Haberler
BBC

Hollanda'da Stadyumlarda Kötü Tezahürat ve Taşkınlıklara Sıkı Kurallar

Güncelleme:

Hollanda'da önümüzdeki futbol sezonu öncesi stadyumlarda kötü tezahürat ve taşkınlıkların önlenmesi için kurallar sıkılaştırıldı. Homofobik, ayrımcı ve ırkçı tezahüratlar nedeniyle maçlara ara verilecek ve maç tatil edilebilecek. Fanatik taraftarlara ömür boyu stadyum yasağı getirilecek. Yeni kurallarla birlikte cezalar da artırıldı.

Hollanda’da önümüzdeki hafta başlayacak 2023/24 futbol sezonu öncesi, stadyumlarda kötü tezahürat ve taşkınlıkların önlenmesi için kurallar sıkılaştırıldı.

Stadyumda oyuncu, hakem ve rakip taraftarlara yönelik homofobik, ayrımcı ve ırkçı tezahüratlar nedeniyle maçlara ara verilecek. Bunun sürmesi halinde ise maç tatil edilecek.

Üç kez 12 aydan fazla stadyum yasağı cezası alan fanatik taraftarlar ömür boyu stadyumlardan men edilecek.

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanlığı, Futbol Federasyonu (KNVB), kulüpler birliği, belediyeler, savcılık, polis, futbol, oyuncu ve hakem örgütleri ile taraftar derneklerinin temsilcileri, yeni sezon öncesi bir araya geldi.

Toplantıda, “misafirperver ve güvenli futbol için yol haritası” ele alındı.

Özellikle Covid salgını sonrası Hollanda’daki stadyumlarda yeniden artış gösteren kötü tezahürat ve kavgaların önlenmesi için kuralların sıkılaştırması kararlaştırıldı.

Stadyumlarda taraftarların maçlardan önce veya maç sırasında antisemitik, ırkçı veya diğer ayrımcı ifadeler içeren pankart taşıması ya da açmasına izin verilmeyecek.

Stadyumlarda homofobik, Yahudi karşıtı, ırkçı ve ayrımcı tezahürat ve marşlar yasaklanacak.

Hakem, futbolcu ya da rakip taraftarlara yönelik homofobik veya ayrımcı tezahürat halinde, hakemler maça ara verecek.

Kötü tezahüratların devam etmesi halinde maç tamamen durdurulabilecek.

Hangi cezalar verilecek?

Yeni sezondan itibaren stadyumlara yasa dışı havai fişek sokanlar ya da atanlara beş yıl stadyuma giriş yasağı getirilecek.

Sahaya su şişesi, çakmak ya da benzeri cisimler atanlara üç yıla kadar stadyum yasağı cezası uygulanacak.

Yüzü kapatan malzemeleri bulunduran ya da taşıyanlar altı ay, yüzünü görevliler polis veya biyometrik uygulamalar tarafından tanınmasını imkansız kılacak şekilde kapatanlar da 18 ay stadyumlara alınmayacak.

Stadyum yasağını ihlal edenlere üç yıl daha men cezası verilecek.

İzinsiz olarak sahaya giren taraftarlar da, beş yıl stadyumlara alınmayacak.

Üç kez 12 ay ve üzeri stadyuma giriş yasağı cezası alan taraftarlar, ömür boyu stadlardan uzak kalacak.

Fanatik taraftarların çıkardığı olaylar nedeniyle UEFA ya da futbol federasyonu tarafından kulüplere verilen para cezaları, failler tarafından ödenecek.

Yasakları ihlal eden fanatik taraftarlar hakkında polis ve savcılık tarafından cezai işlem başlatılacak.

Futbol Fanatikliği ve Ciddi Rahatsızlıklarla Mücadele Tedbirleri Yasası kapsamında, belediyelere, savcılara ve ceza mahkemelerine müdahale için ek yetkiler sağlanacak.

Statlardaki tehdit ve sindirme gibi davranışlar ceza hukuku kapsamında ele alınacak.

Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz, milyonlarca insanı birbirine bağlayan futbolda, ırkçılık ve şiddetin yer alamaması gerektiğini belirtti.

Yeşilgöz “Stadyumlar bizim bir arada olduğumuz ve futbol keyfi yaptığımız yerlerdir. Bunu her zaman koruyacağız. Milyonlarca taraftar, kulüp, belediye, polis ve savcılıkla birlikte, bu küçük azgın azınlığın üstesinden gelebiliriz” dedi.

Hollanda’daki stadyumlarda özellikle Ajax, antisemitik tezahürat ve marşların hedefi oluyor.

Amsterdam’da 2. Dünya Savaşı öncesi Yahudi nüfusun fazla olması ve bunların büyük bölümünün Ajax’ı desteklemesi nedeniyle, kulüp için “Yahudi takımı” deniyor.

Ajax’ın karşılaştığı birçok takımın taraftarları tarafından Yahudi karşıtı tezahüratlar yapılıyor, marşlar söyleniyor.

Ajax - Feyenoord maçları başta olmak üzere, aralarında ezeli rekabet bulunan birçok takımın maçlarında, taraftarlar arasında ciddi huzursuzluk yaşanıyor.

Feyenoord, Ajax, ADO Den Haag, FC Twente, FC Utrecht, PSV, PEC Zwolle, Willem II, FC Den Bosch ve SC Cambuur, Hollanda’da taraftarları arasında fanatik grupların yer aldığı takımlar olarak biliniyor.

BBC

Hollanda Futbol Tatil Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title