Haberler

Parkinson hastalığının nedeni kuru temizlemede kullanılan kimyasallar olabilir!

Zekeriya Kalkan

Zekeriya Kalkan

Uzman Fizyoterapist ve Kayropraktik Uzmanı
28.03.2023 05:37

Bilim adamları, kimyasal trikloroetilenin (TCE) Parkinson hastalığıyla ilişkili olabileceğini öne sürdüler.

TCE yaygın olarak kuru temizlemede, yağ arındırma işlemlerinde ve hatta kahvenin kafeinsizleştirilmesinde kullanılır.

Yeni araştırmalar, trikloroetilenin (TCE)beyne girip hücre mitokondrilerine zarar verme yeteneğinin olabileceğini düşündürmektedir.

Kimyasalın çevrede her yerde bulunabileceği göz önüne alındığında,bilim adamları bunun etkisinin "çok büyük" olabileceğini söylüyorlar.

Bilim adamlarına göre son yüzyılda kuru temizleme, metallerin yağdan arındırılması ve kahvenin kafeinsizleştirilmesi gibi çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılan bir kimyasal olan trikloroetilenin (TCE) Parkinson hastalığındaki hızlı artışın nedeni olabilir.

Parkinson Vakfı, Parkinson hastalığının beynin substantia nigra adı verilen ve nörotransmitter dopamin üreten hücreleri içeren bir bölümünü etkileyen nörodejeneratif bir hastalık olduğunu açıklıyor. Parkinson hastalarında titreme, hareketin ağırlaşması, eklem sertliği ve denge sorunları gibi semptomlar görülür.

Hastalığı olan tanınmış kişiler arasında Michael J. Fox ve Muhammed Ali bulunmaktadır.

Bilim adamlarına göre TCE kontaminasyonu ABD'deki yeraltı sularının üçte birine kadar mevcuttur. Bu mevcudiyet Amerika da artan Parkinson hastalığıyla TCE'nin doğrudan ilişkili olabileceği tezini güçlendirmektedir.

TCE, Parkinson hastalığıyla nasıl ilişkilendirilebilir?

TCE'nin lipofilik olduğunu, yani yağ dokularında çözünme eğiliminde olduğunu açıklıyor. Bu nedenle, beyne ve diğer vücut dokularına doğru kolayca hareket edebilir ve hücre mitokondriyal işlevine zarar verebilir. Dopamin üreten hücreler, bu tür toksinlere karşı özellikle hassastır ve bu, TCE maruziyetinin neden Parkinson hastalığına yol açabileceğini açıklayabilir.

Örneğin Amerikalı senatör Jonny Isakson, askeri kariyeri boyunca uçakların yağını gidermek için TCE'yi kullandı ve daha sonra Parkinson'un yanı sıra TCE'ye maruz kalmaya bağlı bir kanser türü olan renal hücreli karsinom hastalığına yakalandı.

TCE maruziyetinden nasıl kaçınılır?

İlk olarak, TCE ve başka bir endüstriyel solvent olan tetrakloroetilenin (PCE) yasaklanması gerekiyor.

İkincisi, maruz kalma riski altında olanların (Kuru temizlemeciler, boyacılar, metal işçileri, mühendisler yazıcılar, tamirciler, çip üreticileri, pilotlar, mumyacılar ve daha fazlası) bilgilendirilmeleri ve radon(radyoaktif gaz) için kullanılan korunma sistemine benzer koruyucu sistemler oluşturulmalıdır.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), insanların kirli hava, su, yiyecek veya toprak veya doğrudan cilt teması yoluyla TCE'ye maruz kalabileceğini açıklıyor.

Tüm yeraltı sularının üçte biri muhtemelen kirlenmiş olduğu için, büyük olasılıkla kirli su içerek maruz kalabilirsiniz, ancak kirli sudan salındığı için hava yoluyla da maruz kalabilirsiniz.

TCE ile temasa geçmenin bir başka önemli yolu da kimyasalın üretildiği veya kullanıldığı bir endüstride çalışıyor olmanızdır. Vücuda, dumanları soluyarak veya doğrudan cilt teması yoluyla girebilir.

Düzenli çöp depolama alanları gibi kirlenmiş topraklar da maruz kalabileceğiniz önemli bir yoldur. Ayrıca, CDC, TCE'nin yapıştırıcılar, yağlayıcılar, boyalar, vernikler, boya sökücüler, böcek ilaçları ve soğuk metal temizleyiciler dâhil olmak üzere yaygın olarak bir çözücü olarak kullanıldığını belirtmektedir.

TCE'ye maruz kaldıysanız ne yapmalısınız?

Toksik Maddeler ve Hastalık Kaydı Ajansı (ATSDR), yakın zamanda TCE'ye maruz kaldıysanız, bir tıp uzmanının bunun varlığını kanınızda, nefesinizde veya idrarınızda test edebileceğini söylüyor.

Bununla birlikte, bir kez maruz kaldıktan sonra onu vücudunuzdan atmak için yapılabilecek bir tedavi yoktur. Ya solunum yoluyla ya da böbrekleriniz tarafından idrar yoluyla atılacaktır.

Kirlenmiş su, toprak veya hava gibi bilinen herhangi bir kontaminasyon alanından uzak durmayı tavsiye ediyorlar.

Kimyasallara karşı koruyucu eldivenler, koruyucu gözlükler ve solunum maskeleri gibi kişisel koruyucu ekipmanlar muhakkak kullanılmalıdır.

Son olarak, bilim adamları TCE ile Parkinson hastalığı arasındaki ilişkiyi keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylemektedirler.

Ancak siz yine de bu kimyasala karşı korunmayı alışkanlık haline getirin.

Sağlıcakla kalın.

title