Haberler

Coğrafi işaretli ürünlerde seferberlik çalışmaları

Güncelleme:

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) düzenlenmesinin ardından coğrafi işaret seferberliği başlatıldığını bildirdi.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) düzenlenmesinin ardından coğrafi işaret seferberliği başlatıldığını bildirdi.

Antalya Ticaret Borsasından yapılan açıklamaya göre, Borsa ile Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen "Sizin Oraların Nesi Meşhur?" toplantısı Gürsel Cingöz'ün moderatörlüğünde online olarak gerçekleştirildi.

Asan, yaptığı konuşmada, yöresel ürün zengini Türkiye'de coğrafi işaretlerin son derece önemli olduğunu belirtti.

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde hayata geçirilen YÖREX'in bu konuda önemli bir başarıya imza attığını anlatan Asan, "Türkiye'de yöresel ürünler ve coğrafi işaret konusunda farkındalık oluşturan ilk etkinlik YÖREX oldu. Bu konuda Ali Çandır'ı tebrik ediyorum. YÖREX'ten sonra Türkiye'de coğrafi işaret seferberliği başladı. Türkiye'de 567 coğrafi işaretli ürün, 661 de başvuru bulunuyor." diye konuştu.

"Coğrafi işarete konu olmamış 156 peynir çeşidi var"

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanı Özgür Akif Tel de coğrafi işaretli ürünlerin yüzde 80'inin tarım ve gıda ürünü olduğunu bildirdi.

Bakanlık olarak yöresel ürünler ve coğrafi işarete özel önem verdiklerine değinen Tel, hal kayıt sisteminde coğrafi işaretli ürünlerin işlenmesi için çalıştıklarını, denetimi için de mevzuat çalışmasını tamamlamak üzere olduklarını kaydetti.

Tel, Anadolu'da coğrafi işarete konu olmamış 156 peynir çeşidi bulunduğunu, bunlar üzerinde de çalıştıklarını belirtti.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da 2010'da yöresel ürünler projesini başlattıklarından bu yana coğrafi işaret konusunda ciddi yol aldıklarını vurguladı.

Üreticinin coğrafi işaretli ürün etrafında kümelenmesi gerektiğine değinen Çandır, coğrafi işaret bilgi sistemi kurulması halinde denetim ve takibinin daha kolay yapılacağını bildirdi.

Çandır, coğrafi işaret enstitüsü kurulması gerektiğini kaydetti.

Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, Antalya'da coğrafi işaret alabilecek çok sayıda ürün olduğunu belirtti.

Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp da ürünün değerinde satılması açısından coğrafi işaret konusunun önemli olduğuna dikkati çekti.

ATB Coğrafi İşaretler Danışmanı Dr. Rana Demirer, mahreç ve menşei konusunda bilgi verdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Çandır Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title