Haberler

Asto’dan Gıda Zammı Açıklaması

Aydın Sivil Toplum Platformu (Asto) Dönem Başkanı Veli Tiryaki, Gıda Ürünlerinde Fiyatın Bir Yılda İkiye Katlanmasının Başlıca Nedeninin Piyasanın Zamanında Düzenlenememesi Olduğunu İddia Etti. Türkiye’deki Çeltik ve Buğday Üretim Rekoltelerinin Belli Olduğuna İşaret Eden Tiryaki, Ürün İthalatında Geç Kalındığı İçin Fiyatların Aşırı Yükseldiğini Belirtti.

Aydın Sivil Toplum Platformu (ASTO) Dönem Başkanı Veli Tiryaki, gıda ürünlerinde fiyatın bir yılda ikiye katlanmasının başlıca nedeninin piyasanın zamanında düzenlenememesi olduğunu iddia etti. Türkiye’deki çeltik ve buğday üretim rekoltelerinin belli olduğuna işaret eden Tiryaki, ürün ithalatında geç kalındığı için fiyatların aşırı yükseldiğini belirtti.

Pirinç fiyatları dünyada hızla yükselirken Türkiye’de durumun başlarda normal seyrettiğinin altını çizen ASTO Dönem Başkanı Veli Tiryaki, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) yetersiz alım yapması ve stokla piyasaya müdahale edememesi üzerine fiyatların birden yükseldiğini savundu. Stokta ürün yokken piyasanın dengelenemeyeceğini ileri süren Tiryaki, “Bu politika ile Ramazandan evvel büyük bir patlama daha olacak. Acil önlem alınmalıdır. Dünyadaki artışın sebebi kuraklık, Türkiye’deki artışın sebebi ise piyasanın denetlenememesi ortaya çıkan fırsatçılık. Dünyada baş gösteren küresel ısınma sonucu ortaya çıkan kuraklık ile çeltik üretiminin çoğunu karşılayan ülkelerde yaşanan sel baskınları nedeniyle üretimde ciddi azalmalar oldu. Ancak ülkemiz kuraklıktan çok fazla etkilenmedi.

Bu yıl pirinç ve buğdayda yaşanan dalgalanmaların diğer tarım ürünlerinde de yaşanmaması için, acil olarak tarım politikalarımız gözden geçirilmeli ve Türkiye gerçekleri göz önüne alınarak yeniden ele alınmalıdır. Bu gibi durumlarda TMO dengeleyici ve düzenleyici bir rol oynaması gerekmektedir” dedi.

Türkiye’de geçen yıl 400 bin tonun üzerinde çeltik üretimi yapıldığına değinen Veli Tiryaki, şuan oluşan çeltik açığının sadece 100 bin ton civarında olduğunu kaydetti. Türkiye açısından önemli olan buğday üretiminin ise yaklaşık 18 milyon ton olduğunu beyan eden Tiryaki, “Ülkemiz insanının özellikle yoksul kesimin ana besin kaynağı buğdaydan yapılan ekmektir. Maalesef ekmeğin içinde unun oranı yüzde 21 olmasına rağmen, rant peşinde olan fırıncılar hala ekmeğe zam yapmaya çalışıyor. Burada da en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Fiyatları dengeleyici bir halk ekmek fabrikasının oluşturulması halinde fırıncılar bu kadar rahat hareket edemeyecekler. Türkiye pirinç ve buğday üretimini artırmak için üreticinin desteklemesi gerekiyor. Yerli üretimimizi artırmak için bütün batılı ülkeler gibi tarım desteklenmeliyiz” diye konuştu.

(MB-İK) 25.04.2008 15:30 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

Bakan Tekin'den, Kocaeli'de öğretmene saldırıya tepki: Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu hayata geçireceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title