Haberler
BBC

Suudi Arabistan'da İlk Kez Bir Kadın İnsan Hakları Aktivisti İdam Cezasıyla Karşı Karşıya

Suudi Arabistan'da aralarında bir kadının da bulunduğu altı insan hakları aktivisti için idam kararı istendi.

Suudi Arabistan'da aralarında bir kadının da bulunduğu altı insan hakları aktivisti için idam kararı istendi. İnsan hakları örgütleri, Şiilerin çoğunlukta olduğu doğudaki Katif kentinde hükümet karşıtı gösterilere öncülük etmekle suçlanan İsraa al-Ghomgham'ın ülkede idam edilecek ilk kadın aktivist olabileceği uyarısında bulundu.

İnsan hakları izleme örgütü Human Rights Watch'un Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, "Her idam dehşet vericidir. Ama hakkında şiddet içeren bir suçlama bile bulunmayan İsraa al-Ghomgham gibi aktivistler için idam istenmesi çok korkunç" dedi.

Merkezi Berlin'de bulunan Avrupa Suudi İnsan Hakları Örgütü'nün (ESOHR) Direktörü Ali Adubisi de İsraa al-Ghomgham'ın idam edilmesinin "çok tehlikeli bir emsal oluşturacağını" söyledi.

Karar duruşması 28 Ekim'de

Üç yıl önce evinde eşiyle birlikte gözaltına alınan 29 yaşındaki Al-Ghomghan'ın 6 Ağustos'ta Riyad'da terör suçları mahkemesine çıkarıldığı ve savcılığın idam istediği belirtiliyor. Karar duruşmasının 28 Ekim'de yapılacağı söyleniyor.

Ülkede idam kararları, Kral'ın onayından sonra infaz ediliyor. İnfazlar genellikle idam mahkumlarının başları kılıçla kesilerek gerçekleştiriliyor.

İsraa al-Ghomghan, Kral'a itaatsizlik ve Şii'lere yönelik ayrımcılığa son verilmesi ve siyasi tutukluların serbest bırakılması talebiyle eylem yapan hükümet karşıtı göstericilere destek vermekle suçlanıyor.

Ülkede parti kurmak ve protesto düzenlemek yasak

Mutlak monarşiyle yönetilen Suudi Arabistan'da siyasi parti kurmak yasak ve protestolara izin verilmiyor.

Ülkede Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın girişimiyle son birkaç yıl içinde bir dizi önemli reform adımı atıldı.

Ancak bu süreçte çok sayıda din adamı, entelektüel ve ve kadınların araba kullanma hakkı için kampanya yürüten kadınlar dahil pekçok kişi gözaltına alındı.

Katif'te 2011'den beri aralıklarla gösteriler düzenleniyor.

Buradaki Şii azınlık, Sünni makamların ibadetlerine müdahale ettiğini, iş ve eğitimde eşitsizliğe maruz kaldıklarını öne sürüyor. Hükümet ayrımcılık suçlamalarını reddediyor.

Suudi Arabistan'da daha önce bazı Şii aktivistler idam edilmişti. Riyad, İran'ın bölgedeki Şiileri kışkırttığını öne sürüyor.

BBC

Suudi Arabistan Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title