Haberler

TBMM Genel Kurulu

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Alevilerin Sorunlarının Görmezden Gelinemeyeceğini İfade Ederek, "Asırlar Önceye Dayanan Bir Kısım Farklı Algılayışları Artık Bir Kenara Bırakıp Önümüze Bakmamız Lazım. Çözüm Konusunda Bir Şeyler Üretmemiz Lazım" Dedi.

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Alevilerin sorunlarının görmezden gelinemeyeceğini ifade ederek, "Asırlar önceye dayanan bir kısım farklı algılayışları artık bir kenara bırakıp önümüze bakmamız lazım. Çözüm konusunda bir şeyler üretmemiz lazım" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da gündem dışı söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Alevilerin sorunlarını ve cemevleri konusunda yaşanan tartışmaları gündeme getirdi. Siyasetçilerin bu konuda dinsel değil sosyal bir hadise olarak yaklaşması gerektiğini belirten Çamuroğlu, cemevlerinin ibadethane olarak görülmesi gerektiğini, bu kesimin de siyasetçilerden hizmet beklediğini söyledi.

Çamuroğlu'nun konuşmasına hükümet adına cevap veren Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, bu konuda yavaş yavaş bir anlayış birliğine doğru gidilmesi gerektiğini vurguladı. Bunun için devletin ilgili kurumları, siyasetçiler, siyaset dışı araştırma kuruluşları ve üniversitelerin ellerinden gelen çabayı göstermek durumunda olduklarını kaydeden Yazıcıoğlu, son yıllarda bu konuda çok değerli bilimsel araştırmalar yapıldığını, bunların hepsinden yararlanmak suretiyle konuyla ilgili bir görüş birliğine doğru gitmek gereğini vurguladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın son bir kaç yıldır sürdürdüğü Alevi klasiklerinin yayınlanması konusundaki çalışmalara da değinen Yazıcıoğlu, "Bazıları kulaktan kulağa, kuşaktan kuşağa aktarılan ve bugünlerde yayıma hazırlanan bir kısım eserler dil, üslup ve kurgusu itibariyle kaleme alındığı dönem ve coğrafyanın özelliklerini taşımakla birlikte Orta Asya'dan Anadolu'ya, Balkanlar'a kadar ulaşan Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş-ı Veli çizgisine mensup yol büyüklerinin inançtan ahlak ilkelerine kadar pek çok alanda değişik hayati konuyu ele alarak verdikleri mesajlar itibariyle bugünün insanına çok şeyler kazandıracaktır. Alevi düşüncesine mensup vatandaşlarla işbirliği ve istişare halinde belirlenen bu eserlerin yayımına devam edilecektir" diye konuştu.

Bu konunun Türkiye'de zaman zaman ortaya çıkan, herkesin kabullendiği bir sorun olduğuna işaret eden Yazıcıoğlu, bu konuda herkesin de sorumluluğu bulunduğunu kaydetti. Yazıcıoğlu, "Ancak bu konunun polemik konusu yapılmadan, her kesimin katkı göstererek bir çözüme ulaştırılmaya çalışılmasında önemli yararlar vardır. Asırlar önceye dayanan bir kısım farklı algılayışları artık bir kenara bırakıp önümüze bakmamız lazım. Çözüm konusunda bir şeyler üretmemiz lazım" ifadelerini kullandı. Soruna sistematik ve bilimsel bir üslupla çözüm üretilmesi gerektiğine işaret eden Yazıcıoğlu, iyi niyetli çabalara, çalışmalara ve biraz da zamana ihtiyaç olduğunu kaydetti. Acele etmeden ama sabır ve karşılıklı diyalogla daha uygun bir anlayış ortamına gidilebileceğine inandığını ifade eden Yazıcıoğlu şunları söyledi:

"Hiçkimse bu sorunu görmezden gelemez. Böyle bir sıkıntı varsa, ki var, o zaman ülkede yaşayan herkesin bu konuda fikir üretmesi gerekmektedir. Göstermelik tedbirlerle bir sonuca ulaşabileceğimizi düşünüyorsak yanılırız. Bu çabaların yeterli olduğunu söyleyebilmekten uzak durumdayız. Bu çabaların hiçbir siyasi polemik konusu yapılmadan elbirliğiyle, gönül birliğiyle, iktidar ve muhalefetiyle elele verilerek bir noktaya getirilebileceğine inanıyorum." (ZÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title