Haberler

Üç yıldır üzerinde çalışılıyordu! Türkiye'de ilk kez lityum karbonat üretimine başlandı

Güncelleme:

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunan Etimaden Kırka Tesisleri'nde, Türkiye'de ilk kez lityum karbonat üretimine başlandı. Pilot tesiste ilk yıl 10 ton lityum karbonat üretimi, daha sonra kapasitenin 600 tona yükseltilmesi hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın milli enerji ve maden politikaları kapsamında, 3 yıldır üzerinde çalışılan lityum karbonat üretiminde son aşamaya gelindi. Eskişehir'de bor üretimi yapılan Etimadem Kırkla Tesisleri'nde kurulan pilot tesiste, hafta başından bu yana Türkiye'de ilk kez lityum karbonat üretilmeye başlandı. Pilot tesiste ilk yıl 10 ton üretim yapılacağı belirtilirken, bu kapasitenin daha sonraki dönemde 600 tona çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye'de ilk kez lityum karbonat üretimine başlandı

"TÜBİTAK ANALİZLERİ YAPILDI"

Etimaden Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Derya Maraşlıoğlu, lityumun 20'nci yüzyılda önemli mineral haline geldiğini kaydederek, ilk üretimlerin TÜBİTAK incelemesinden ve analizlerinden geçtiğini belirtti. Maraşlıoğlu, "Son yıllarda özellikle 20'nci yüzyılda lityum önemli bir mineral haline geldi. Batarya teknolojisinin gelişmesi özellikle sektöründe hızla büyümesinde dolayı kritik ham maddeler listesine dahil edildi. Bizim de çalışmamızın temeli budur. Her gün geçen gün lityumun öneminin artmasından dolayı laboratuvar çapında bor yan kayaçlarında yer alan lityumun kazanılmasına dair çalışmalara başladık. Bu kapsamda son 3 yılda yoğun bir çalışma yaptık, lityum karbonatı laboratuvar ortamında ürettik. Daha sonra başarılı bir üretimden sonra da buradaki ürün TÜBİTAK tarafından analizleri yapılarak küçük bir de pil üretimi gerçekleştirildi" dedi.

Türkiye'de ilk kez lityum karbonat üretimine başlandı

"EN KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Üretimi yapılan lityum bataryanın çok kaliteli ve lityum batarya olarak kullanılabilecek seviyede olduğunu anlatan Maraşlıoğlu, "Batarya kalitesinde bir lityum karbonat olduğu tespit edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'mızın milli enerji ve maden politikası kapsamında, Sayın Bakanımız Fatih Dönmez'in destekleriyle biz bunu prosese aktarmaya karar verdik. Şu an bulunduğumuz yerleşkedeki pilot çaptaki yaklaşık 10 ton kapasiteli lityum karbonat tesisini kurmaya karar verdik. Kurulumu tamamlandı, hafta başından itibaren Türkiye'de ilk kez lityum karbonat üretimine başladık. Buradaki üretimimiz en büyük sektör olan yani yaklaşık lityumun kullanım oranı yüzde 60'ı batarya teknolojisinde. Buradaki üretimimiz lityum iyon bataryasında kullanılan lityum kalitesinde olacak. Şu anda kurduğumuz proses tamamen Etimaden Ar-Ge'si tarafından geliştirildi ve Etimaden'e özel bir proesestir. Dünyada benzer bir üretim prosesi yoktur. Buradaki aldığımız verilerle de asıl üretim hedefi olan 600 ton kapasiteli üretim tesisimizi kurmak için parametreler belirleyeceğiz. Bununla ilgili çalışmalara başlıyoruz. En kısa sürede onu da hayata geçireceğiz. Aslında lityum ülkemizde de yoğun olarak kullanıyor" diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez lityum karbonat üretimine başlandı

YERLİ OTOMOBİLE, YERLİ LİTYUM BATARYA

Türkiye'nin yılda 1200 ton kadar yurt dışından satın aldığı hatırlatan Etimaden Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanı Maraşlıoğlu, üretimi yapılacak lityum bataryaların yerli elektrikli otomobillerde de kullanılacağını belirterek, "Son 2-3 yıla baktığımız lityum karbonat ve bileşiklerinin 1200 ton ithalat girişi var. Burada üretilen 600 ton ile bu ithalatın önünü keserek büyük bir kısmını karşılamış olacağız. Sonraki yıllarda özellikle yerli elektrikli otomobillerin bataryasını üretmekte de bizi ürettiğimiz lityum karbonat kullanılabilecek. Buradaki çalışmalarımızı tamamlayıp, asıl tesisimize geçmek istiyoruz" dedi.

İşte o tesisten görüntüler;

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Seyitgazi Eskişehir Türkiye Kırka Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (22)

vatandaş:

bunu bile ancak yapabildik birileri savaş uçağı diyor, kıbleyi gösteren seccade yaparsınız ancak, yazık ülkeme yazık soydaşlarıma, yazık bize

5
26
yanıtYanıtla
O Bir DİYARBAKIRLI:

Af buyur da heykel yapmaktan iyi deil mi önerin varsa adımın varsa git bir adım da sen ileri taşı bizi adımın yoksa yavaş ta olsa ilerlememizi yolumuzu kesme. . .

yanıt0
yanıt1
HE HE:

BU zihniyet yüzünden bu zamana kadar geç kalınmış. Yıllar öncesinde yapılmayan şeylerin şuan başarılıuyor olmasından bile rahatsız olan zihniyet varken. bu tazr üretimlerancak yapılıyor. bu zihniyet köstek olmasa uçak motoruda yaparız. herşeyide üretiriz. imkan oldukça Türkün zekası herşeyi üretmeye yetecektir. selçuk bayraktarın ilk maket uçaran videosunu izleyin imkan verilirse neler yapılacağını anlarsınız. ayrıca dünyaya UMUT OLAN AŞIYI DA TÜRKLER buldu. Farkındasınızdır umarım

yanıt3
yanıt1
heykeltraş:

sende anca heykel yaparsın. 12 yılda bunca şey yapıldı siz 100 yılda anca heykel yaptınız. . . .

yanıt3
yanıt3
gökhan:

''VATANDAŞ'' beğenmiyorsan kendin yap o zaman. aşşağılık kompleksinizden bıktık artık eziksiniz. Gidin kumda oynayın heykel yapın orada. hiçbir halta yaramayıp herşeyi eleştiren tiplerden bu ülke umarım kurtulur en büyük köstek ayakbağı bunlardır.

yanıt2
yanıt1
serdar:

Sen nirenin vatandaşısın, hele bi de bakem?

yanıt1
yanıt0
ENİS:

İNSAN DOĞDUĞUNDA ADIM ATARAK DEĞİL, DİZ VE ELLERİNİN ÜZERİNDE EMEKLEYEREK, SONRA SIRASIYLA AYAĞA KALKIP BİR YERE TUTUNARAK, TAY, TAY HALİ, DÜŞE KALKA KÜÇÜK ADIMLAR, SONRA YÜRÜME VE KOŞMAYA BAŞLIYOR. HAYVAN YAVRULARI BİLE BİZDEN DAHA HIZLI HAREKET EDİYOR. TIPKI DOĞAR DOĞMAZ YÜRÜMEYE BAŞLAYAN AT, EŞEK, KOYUN GİBİ. ESAS MESELA BUNLARI AKIL EDEBİLMEKTE. ÜLKEMİZİ ONLARCA YIL''AMAN SEN YAPMA, BİZ VERİRİZ''DİYE UYUTANLARIN OYUNCAĞI OLMUŞ YÖNETİCİLERİMİZE YAZIKLAR OLSUN.

14
2
yanıtYanıtla
kalın bağırsak:

lityum karbonat üretmemizi kıskanan dış güçler doları yükseltiyor

4
12
yanıtYanıtla
iç gavurcuklar:

dışarda güç yok. sen önce içerdekileri temizle o zaman gerçek ilerleme başlar. şu yorumları oku keyfe gel. üretimi gavurlar değil türkler hazmedemiyor sen dış güçlerden bahsediyorsun. onlara gerek yok

yanıt2
yanıt1
insan:

abi şekerlerde bir el atın gerçek şeker pancarından üretilen toz şeker istiyoruz eskiden şeker pancarından üretilen şekerler harikaydı şimdi ne olduğu belli değil Allah yardımcımız olsun

12
2
yanıtYanıtla
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title