Haberler

TOKİ Restorasyon Kredisine 75 Başvuru

TOKİ tarafından kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlemlerine ilişkin kullandırılan 2017 Restorasyon Kredisine 75 proje başvuru yapıldığı açıklandı.

TOKİ tarafından kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu işlemlerine ilişkin kullandırılan 2017 Restorasyon Kredisine 75 proje başvuru yapıldığı açıklandı.

Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerleri, sağladığı kredilerle gelecek nesillere kazandıran TOKİ'nin Restorasyon Kredisi ile ilgili başvurular 3-28 Nisan tarihleri arasında yapıldı.

Üst limit 160 bin TL

2005 yılında 16 eserle başlayan kredilerin 2016 yılına gelindiğinde 726'ya ulaştığını söyleyen TOKİ Başkanı Turan, "Tarihi yapılar için verdiğimiz kredinin üst limitini bu yıl 160 bin liraya çıkardık. 28 Nisan'da sona eren restorasyon kredisine 75 proje başvuru yaptı. Restorasyon kredisi kapsamında bugün itibarıyla 726 proje için kredi açtık. 513 adet 'Taşınmaz Kültür Varlığı'nın restorasyonu tamamlanarak, İdaremizce Geçici Kabulü gerçekleştirildi" ifadesini kullandı.

Projenin yüzde 70'ine destek

Bugüne kadar 726 restorasyon projesi için yaklaşık 72 milyon 171 bin lira destek verdiklerini söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, "Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 160 bin lira olmak üzere kredi kullandıracağız. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış tescil kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor" dedi.

726 esere destek

12 yılda 726 kültür varlığına kredi desteği verdiklerini belirten Turan, "TOKİ olarak özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması halinde kredi sağlıyoruz. Tescilli taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna katkı sağlamak amacıyla 2005 yılında restorasyon kredisi uygulaması başlattık. İdare olarak 12 yılda 726 kültür varlığına kredi desteği verdik. Bunlardan 513 taşınmaz kültür varlığının restorasyonu tamamlanarak idaremiz tarafından geçici kabulü gerçekleştirildi" açıklamasında bulundu.

Öncelik kent dokusu

Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik verdiklerini belirten Turan, şunları kaydetti:

"Kredilerde özellikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki tüm müracaatlara kredi verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının; mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin; yapının kültür varlığı niteliğinin devamını sağlaması, gerekirse sağlıklaştırılması ve işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluluğu bulunuyor."

TOKİ'ye bu yıl 2017 yılı için başvuruda bulunan projeler; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Bartın, Muğla, Giresun, Edirne illerinde; Safranbolu, Bergama, Taraklı, Hopa, Ayvalık, Milas, Fethiye, Tire, Talas, Ula, Mudanya, Bodrum, Gemlik, Sivrihisar, Beypazarı, Mudurnu ve Taraklı ilçelerinde yer aldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Taraklı Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title