Haberler

Türkiye'den Kuzey Kore'ye Nükleer Deneme Yaptırımı

Başbakan Erdoğan Kuzey Kore'ye Türkiye Toprakları Üzerinden Türk Vatandaşları ya da Türk Bayraklı Gemi veya Uçaklarla Hiçbir Şekilde Silah ve İlgili Malzeme Taşınmayacağını Bildirdi.

Başbakan Erdoğan Kuzey Kore’ye Türkiye toprakları üzerinden Türk vatandaşları ya da Türk bayraklı gemi veya uçaklarla hiçbir şekilde silah ve ilgili malzeme taşınmayacağını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 14 Ekim 2006 tarihinde Kuzey Kore’ye yönelik yaptırım kararı çerçevesinde Türkiye de bu ülkeye karşı yaptırımlara başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili bir genelge yayımladı.

Resmi Gazete’de yayımlanan genelgede, ikinci bir talimata kadar ilgili kurumların, Kuzey Kore’ye doğrudan ya da dolaylı olarak, Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden ya da Türk vatandaşları aracılığıyla ya da Türkiye Cumhuriyeti bayraklı gemi ve uçaklarla ve Türkiye ya da başka bir ülkeden hareket etsin etmesin, silah ve benzeri malzemenin tedarik, satış ve transferini önleneceği bildirildi.

Tedarik satış ve transferi önlenecek malzemeler, “her türlü muharebe tankları, zırhlı muharebe araçları, yüksek kalibre topçu sistemleri, savaş uçakları, saldırı helikopterleri, savaş gemileri, füzeler ya da füze sistemleri, yedek parça dahil bunlarla ilgili malzemeler” şeklinde sıralandı.

Genelgede ayrıca Kuzey Kore’nin nükleer programı, balistik füze programı ya da başka kitle imha silahları programlarına katkıda bulunabileceği Güvenlik Konseyi ya da Komite tarafından değerlendirilecek madde, araç, gereç, mallar ya da teknolojiler ile lüks malların da Kuzey Kore’nin eline geçmesi engellenecek.

Aynı şekilde ilgili kurumlar Kuzey Kore’ye Türk vatandaşları aracılığıyla ya da Türkiye’den ve Kuzey Kore’den bu ülke vatandaşları aracılığıyla ya da bu ülkeden söz konusu malzemelerin tedariki, üretimi, bakımı ya da kullanımına ilişkin teknik eğitim, kılavuzluk, hizmet ya da yardım aktarılmasını önleyecek.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title