Haberler

Üniversite Öğrencileri Mülteciler İçin Sistem Geliştirdi

Üniversite öğrencileri mülteciler için sistem geliştirdiSİİRT - Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde okuyan biri Kazak 4 öğrencinin, mülteciler için geliştirdiği "Acil Belge Tarama Sistemi" sayesinde, mültecilerin bilgilerine daha çabuk ulaşmaları hedefleniyor.

Üniversite öğrencileri mülteciler için sistem geliştirdi

SİİRT - Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde okuyan biri Kazak 4 öğrencinin, mülteciler için geliştirdiği "Acil Belge Tarama Sistemi" sayesinde, mültecilerin bilgilerine daha çabuk ulaşmaları hedefleniyor.

Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencileri Yasin Fırat, Halil Şahin, Hüseyin Biçer ve Kazakistan uyruklu Sheroz Sharipov adlı öğrenciler, mülteciler için "Acil Belge Tarama Sistemi" adını verdikleri bir sistem geliştirdi. Öğrenciler, geliştirdikleri sistem ile mültecilerin kamu kurumları ve yardım kuruluşlarında bilgilerine daha çabuk ulaşmalarını hedeflediklerini belirtti. Öğrencilerden Yasin Fırat, sistemin maliyetinin çok ucuz olduğunu belirterek, projenin yardım kuruluşlarıyla mülteciler arasındaki sıkıntıyı da gidermek amacıyla yapıldığını söyledi. Sistemi tanıtan Fırat, "Sistemin üzerinde küçük bir kamera var. Işık sensöründe parmak izi sensörü bulunuyor. Sensör mülteciyi algıladığında 'lütfen belgeyi yerleştiriniz' diye komut veriyor. Belge yerleştirdikten sonra 'parmak izinizi basınız' diye ikinci bir komut da veriyor. Parmak izi okuttuktan sonra hangi mülteci ise data bezine bu veri gönderiliyor ve ardından 'bu belgeyi niçin ve hangi kuruma gönderiyorsunuz?' diye seçim yapıldıktan sonra hızlı bir şekilde talep edilen belge söz konusu kuruma gönderiliyor" dedi.

"Tüm işlemlerini parmak iziyle yapacaklar"

Bazı mültecilerin bir kuruma giderken saatlerce beklediğini anlatan Halil Şahin, "Çoğu da internette kullanmıyor ve kullansa bile kendi bilgilerine ulaşamıyor. Bürokraside de kimlik bulma da zorlanıyorlar. Bazen bir belge için 5 ile 10 kurum dolaşmak zorunda kalıyorlar. Burada tek bir parmak iziyle bir saniyede tüm işlemleri yapma imkanı bulunuyor. Mesela bir mülteci ilaca mı ihtiyaç duydu, bu sistemle belgeyi yardım kuruluşuna ulaştırması gerekiyor. Biz de bunu kendilerine ulaştırma imkanı sağlıyoruz" diye konuştu.

"Turistlerin de hayatını kolaylaştıracak"

Sistemi geliştiren ekibin içinde yer alan Kazakistan Uyruklu Sheroz Sharipov ise, "Ben Türkiye ilk geldiğimde ikamet ve diğer sorunlar noktasında çok uğraştım. Bir sürü bürokrasiye takıldım. Yasin arkadaşım bana bu projesi sunduğunda çok sevinmiştim ve mantıklı buldum. Bu proje sayesinde sadece benim değil Türkiye'ye gelen mülteci, hatta turistlerin bile hayatlarını kolaylaştıracağına inanıyorum" ifadelerinde bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Halil Şahin Kazakistan Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title