Haberler

Vergi sistemindeki değişiklikte 'sigara' detayı! Fiyat artışının önüne geçildi

Güncelleme:

Enflasyonist yönü yüksek nispi vergileme modelinden, asgari maktu ağırlıklı modele geçilecek. Matrah ve vergi oranlarının düzenlenmesiyle, doğrudan vergilerin gelir içindeki payının da artırılması planlanıyor. Geçtiğimiz günlerde ilk olarak sigarada uygulanan düzenleme ile fiyat artışına da gerek kalmadı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadele kapsamında vergi sisteminde önemli bir değişikliğe gidiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nca yürütülen çalışmayla Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi enflasyonist yönü yüksek nispi vergileme ağırlıklı modelden asgari maktu ağırlıklı modele geçiliyor.

Mevcut sistemde bir üründe fiyat artışı olduğunda vergi de artıyor, bu nedenle maliyet enflasyonu yükseliyor. Yeni modelle hem gelirde istikrar sağlanacak hem de enflasyon baskısı azalacak.

EKONOMİDE YENİ REFORMLAR: İLK ADIM VERGİLER

Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, "Vergi düzenlemesi makroekonomik reformlar kapsamında yapılıyor. Enflasyonla mücadele kapsamında AB ülkelerinde olduğu gibi asgari maktu ağırlıklı modele geçiyoruz. Zam olunca daha çok vergi alınıyor. Bu uygulamayla gelirler açısından daha istikrarlı bir modele geçiliyor, bir taraftan da uzun vadede enflasyonist baskıdan kurtulmuş oluyoruz." dedi.

VERGİ ORANLARINA YENİDEN DÜZENLEME KARARI

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre matrah ve vergi oranlarının yeniden düzenlenmesi, doğrudan vergilerin gelirler içindeki payında artışın sağlanması da planlanıyor. Etkinliği olmayan istisna, indirim, muafiyetler kaldırılacak. Bir sonraki adımda gelir ve kurumlar vergileri tek yasada birleştirilerek, maktu vergilerin fiyatlar genel seviyesindeki değişime göre artırılması hedefleniyor.

UYUŞMAZLIKLAR GİDERİLECEK

Vergiye uyum maliyetlerini azaltan, uyuşmazlıkların kısa sürede çözen ve vergi cezalarının gönüllü uyumu artıracak yasal düzenlemeler yapılacak. Vergisel teşvikler ekonomik ve sosyal etkileriyle birlikte değerlendirilecek. Vergi yükü ve gelir tahminlerine yönelik genel ve sektörel analizler yapılacak.

NİSPİ VE MAKTU VERGİ NEDİR?

Nispi vergi çalışandan kesilen gelir vergisi gibi orana dayalı olarak, maktu vergi ise mükellefler arasında ayırım yapmadan farklı oranlarda değil herkesten eşit olarak alınan vergi. Geçen ay yayımlanan kararla sigara üzerinden alınan nispi vergi yüzde 67'den 63'e düşürüldü. Sigara üzerinden alınan maktu ve asgari maktu vergiler sabit tutuldu.

SİGARA İÇENLER ÖRNEĞİ

Yapılan düzenleme ile sigarada fiyat artışına gerek kalmadı. Eğer nispi oran düşürülmeyip, maktu vergiler artsaydı enflasyona etkisi 50-100 baz puan arasında olacaktı. Asgari maktu, sigara tüketicilerinin daha ucuz sigara tercih etmesi halinde vergi tahsilatını garantiliyor. Nispi vergi ise yüksek fiyattan satılan sigaralardan oransal vergi alınmasını sağlıyor.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Gelir İdaresi Başkanlığı Avrupa Birliği Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (33)

MERT:

Bir kilo kıyma, 400 gram kaşar, bir koli yumurta, beyaz peynir, 5 litre sıvı yağ, alo matik, bulaşık deterjanı, yüzey temizleyici, şampuan, diş macunu tutar 300 tl hani manav hani sucuk salam hani çikolata hani çocuğun varsa bez mama daha neler neler gercekten artık bıktık

22
4
yanıtYanıtla
Köylü:

Ben sucuksuz, mamasiz, sampuansiz, , çikolatasiz dis macunsuz büyüdüm. Varmiydi bana aciyan? Sadece peynir vardi yukaridakilerden. Suanki durumumuz zerre kadar umrumda degil.

yanıt3
yanıt10
KÖYLÜYE CVP:

Sen bunlardan mahrum kaldın diye gelecek nesillerde mahrum mu kalsın ? Bende arabasız ayakkabısız büyüdüm şimdi ayakkabı ve araba almayayım mı ? Senin ve ya senin çocuklarının seni yönetenlerden (aslına bakılırsa yönetemeyenlerden ) ne eksiğin var ? Onlar her şeyi yiyecek içecek gezecek biz mahrum kalacağız niye bizim haklarımız yok mu ? Ben milletim ve benim vekilimin oğlunun her şeye hakkı var bize gelince leblebi tozu. . . Yok öyle yağma. Sizin gibi düşünenler yüzünden bu haldeyiz işte

yanıt11
yanıt1
Salih koylüye:

Sen oy verme köylü. Bu kadar küçük düşünmenin nedeni beslenme eksikliğin. Makarnayı kıymalı yesen biraz bal süt ızgara balık bide kuruyemiş bak nasıl sağlıklı düsünuyon. Bu ülke de senden çok var malesef soyudugnun bile farkında değilsin. Öğretilmiş fakirlik wzikkik çaresizlik bu. Hastalık aslında ama bilerek tedavi asılmıyorsun eğer tedavi okursan sorar sorgular ben niye bu riziklari anlamiyon dersin. O yüzden köylü kardeş sen hep aç bırakılacan kusura bakma

yanıt1
yanıt1
AZ SÖYLEMİŞSİN:

En önemlisini unutmuşsun be abi, Kuru Ekmek. Memleket zengin ''Millet Kuru Ekmek Bulamıyor''diyenlere verilen cevap''O KADARDA DEĞİL''olunca zengin olduğunu hissedenler var. Allah bunlara hidayet versin, onların sayesinde köşeyi dönenleri göremeyip hala peşinden koşanlar bu düzenden menfaatlenenler olsa gam yemeyeceğim, ama bakıyorumda cebinde bırak 300 500 bi çay parası yok iken, bir kuru ekmeği zor alırken hala savunma modunda olanlar varya , onlara Allah kime kulluk ettiniz diye sorduğu zamanda gele

yanıt6
yanıt1
Vatansever:

Köylü senin zihniyetinde kimlere hiç acımıyorum. Sizin gibilerin eline vurup ekmeğini alacaksın.

yanıt2
yanıt1
KÖYLÜYE CVP:

Az söylemeyle anlamayan çok söylemeyle hiç anlamaz diye az söyledim kardeşim :) Amin inşAllah. . . Bu düzen değişene kadar susmayacağız, a parti b parti fark etmez bu gibi düşüncelere çanak tutan, ve meşrulaştırmaya çalışanlar çoluğunun çocuğunun geleceğini karartmaktan başka hiç bir şey yapmıyorlar. Resmen Adam ben yapamadım yiyemedim gezemedim çocuğum da yapmasın diyor bu nasıl bencil bir düşünce ya üstelik kendi öz evladına karşı. . . . Bu kadarına da pes doğrusu. Çağ değişiyor çağ Eyyyy köylüü

yanıt4
yanıt0
Baba toranaga:

Verelim mi reis mehteri daha maaşlar zamlı alınmadan herbişeye 3lira 5 lira ötelediler..

yanıt2
yanıt1
ODTÜ İNŞAAT:

Alkol fiyatlarında da indirim bekliyoruz, Herkes kendi rakısını yapar duruma geldi bu ülkenin tek eğlencesi bu olan zararsız bir kısmı da var ötekileştirmeyin lütfen

12
10
yanıtYanıtla
SONAKIL:

İçkiyi bıraktım hem keseme hem sağlığıma zarar veriyordu. Zaten içince sapıtıyordum. Aldığım yanlış kararları alkollüyken yaptım. Sığaraya gelince saryorum Adıyaman tütününü. Hem temiz hemde bereketli. Hiç olmazsa kendi üreticime bir faydam oluyor. Reisimden Allah razı olsun. İnşallah onu da bırakacağım. İşte bunlardan kısınca kıyma bulğur peynir bedavaya geliyor sanki. İçki çok pahalı mezezi ucuz Biz hep öyle derdik arkadaşlarla.

9
11
yanıtYanıtla
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title