Haberler

Gaziantep'te Çilingirlik Yapan Adamın Yemek İkramı Gelenek Haline Geldi

Güncelleme:

Gaziantep'te çilingirlik yapan Ali İhsan Erdem'in 10 yıl önce başlattığı yemek ikramı, mahallede gelenek haline geldi. Her Cuma günü 800 ila 1000 kişiye çiğ köfte ikramı yapan Erdem, destekçileriyle birlikte bu yardımlaşma geleneğini sürdürüyor.

GAZİANTEP'te çilingirlik yapan Ali İhsan Erdem'in (62),10 yıl önce hayır için başlattığı yemek ikramı esnaf dayanışmasına dönüşerek mahallede gelenek haline geldi.

Çilingir esnafı Ali İhsan Erdem, 10 yıl önce kaybettiği babasının hayrı için Cuma günü çiğ köfte yaptırıp vatandaşlara dağıttı. Davranışıyla takdir edilen Erdem, arkadaşları da gıda ve maddi katkı sunarak destek olmaya başladı. Bu desteğin ardından Erdem, her Cuma günü 800 ila 1000 kişiye çiğ köfte ikramı yapmaya başladı. 10 yıldır sürdürdüğü yemek ikramı ile herkesin takdir ettiği Erdem'in Cuma günü öğle vakti ikram ettiği köfteden almak isteyenler dükkan önünde kuyruk oluşturuyor. Ali İhsan Erdem, babasının çilingir dükkanında gelenekselleştirdiği yardımlaşmayı kendisinin de sürdürdüğünü ve 10 yıldır her Cuma günü yemek ikramının yapıldığını söyledi. Babasının ölümünün ardından sürdürdüğü geleneğe arkadaşları, esnaflar ve birçok kişinin destek olduğunu anlatan Erdem, "Babamız 1969 yılında bu anahtarcı dükkanını açtığında kendisi cömert bir insandı ve o günün şartlarında her Cuma çiğköfte, lahmacun yaptırıp dağıtıyordu. Bize de babamızdan bir eser kaldı ve babam 2013 yılında ölünce onun hayrına bir köfte yapıp dağıttık esnaflara. Bu sonrasında bir gelenek haline geldi bize ve her Cuma burada fakire, fukaraya, esnafa, vatandaşa, işçiye, memura çiğ köfte yapıp dağıtmaya dönüştü. Biz bunu babamızın annemizin hayrına yapıyorduk. Sonrasında hayırseverler geldi ve bu hayırdan kendilerinin de faydalanmak istediğini söylediler. Derken sponsorluk gibi bir şey oldu ve hem yurtiçi hem yurt dışından Almanya'dan, Hollanda'dan, Fransa'dan birçok arkadaş aradı ve sponsor olmak istediler. Geleneksel hale geldi ve her hafta ortalama 800-1000 kişiye çiğ köfte yapıp dağıtıyoruz. Bunun yanında sponsor bütçesini fazla ayırırsa yemeğin yanında tatlı ikramımız oluyor. Bu hafta da yine çiğ köfte ve baklava ikramımız oldu" diye konuştu.

'HAZIRLIKLARA 2 GÜN ÖNCEDEN BAŞLIYORUZ'

Erdem, Cuma günü mahallede lokantaların kapasite düşüşü yaptığını ve tüm vatandaşların çiğ köfte yemeyi tercih ettiğini belirten Erdem, "Cuma günü yaptığımız bu yemek ikramının hazırlıkları Çarşamba gününden başlıyor. Perşembeden patatesimizi alıyoruz, soğanlarımızı soyuyoruz, sarımsağını, limonunu hazırlayıp dolaba koyuyoruz. Cuma sabah erkenden patatesi kaynatıyoruz. Diğer yandan da köftemizin harçlarını soslarını hazırlıyoruz. Köftenin yoğrulması 11.00'i buluyor. Cuma günü öğle namazına kadar çilingirlik faaliyeti göstermiyoruz. İnsanlar alıştı ve saat 11.00 olunca kapının önünde beklemeye başlıyorlar. Ben yaptığım bu hayır işi için şehir dışına çıkamıyorum, seyahat edemiyorum çünkü insanlar yıllardır alıştı ve her Cuma yemek bekliyorlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Gaziantep Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title