Haberler

Türkiye İle Almanya'nın Kronik Sorunu

Leoprechtig: "Vize Sorunu Türkiye-Almanya Arasındaki Dostluğu Gölgeliyor"

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Reinhardt Freiherr von Leoprechtig son dönemde Türk-Alman ilişkilerinin ekonomik ve siyasi alanda ivme kazandığını söyledi. Başkan Leoprechtig buna karşın Almanya'nın Türklere uyguladığı vize ve Türkiye'nin AB üyeliği konusunun iki ülke arasındaki dostluğa gölge düşürdüğünü belirtti.

Almanya'nın Köln kentinde, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) çok sayıda işadamı, bürokrat ve politikacının katıldığı bir resepsiyon düzenledi. TD-IHK'nın Deutz'daki binasında düzenlenen resepsiyonda TD-IHK Başkanı Dr. Reinhardt Freiherr von Leoprechtig son dönemde Türk-Alman ilişkilerinin ekonomik ve siyasi alanda ivme kazandığına dikkat çekti. Başkan Leoprechtig buna karşın Almanya'nın Türklere uyguladığı vize ve Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunun iki ülke arasındaki dostluğa gölge düşürdüğünü ifade etti. Dr. Reinhardt Freiherr von Leoprechtig Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediklerini dile getirirken, vize konusunun her zaman takipçisi olacaklarını söyledi.

TÜRKİYE İYİ BİR YOLDA

TD-IHK Başkanı Leoprechtig, ?Vize konusu son olarak Alman Cumhurbaşkanı Christian Wullf'un Türkiye ziyareti sırasında gündeme geldi. Sayın Wullf, işadamlarına vizenin kolaylaştırılması konusunun Alman makamları tarafından inceleneceğine söz verdi. Türk mevkidaşları ile bir sonraki buluşmasına kadar bu konuda adımlar atılmış olacağına inandığını söyledi. Bizim TD-IHK olarak vize konusunun takipçisi olacağımıza inanmalısınız. Öte yandan Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğinden yanayız. Üyelik görüşmeleri sonuca ulaşılacak bir biçimde sürdürülmeli. Türkiye tam üyeliğe kadar bir çok reform yapması gerektiğini biliyor. İki hafta önce yayınlanan Avrupa Komisyonu İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin hukuk devleti, temel haklar ve azınlık hakları ile düşünce ve basın özgürlüğü konusunda yapması gerekenler olduğu belirtildi. Komisyon bunlara karşın Türkiye'nin Anayasa reformunu taktir etti. Türkiye iyi bir yolda ve çok şeyler yaptı. Bizim görevimiz her yönüyle buna destek olmak? diye konuştu.

Resepsiyona katılan Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa da Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin son dönemlerde geliştiğini belirtti.

TD-IHK GENEL KURULA HAZIRLANIYOR

Öte yandan TD-IHK 17 Aralık 2010 tarihinde olağan genel kurulunu yapacak. Köln Ticaret ve Sanayi Odası'nda (Köln-IHK) yapılacak genel kurul toplantısına Almanya Federal Göç ve Uyum Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Federal Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz katılacak. Genel kurulda Ruprecht Polenz, "Besser für beide: Die Türkei gehört in die EU-İkisi İçin de İyi:Türkiye Avrupa Birliği'ne Ait" adlı kitabını tanıtacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title