Haberler

Uluslararası Silvan Sempozyumu Sona Erdi

Diyarbakır'ın Silvan İlçesinde Düzenlenen Uluslararası Silvan Sempozyumu Sona Erdi. Dünyanın Farklı Ülkelerinden Kendi Alanlarında Uzman 60 Akademisyenin Katıldığı Sempozyumda, Tarihi Mekanların Gün Işığına Çıkarılması Gerektiği Vurgusu Yapıldı.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde düzenlenen Uluslararası Silvan Sempozyumu sona erdi. Dünyanın farklı ülkelerinden kendi alanlarında uzman 60 akademisyenin katıldığı sempozyumda, tarihi mekanların gün ışığına çıkarılması gerektiği vurgusu yapıldı.

İslamiyet'in ilk yıllarında önemli bilim, kültür, edebiyat, tıp, sanat ve mimari merkezi olan Diyarbakır'ın Silvan ilçesi, uluslararası bir tarih sempozyumuna ev sahipliği yaptı. Silvan Belediyesi Toplantı ve Kongre Salonu'nda 25-27 Nisan 2008 tarihleri arasında yapılan sempozyuma Avusturya, Lübnan, Kuveyt, Suudi Arabistan ve İngiltere gibi farklı ülkelerden 60 akademisyen ve araştırmacı katıldı.

Sempozyum boyunca sunulan tebliğler ile Silvan'da birden fazla sempozyumun yapılabileceği gerçeğinin ortaya çıktığını söyleyen Şarkiyat Araştırmalar Derneği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Erkol, "Tarihi geçmişi Milat'tan önceye dayanan, farklı medeniyetlerin önemli uğrak yerlerinden birisi olan ve bu nedenle de tarih boyunca farklı kültürlere kaynak teşkil eden Meyyafarkin, sonraki dönemde de Silvan olarak bilinen bu şehrimiz, önemli bir kültür birikimine sahiptir. Bu nedenle Silvan'ın barındırdığı bu zenginliğin gün yüzüne çıkarılması gerekiyordu. Bu ilki gerçekleştirme düşüncesiyle başlattığımız sempozyumun çalışmaları bir yılı aşkın bir süredir devam etmektedir" dedi.

Lübnan Lebanese Üniversitesi'nden Prof. Dr. May Abdullah ise, "Silvan'ın yetiştirdiği insanların en büyüğü İbn-i Erzak'tır. İbni Erzak, Mervaniler üzerinde çalışma yapmıştır. Mervaniler, ılımlı bir siyaset izleyerek istikrarlı bir 100 yıl geçirmişler. İbn-i Erzak daha o dönemde iletişimin önemini görmüş, halk ile yönetim hakkında çalışmalarda bulunmuştur" şeklinde konuştu.

Lübnan Lebanese Üniversitesi'nden Prof. Dr. Adnan Hoce de, "Mervani devleti demek Silvan demektir. Mervani devleti adaletli bir devletti. Tarihi kitaplara göre Abbasi, Bizans ve Fatimi devletleri burada konsolosluklar açmış. Mervani devletinin kralı sanatı ve sanatçıları severdi. Onları sürekli sofrasına davet eder ve onlara her türlü desteği sağlardı" dedi.

Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yrd. Doç. Dr. Adnan Çevik, Roma kaynaklarının Martyropolis, Süryaniler'in Medursala, Araplar'ın ise Meyyarferikin adını verdiği Silvan'ın, İran, Azerbaycan ve Kafkaslar'dan gelip Suriye ve Mezopotamya düzlüklerine açılan kadim yollar üzerindeki konumuyla Ortaçağ boyunca Yukarı Dicle Havzası'nın en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyledi.

"KIRIK KANADIMIZA MERHEM SÜRÜLDÜ" İki gün süren Uluslararası Silvan Sempozyumu'nu takip eden Silvan Kaymakamı Veysel Beyru, "Bu sempozyumla kırk olan kanadımıza merhem sürüldü. Önümüzdeki yıllar, Silvan'ın geleceğini zaten ben çok güzel görüyorum. Şu anda Silvan'ın lokomotifi harekete geçmiştir. Ekonomik alanda, sosyal alanda, eğitim alanında gelecek günleri bekliyoruz. Bunlar için bazı arkadaşlarımız gece gündüz çalışıyor. Buradan çıkaracağımız derslerle hep birlikte Silvan'ı kalkındırma adına bundan sonra da proje üreteceğiz" dedi.

Ev sahipliğini İlçe Kaymakamlığı ve Silvan Belediyesi'nin yaptığı Uluslararası Silvan Sempozyumu'nun katılımcılarına, Silvan'ın tarihi ve turistik alanları gezdirildi.

(İHY-AYŞ-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title