Haberler

'Türkiye'de Alman Üniversitesi Kurulacak'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türk-alman Üniversitesi Kurulması İçin Çalışma Olduğunu, Öncelikle Türkiye'de Bir Alman Üniversitesi'nin Kurulmasının Düşünüldüğünü Söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türk-Alman Üniversitesi kurulması için çalışma yapıldığını ve öncelikle Türkiye'de bir Alman Üniversitesi'nin kurulmasının düşünüldüğünü söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı 2008 yılı bütçesinin Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çelik, Alman Üniversitesi için prensip anlaşmasına yaklaşıldığını ancak bunun devlet mi yoksa vakıf üniversitesi mi olacağı konusunun henüz kesinleşmediğini bildirdi.

Çelik, yurtdışında öğrenim gören 70 binin üzerinde Tük öğrencinin olduğunu ve bunların 30 bininin de Kıbrıs'ta olduklarını ifade etti. Çelik, "Kıbrıs'taki öğrencilerimizi çeksek, Kıbrıs Üniversiteleri çöker" dedi.

-İSLAMİYET VE CUMHURİYET KİTAPLARDAN ÇIKMADI-

Çelik, ilköğretim kitaplarında İslamiyet ve Cumhuriyet'in kuruluşu ile ilgili ünitelerin çıkarıldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Çelik, bu konuların sekiz yıl olan ilköğretim kitaplarına dağıtılmış halde bulunduğunu belirtti.

Çelik, maaşların yetersizliğinin farkında olduklarını ancak Türkiye'nin imkanlarının da sınırlı olduğunu ifade ederek, "Olmayan parayı kimse kimseye veremez. Herkese mavi boncuk dağıtarak günü gün ederseniz, 2001-2002'deki hükümetlerin durumuna düşersiniz. Biz sorumlulukla çalışıyoruz. Ekonomimiz düzeldikçe bunlar da düzelecek" dedi.

-ALFRED ÜNİVERSİTESİ-

YÖK Başkanvekili Prof. İsa Eşme, Alfred Üniversitesi için İstanbul Valiliğine başvurduklarını ve ayrıca Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Eşme, her nasılsa 25 Ekim'de bu üniversitenin açılış töreninin yaptığını belirtti. Eşme, milletvekillerinin, buraya başvuran, kayıt yaptıran ve para verenlerin durumuyla ilgili sorularına yanıt vermedi.

-VAKIF ÜNİVERSİTELERİ-

Eşme, üniversitelerdeki türban yasağı nedeniyle kaç öğrencinin öğrenim göremediği şeklindeki AKP milletvekillerinin sorularını yanıtlamadı.

Eşme, vakıf ünivesiteleriyle ilgili eleştiriler olmasına karşılık, en çok yayını olanların başında vakıf üniversitelerinin geldiğini ancak bazı vakıf üniversitelerinin ise en az yayını olanlar arasında yeraldığını belirtti.

Eşme, vakıf üniversitelerinin her yıl rutin olarak denetlendiklerini ve devlet yardımının bu üniversitelerin toplam bütçesinin yüzde 2-3'ünü ancak bulduğunu söyledi.

-28 ŞUBAT FİŞLEMELERİ-

Komisyonda konuşan AKP İstanbul Milletvekili ve eski Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necati Birinci, kendisinin Müsteşar olarak göreve başlamasından sonra, kendisine bir kasa anahtarının teslim edildiğini ve bunu açtığı zaman içinden bütün milli eğitim müdürleri, il milli eğitim müdürleri, okul müdürleri hakkında yapılan fişlemelerin çıktığını bildirdi.

Birinci, "Bu, Türkiye'nin 28 Şubat sürecinde ne gibi sarsıntı geçirdiğini ortaya koyuyor. Hala soba kullanan bir tanıdığımın sobasına götürerek hepsini yaktım böylece mazimizi temizledik. Ak sayfa oluşturduk" dedi.

CHP Milletvekili Mustafa Özyürek, "Bunlar resmi belge miydi?" diye sordu, Birinci, "Fişlemenin resmisi olur mu, özeldi" dedi. Özyürek ise, "O zaman eski müsteşar neden götürmemiş" diye sordu.

Birinci, Bakanlıkta çok önemli çalışmalar yaptıklarını ve AB İlerleme Raporu'nun eğitim alanında yapılanla dolu olduğunu söyledi. Bunun üzerine muhalefet milletvekilleri, "O zaman onu kontrolden geçirmeniz lazım" diye seslendiler.

Birinci, Özyürek'in, "Propagandanın bu kadarı fazla. Siz yargı kararlarını uygulamadınız" demesi üzerine, "Evet, hatta mahkum da oldum" karşılığını verdi.

-KUZEY IRAK'LILARA ÜNİVERSİTE -

CHP Milletvekili Mustafa Özyürek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın yeni kuzey Irak politikası çerçevesinde, kuzey Irak'lılara üniversitelerde kontenjan ayrılmasını istedi. Özyürek, Türkiye'den kuzey Irak'a eğitim için gidenlerin olduğunun söylendiğini ancak Türkiye'nin kuzey Irak'lılar için geniş şekilde eğitimin yolunu açması gerektiğini belirtti.

Özyürek, "Onlarla bu dayanışmayı gerçekleştirmeliyiz. YÖK sınavlarını Türkçe ve İngilizce olarak yapıyor. Bunların gireceği sınavlar kendi dillerinde olabilir, daha sonra Türkçe öğrenerek eğitime devam edebilirler. Bizim hedefimiz oradaki halkı kazanmak. Bunun bir yolu olarak da üniversitelerde bunlar için kontenjan ayırmak iyi olur diye düşünüyorum" dedi.

(ANKA)

(AYL/KEN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title