Haberler

Köylülerin kurduğu güneş paneli, elektrik faturalarını yüzde 70, suyu ise yarı yarıya azalttı

Güncelleme:

Uşak'ta su pompasının yüksek elektrik maliyetine çözüm arayan köylüler, 400 bin lira harcayarak kurdukları güneş enerjisi panelleriyle elektrik faturasında yüzde 70 düşüş sağladı, su fiyatlarını da yarıya düşürdü.

Aynı noktadan dalgıç pompayla çıkardıkları suyu kullanan Uşak'ın Ulubey ilçesine bağlı Hasköy ile Karahallı ilçesine bağlı Kırkyaren köylerinin muhtarları, su pompasının yüksek gelen elektrik faturalarına çözüm aramaya başladı. Su pompasının bulunduğu bölgeye güneş enerjisi panelleri kurmaya karar veren muhtarlar, köylüler ve kaymakamların verdiği destekle köy tüzel kişiliklerine ait birkaç araziyi satılığa çıkardı.Köylülerden para toplayarak yatırıma başlayan Hasköy Muhtarı Hüseyin Bayaoğlu ile Kırkyaren Köyü Muhtarı Nadir Çakır, yaklaşık 400 bin lira maliyetli panelleri mayıs ayında faaliyete geçirdi.

Köylülerin kurduğu güneş paneli, elektrik faturalarını yüzde 70, su faturalarını ise yarıya düşürdü

GÜNLÜK 120 KİLOVATSAAT ELEKTRİK ÜRETİYOR

Karahallı Kaymakamı Ahmet Gülderen, köylülerin örnek bir çalışma yürüterek kendi sorunlarına çözüm bulduğunu anlattı. İki köyün su ihtiyacının karşılanması için yaklaşık 2 kilometrelik mesafeye pompalarla su basıldığını aktaran Gülderen, bunun aylık enerji maliyetinin ortalama 19 bin lira olduğunu söyledi.

Hasköy ve Kırkyaren köylerinin bir araya gelerek güzel bir proje başlattıklarını kaydeden Gülderen, "Toplam maliyeti 400 bin lira olan paneller buraya inşa edildi. Şu an günlük 120 kilovatsaat elektrik üretmekte ve su pompası maliyetsiz bir şekilde çalışmakta. Bizim resmi prosedürler anlamında kolaylaştırıcı desteklerimiz oldu. Paranın toplanması noktasında, köy tüzel kişiliğine ait yerlerin satışı noktasında desteklerimiz oldu. Bu tür resmi girişimler takip edilerek kendilerine fayda sağlandı. Bu tür projelerin tüm köylerde yaygınlaşmasını umut ediyoruz." dedi.

Köylülerin kurduğu güneş paneli, elektrik faturalarını yüzde 70, su faturalarını ise yarıya düşürdü

"FATURALARIMIZ YÜZDE 70 DÜŞTÜ"

Hasköy Muhtarı Hüseyin Bayoğlu da projenin iki köyün güç birliği yapmasıyla hayata geçirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Biz bu maliyetleri vatandaşa yansıtmak istemedik. Köylülerle bir araya geldik ve projemizi anlattık. Köylümüz de bu projeye destek oldu. Şimdi yavaş yavaş projemizin meyvelerini toplamaya başladık. Faturalarımız yaklaşık yüzde 70 düştü. İleride projemizi daha geliştirebilirsek maliyet daha da azalacak. Köylülerimiz bu projeden memnun. Suyu metreküp başına 5 liradan 2,5 liraya düşürdük. İleride daha da ucuzlatabiliriz."

Köylülerin kurduğu güneş paneli, elektrik faturalarını yüzde 70, su faturalarını ise yarıya düşürdü

"SEÇİMDE VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTTUK"

Kırkyaren Muhtarı Nadir Çakır ise paneller sayesinde pompanın gündüz saatlerinde maliyetsiz çalıştığını belirterek, "Seçim zamanında su fiyatlarını düşüreceğiz diye köylümüze söz vermiştik. Allah'ın izniyle bunu başardık." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Karahallı Hasköy Uşak Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (17)

YERLİ ve MİLLİ:

KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR SÖZÜNÜN ETE KEMİĞE BÜRÜNMÜŞ HALİDİR.

17
2
yanıtYanıtla
bingöllü:

Aferin size canlarım, inşallah tüm vatandaşlarımıza örnek olur.

10
2
yanıtYanıtla
demir:

19 bin tl lik enerji faturasını yenmek icin 400 bin tllik yatırım yapıldı yanı hic bir bakım yapılmadan 21 ayda kendini amorti ediyor . . .

10
0
yanıtYanıtla
DAMAT BEY:

EĞER KURDUĞUNUZ SİSTEMDEN ÜRETİLEN ELEKTRİĞİ TEDAŞ SATARAK MAHSUPLAŞMA YOLUNA GİTMİYORSANIZ BAŞINIZ BELADA DEMEKTİR ÇÜNKÜ YASAYA GÖRE 3 KW YI AŞAN ELEKTRİK ÜRETİMİNİ YAPARSANIZ VE TEDAŞ SAATİNDEN GEÇİRMEDEN KULLANIRSANIZ CEZA ALIRSINIZ. .

3
6
yanıtYanıtla
X KİŞİ:

Devletin kurması gereken sistemi köylüler kuruyor helal olsun.

8
1
yanıtYanıtla
Cevapci:

Zaten devlet yapmış sayılır hazine arazisi satılarak yapılmış geriiii

yanıt0
yanıt0
enerji:

Çok güzel ellerinize sağlık. Bu örnek proje tüm Türkiye ye yayılmalı ve uygulanmalı. Bu şekilde ekenomik gücümüzde artmaya başlayacak

7
0
yanıtYanıtla
Yahya:

İsterlerse oluyormuş.

5
1
yanıtYanıtla
ekrem:

ellerinize sağlık. .

5
0
yanıtYanıtla
asabi:

haberde bir yanlışlık var günlük 120 kw ortalama 120 tl x 30 gün 3600 tl fotoğraf ta ise 320 adet panel var ortalama 6 saat güneşlenme x 320 panel x250w x30 gün 14. 400 kw elektrik üretir buda p faturayı karşılar. açıklamadaki günlük üretim 120 değil

4
0
yanıtYanıtla
Tüm 17 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title