Haberler

Yeni Kabinede 8 Yeni Bakan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz Seçimlerinin Üzerinden 38, Görev Aldığı 6 Ağustos Tarihinin Üzerinden İse 24 Gün Geçmesinin Ardından Yeni Hükümeti Kurdu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinin üzerinden 38, görev aldığı 6 Ağustos tarihinin üzerinden ise 24 gün geçmesinin ardından yeni hükümeti kurdu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulan ve aynı anda onay alan Erdoğan'ın yeni kabinesinde eski TBMM Başkanı Bülent Arınç yer almazken, cumhurbaşkanı olan eski Dışişleri Bakanı Gül'ün koltuğuna ise Devlet Bakanı Ali Babacan getirildi. Babacan aynı zamanda Başmüzakereci görevine devam edecek. Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek de, yeni kabinede Başbakan Yardımcısı olarak görev yapacak.

Erdoğan, partide yardımcıları olan Hayati Yazıcı ve Nazım Ekren'i Başbakan Yardımcılığı'na, eski grup başkanvekili Faruk Çelik'i ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na atadı. İçişleri Bakanlığı'na ise sürpriz bir şekilde Devlet Bakanı Beşir Atalay kaydırıldı.

Yeni kabinede merkez soldan transfer Ertuğrul Günay da yer alırken, Zafer Çağlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı olarak görev yapacak. Başbakan Erdoğan, kabinedeki kadın bakan sayısını değiştirmedi. AK Parti Grubu'ndaki kadın milletvekili sayısını 30'a çıkaran Erdoğan, aynı değişimi kabineye yansıtmadı. Erdoğan'ın beklenilenin aksine kadın bakan sayısını arttırmazken, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu koltuğunu korudu.

Erdoğan başkanlığındaki yeni hükümette ismi Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK) temsil edilecek bakanlık istediği konuşulan eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın yer almaması dikkat çekti. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi olmadığı için hukuki olarak genel başkan yardımcılığına atanamayan Arınç'ın bir sene sonra yapılacak büyük kongreye kadar fiili olarak 'Genel Başkan Yardımcılığı' veya 'Genel Başkan Danışmanlığı' görevini yürütebileceği belirtiliyor.

Yeni kabinenin kurulmasının ardından hükümet Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) 8 bakanla temsil edilecek. Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Cemil Çiçek ve Nazım Ekren, Mehmet Ali Şahin, Ali Babacan ve Beşir Atalay MGK toplantılarında hükümeti temsil edecek. Köşk'e çıkan eski Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün koltuğuna ise Devlet Bakanı Ali Babacan getirildi. Babacan aynı zamanda Avrupa Birliği Başmüzakerecisi olarak da görev yapacak.

İçişleri Bakanlığı'na daha önce 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na atanması veto edilen Devlet Bakanı Beşir Atalay'ın getirilmesi 'sürpriz' olarak yorumlandı.

Erdoğan'ın yeni kabinesinde iki devlet bakanlığı daha ihdas edildi. Bakanlık sayısı 22'den 24'e çıkarıldı. Buna göre, Başbakan Erdoğan'ın dışında yeni hükümette 24 bakan görev yapacak. Yeni kabine de mevcut kabinede yer

alan 5 bakana görev verilmedi. Köşk'e çıkan Abdullah Gül ve yeniden milletvekili seçilmeyen Abdüllatif Şener ile Ali Coşkun'un yanı sıra Osman Pepe, Atilla Koç ve Abdükadir Aksu'ya görev verilmedi. Kabineye 8 yeni bakan alındı. 5 bakanın görev yeri değişti. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda yeni dönemde yasal değişiklikler yapılarak farklı alanlar kapsamında bölünecek.

Hayati Yazıcı, Nazım Ekren, Mehmet Şimşek, Said Yazıcıoğlu, Zafer Çağlayan, Ertuğrul Günay, Veysel Eroğlu ve Faruk Çelik ilk kez kabineye giren bakanlar oldu.

(DA-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title