Haberler

Taksim'de 'Torba Tasarı' Protestosu

Türk-İş başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütleri, TBMM'de görüşülen "Torba Yasa Tasarısı"nı Galatasaray Meydanı'ndan Taksim'e yürüyerek protesto etti

Türk-İş başta olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütleri, TBMM'de görüşülen "Torba Yasa Tasarısı"nı Galatasaray Meydanı'ndan Taksim'e yürüyerek protesto etti. Yürüyüşe katılan yaklaşık bin kişi "Sokağa, eyleme, genel greve", "İşçiye uzanan eller kırılsın", "İşçiyiz, haklıyız kazanacağız", "İş ekmek yoksa barış da yok" ve "Vur vur inlesin, hükümet dinlesin" sloganları atarak Galatasaray'dan Taksim Meydanı'na yürüdü.

KOMİSYON İTİRAZLARIMIZI DİKKATE ALMADI

Taksim Meydanı'nda grup adına açıklama yapan Türk-İş İstanbul Bölge Temsilcisi Faruk Küçükkucak tasarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlandığını, Türk-İş'in ve diğer emek örgütlerinin görüşüne başvurulmadığını söyledi. Sosyal diyaloğun önemli olduğunu belirten Küçükkucak, "Bir yandan 'sosyal diyalog' deyip, diğer yandan dostlar alışverişte görsün hesabıyla işine geldiğinde bunu uygulayıp, işine gelmediğinde uygulamamak kabul edilebilir bir durum değildir." dedi. Tasarı ile ilgili itirazlarını Meclis Komisyon çalışmaları sırasında dile getirdiklerini ifade eden Küçükkucak, komisyondaki görüşmelerde tasarıyla ilgili bu itirazlarının dikkate alınmadığını kaydetti.

EL KONULAN KAYNAKLAR SEÇİM YATIRIMI OLARAK KULLANILACAK

Tasarıyla hükümetin, işçilerin İşsizlik Sigortası Fonu'na el uzattığını iddia eden Küçükkucak, hükümetin fonun önceki yıl ki gelirinin yüzde 30'una "istihdamı arttırmak" gerekçesiyle el koyacağını, bu miktarı yüzde 50'ye kadar çıkarma yetkisi de alacağını ve el konulan bu kaynakların seçim yatırımı olarak kullanılacağını ileri sürdü.

Tasarıyla evden çalışma, uzaktan çalışma kavramlarının İş Kanunu'na yerleştirildiğini ifade eden Küçükkucak, 'Turizm sektöründe denkleştirme süresi dört aya çıkarılmakta, 25 yaşın altında işçilerin deneme süresi dört aya yükseltilmektedir. Bir yandan esneklik ve güvensizlik genişletilirken diğer yandan da 16 yaşından küçük işçilere uygulanan düşük asgari ücretin 25 yaşın altındaki işçilere uygulanmasının hazırlığı yapılmaktadır" dedi.

Belediyelerde çalışan bir kısım işçinin istihdam fazlası sayılarak, bu çalışanların Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatları ile ihtiyaç talebinde bulunan belediyelere dağıtılmak istendiğini belirten Küçükkucak, bu durumun yeni mağduriyetlere zemin hazırlayacağını söyledi. Sosyal güvenlikte beklenen düzenlemelerin yapmadığını savunan Küçükkucak, "Hükümet tasarıyı geri çekmeli ve çalışma hayatını daha güvencesiz hale getiren hükümleri torba yasa tasarısından çıkarılmalıdır" dedi.

Yürüyüş sırasında çevik kuvvet ekipleri Taksim Meydanı'nda geniş güvenlik önlemi aldı. Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title