Haberler

Talabani'den Sınırötesi Yorumu

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye'nin Terör Örgütü PKK'ya Karşı Kuzey Irak Topraklarına Yönelik Bir Sınır Ötesi Operasyon Düzenleyebileceğini Zannetmediğini Söyledi. Talabani, Böyle Bir Duruma Türkiye'nin Hazır Olmadığını İddia Etti.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı Kuzey Irak topraklarına yönelik bir sınır ötesi operasyon düzenleyebileceğini zannetmediğini söyledi. Talabani, böyle bir duruma Türkiye'nin hazır olmadığını iddia etti.

ABD ve Fransa'ya yaptığı yurt dışı gezisini tamamlayarak dün gece özel bir uçakla ülkesine dönen Talabani, ülkenin kuzeyindeki Süleymaniye kentinde uçaktan inişinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Talabani, olası sınırötesi operasyonunun gerçekleşmesi durumunda Türkiye, Irak ile ülkenin kuzeyi ve genel olarak bütün bölgenin zarar göreceğini söyledi. "Türkiye kendisini içinden çıkamayacağı bir bataklığa atmaya hazır değildir" diyen Irak Devlet Başkanı, ABD'nin de bütün imkanları ile Irak ve Kuzey

Irak'ın toprak bütünlüğünü desteklediğini söyledi.

Washington'un bu konuda Türk Parlamentosu'nun aldığı karar karşındaki tepkisini açık bir şekilde ortaya koyduğuna vurgu yapan Kürt kökenli Devlet Başkanı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Türkiye'ye destek veren tutumu hakkındaki bir soru üzerine ise, "Suriye'nin bu şekilde olumsuz bir tutum sergilememesi gerekiyordu. Suriye Devlet Başkanı Esad, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonuna destek vermekle tüm çizgileri aştı. Çünkü Türkiye'nin aldığı kararı uygulaması hiç bir tarafın çıkarına değil" diye

konuştu.

Irak Devlet Başkanı Talabani, "Türk hükümetinin, TBMM'nin aldığı kararı uygulayacağını ve Kuzey Irak topraklarına yönelik bir sınır ötesi operasyon düzenleyeceğini zannetmiyorum. Şayet Türkiye bunu yaparsa kendisi, Kuzey Irak Bölgesi, Irak ve genel olarak bütün bölge için büyük bir sorun meydana getirir. Ancak şunu da belirtmek gerekiyor ki Ankara kendisini içinden çıkamayacağı bir bataklığa atmaya hazır değil" şeklinde konuştu.

PKK sorununun barış yoluyla çözüme kavuşturulmasını istediklerini de yineleyen Celal Talabani, PKK'lı teröristlerin geçmişte olduğu gibi şimdi de dağlarda kaldığını kabul ederken, gerilimin ortadan kaldırılması için Türkiye'nin barış tercihini öne çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.

(SK-CY-CY-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title