Haberler

TBMM'de 23 Nisan Resepsiyonu

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP ile İlgili Anayasa Mahkemesi'nde Yapılan İncelemenin Mutad Bir İnceleme Olduğunu, Bir Partinin Ancak Yurtdışından Para Aldığı Zaman Kapatılacağını Söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nde yapılan incelemenin mutad bir inceleme olduğunu, bir partinin ancak yurtdışından para aldığı zaman kapatılacağını söyledi. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Alifeyyaz Paksüt ise 367 kararıyla ilgili mahkeme üyelerine baskı yapıldığı haberlerine tepki gösterdi. Paksüt, "Biz orada vicdanen ve hukuken bir karar verdik. Öyle birşeye şahit olmadım, duymadım. Bu yargıya çok büyük hakarettir" dedi.

Kılıç, TBMM'de düzenlenen 23 Nisan resepsiyonunda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kılıç, TBMM Genel Kurulu'na neden katılmadığına ilişkin soruya, Anayasa Mahkemesi'nin 46. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında yapacağı konuşmayı hazırladığı için katılmadığı cevabını verdi. Üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren düzenlemenin iptaliyle ilgili başvurunun ne zaman ele alınacağın ilişkin soruya Kılıç, "Hiç bilmiyorum. Raportör arkadaş raporunu hazırlıyor. Rapor geldiği zaman gündeme alacağız" cevabını verdi. Kılıç, bir gazetecinin CHP'nin usulsüz şekilde Kanaltürk'e 3 milyon dolar para aktardığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'nde yapılan incelemeyle ilgili bir soru üzerine, "Bu konuda mutad bir inceleme yapılıyor. Ayrı bir inceleme yok" dedi. Kılıç, başka bir gazetecinin 'Bu kapatmaya varabilecek bir inceleme mi?' yönündeki sorusuna, "Siyasi partilerin kapatma gerekçeleri bellidir. Üç tanedir. Ancak yurtdışından bir siyasi parti yardım aldığında kapatma söz konusudur" cevabını verdi. 'CHP ile ilgili incelemenin öne alınması söz konusu mu?' yönündeki soruya Kılıç, "Arkadaşlarımızın kendi programları var. Rapor ne zaman gelirse o zaman gündeme alınır" cevabını verdi. Kılıç, bazı basın yayın organlarından CHP'nin kapatılacağına ilişkin haberlerin yer aldığının hatırlatılması üzerine, "Ya hukuk bilmiyorlar ya da başka amaçla yazıyorlar" dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Alifeyyaz Paksüt ise 367 kararıyla ilgili mahkeme üyelerine baskı yapıldığı haberlerine tepki gösterdi. Paksüt, "Biz orada vicdanen ve hukuken bir karar verdik. Öyle birşeye şahit olmadım, duymadım olabileceğine de inanmıyorum. Böyle bir işte olabiliyorsa her işte olabilir. Bu yargıya son derece büyük bir hakarettir, ayıptır" dedi. Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun bu konuda açıklama yaptığını hatırlatan Püksüt, her kurumun yargıya güvenmesi gerektiğini söyledi.

Genelkurmay'ın 27 Nisan bildirisinin 367 kararına etkisi oldu mu? yönündeki bir soruya Paksüt, "Açıklamanın mahkemeye etkisi olmamıştır. Ne anamuhalefet partisinin ne de başkalarının da kararda etkisi olmamıştır. Genelkurmay bildirisinde açıkça bir ifade yoktur, O bir yakıştırmadır. Anayasa Genelkurmay'ın açıklamasının da diğer açıklamalara göre daha üstün bir tarafı yoktur. Zamanlama itibariyle yapılan açıklamanın Anayasa Mahkemesi'ne bir mesaj olduğu yorumları yapıldı. Açıklamanın adresi ne Anayasa Mahkemesiydi ne de kişiydi. Anayasa Mahkemesi ne içeriden ne dışarıdan etkilenmez" cevabını verdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Ali Feyyaz Paksüt, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen panele DTP'nin davet edilmemesine ilişkin soruyu, "Demokratik bir hareketle böyle bir program hazırladık. Programın yoğun olması dolayısıyla en fazla üç partiyi çağırabileceğimizi düşünerek üç büyük partiyi davet ettik. Buna gerek kalmadı. Paneli iptal etmek zorunda kaldık" cevabını verdi. Anayasa Mahkemesi'nin son yıllarda iş yükü hacminin çok arttığını ve tüm siyasi partilerin hesaplarını incelediklerini belirten Paksüt, "Bir kısım partiler var ki bazılarının meşruiyeti bile tartışmalı. Ama onların da hep hakları var. Kural olarak hepsine bakılıyor. 2000'li yıllardan kalma hesapları olan partiler var. CHP'nin de, MHP'nin de ve iktidar partisin de hesaplarına tek tek bakılacak" dedi. CHP'nin Kanaltürk'e usulsüz ödemelerde bulunduğu ve bu nedenle hakkında kapatma davası açılabileceği şeklindeki spekülasyonlara değinen Paksüt, "Genel merkez evraklarının incelenmesi sırasında para aktarılması varsa incelenecek ve görülecektir. Yasalara uygun aktarım yapılmadığı görülürse yaptırımları belli. Yani Hazine'ye gelir kaydedilmesi gibi. Bir kere öyle bir şeyin var olup olmadığını öncelikle görmemiz gerekir. Raportörün raporu bitecek, üyelere dağıtılacak. Bütün siyasi partilerin hesapları gibi CHP'nin de hesapları incelenecek" diye konuştu. Paksüt, bir gazetecinin, 'Kapatma davası ile ilişkilendirebilecek bir durum mu?' yönündeki sorusuna Paksüt, "Kapatma davası ile ilişkilendirmek zor görünüyor. Çünkü hesaplarında para harcamalarının yaptırımı belli. Böyle bir durumun tespiti halinde Hazine'ye irat kaydedilmesi gibi bir yaptırımı var. Usulsüz yapılan harcamalarda müeyyide bu. Kayıp trilyon davasında da yapılacak birşey olmadığına karar verilmişti" cevabını verdi. Paksüt, üniversitelerde başörtüsü serbestliği tanıyan anayasa değişikliğini iptali ile ilgili başvurunun bir takvime bağlayıp bağlamadıkları yönündeki sorusuna, "Takvim yok. Makul sürede incelenecek" cevabını verdi.

Öte yandan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile bir süre sohbet eden Ferdağ Paksüt, Bakan'a 'Benim kocama niye iş çıkartıyorsunuz" diyerek espri yaptı.

(EDA-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title