Haberler

Yüzde 20 zam gelen tavuk etiyle ilgili bir kötü haber daha! Fiyatların düşmesi beklenmiyor

Güncelleme:

Türkiye'de koronavirüs hasta sayılarının düşmesinin ardından 1 Temmuz itibariyle yeni normalleşme dönemine geçileceği açıklandı. Yeni normalleşmeyle birlikte, uzun süreden beri uygulanan pazar günü sokağa çıkma yasağı da kaldırılmış olacak. Yasakların kaldırılmasıyla birlikte, pazar günlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan tavuk etinin fiyatı da yeniden gündem oldu.

HAMMADDE FİYATLARI ARTTI

Türkiye'nin beyaz et ihtiyacının yüzde 25'inin karşılandığı Bolu'da son zamanlarda tavuk etine gelen zam yüzde 20'leri buldu. Koronavirüs salgını sürecinde uygulanan hafta sonu sokağa çıkma yasakları ve restoranların kapalı olması sebebiyle en çok etkilenen sektörlerden olan beyaz et sektöründe bazı firmalar üretimi durdurdu. Üretimin azalması ve ham madde fiyatlarındaki artış beyaz et fiyatlarında yükselmeye neden oldu.

"PAZAR GÜNLERİ TÜKETİM ARTAR"

Temmuz ayı itibarıyla tavuk eti tüketiminin artmasını beklediklerini ancak fiyatları piyasanın kendisinin belirleyeceğini kaydeden beyaz et üreticisi Mustafa Aksoy, "Pazar günlerinin kapalı olması tavuk tüketiminin daha fazla olduğu yerler, mangallar, restoranlar, okullar kapalıydı. Temmuz ayındaki hafta sonlarında pazar günü de sokağa çıkma yasağının olmaması tüketimi artırır diye düşünüyorum. Bunun fiyatlara etkisini piyasa kendiliğinden belirleyecektir" dedi.

"YÜZDE 20'YE KADAR ZAMLANDI"

Tavuk eti fiyatlarının artmasında dünya genelinde üretimdeki azalmanın etkili olduğunu ifade eden beyaz et üreticisi Mustafa Aksoy, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

"Aslında çok büyük bir artış yok. Hammadde fiyatları ikiye katladı. Maliyetlerimiz de artıyor. Kullandığımız bütün ürünler mısırından soya fasulyesine kadar, kağıdından naylonuna kadar fiyat artışı var. Tavuk da bundan etkileniyor. Tavuk eti şu anda kırmızı etle mukayese edildiğinde dörtte bir fiyatına piyasalarda satılıyor. Tavuk son zamanlarda yüzde 20'ye yakın bir zamla karşılaştı ama yüzde 20'lik zam zarar ettiği dönemlerden mukayese edildiği için yüksek gibi görülüyor.

"FİYATLARDA DÜŞÜŞ GÖRÜLMÜYOR"

Daha önce firmalar zararına tavukları üretip satmak zorunda kalıyorlardı. Bazı firmaların üretimi bırakması arzın azalmasına sebep oldu. Dolayısıyla fiyatların artmasında bunun da etkisi var. Üretimini durduran firmalar var. Tavuk fiyatlarında bir düşüş olacağını düşünmüyorum. Çünkü ihracat talepleri de var. Bütün dünyada üretimde azalma var. Üretimde azalma olunca dolayısıyla serbest piyasa ekonomisi çalışıyor ve fiyatlar artıyor"

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Koronavirüs Türkiye Bolu Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (4)

Çınar Saraç:

Geçen seneki et fiyatı bu sene tavuk fiyatı oldu , bu ülkede zaten gelen hiç bir zam geri alınmaz

43
0
yanıtYanıtla
Boray Borton:

2020 yılı temmuz ayında(fişi mevcut) 17 TL'ye aldığımız tavuk bugün 38 TL, 0 bir yıl içinde zam gelmiş. Aynı şekilde geçen yıl cebimize giren para (kendi şahsıma)  artmış. Güneş enerjisiyle yaşamaya evrilmeliyiz (bitkisel hayatta fotosentezik insansı) ama bu sefer gün ışığını da haram ederler bize...

9
0
yanıtYanıtla
senata silva:

Tavuk bir yılda 00 zam gördü, Ne ? 'si Emekliye, Çalışana zam yapılırken %3 en fazla %6 yersen... Kendileri kaybediyor, iki yıl sürmez seçim olur.

6
2
yanıtYanıtla
Hakan Ege:

Ben faniyim gelip geçirirler,hele bu ülkede hiç şansın yok,

7
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title