Piyade Yüzbaşı Murat Şahin, vatan topraklarını korumak için ateşlenen ilk askeri kurşununu atan kahraman askerlerin aziz ruhlarını ve hatıralarını anmak için toplanmış olduklarını vurguladı.

Kurtuluş Savaşının başlangıç sürecinde gelişen olayları anlatan Şahin, "29 Mayıs günü atılan ilk kurşunun sesini duyanlara şu anlatıldı; Ben yüce Türk Milletinin onurundan, şerefinden ve namusundan kabul ettiği ordusunun silahından çıktım. Havranlı Seyit Onbaşı namluya sürdü beni. Ezineli Yahya Çavuş tetiğimi çekti ve Ayvalık'tan atılan ilk kurşunun sesi; Tüm Anadolu'yu dolaştı. Bebelere ninni, analara ağıt, yiğitlere kahramanlık öyküsü oldu. Türk Milleti neredeyse tüm dünyaya karşı tek başına Anadolu'yu korudu" dedi.

"AYVALIK HALKI İLK KURŞUNUN ATILMASININ ONURUNU TAŞIYOR"

Yüzbaşı Murat Şahin'in ardından kürsüye gelen Ayvalık Belediye Başkan Vekili Fatih Ayyürek ise;

İzmir'in işgal edildiği dönemde, Ayvalık'ta 29 Mayıs 1919'da düşman orduları tarafından işgal edildiğini hatırlattı. Düşman ordularının Anadolu'ya çıktıktan sonra ilk direnişle Ayvalık'ta karşılaştığını kaydeden Ayyürek, "Bu işgal karşısında 172. Alay komutanı Yarbay Ali Çetinkaya İstanbul Hükümetinin kararını dinlemeyerek karşı koymuş ve Kurtuluş Savaşının ilk kurşunu Ayvalık'ta atılmıştır. İşte bu süreçte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün silah arkadaşı Yarbay Ali Çetinkaya komutasındaki 172. Alay 29 Mayıs 1919'da düşmana ilk kurşunu atarak bugünü tarihi kayıtlara geçirmiştir" dedi.

Ayvalık halkının; bağımsızlığa giden mücadelenin ilk kıvılcımlarını ateşlemekten dolayı onur ve gurur duyduğunu vurgulayan Ayyürek, "Bağımsız, laik-demokratik cumhuriyetimize kararlı ve bilinçli bir şekilde sahip çıkmak, onun değerlerini korumak her Türk vatandaşının görevidir. Unutmayalım ki toplumları bir arada tutan milli değerlerdir" diye konuştu. Konuşmaların ardından Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesi üyeleri Atatürk anıtını karanfillerle doldurdu.

Ayvalık'taki 29 Mayıs İlk kurşun tören; halk oyunları ekiplerinin yaptığı gösterilerle sona erdi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Çetinkaya Balıkesir Ayvalık Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title