Haberler

Son Dakika! Bakan Pakdemirli: Hiç yağış olmasa bile İstanbul'un 3, Ankara'nın 5 aylık suyu var

Güncelleme:

Son dakika! Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İstanbul ve Ankara'da su sıkıntısı yaşanmasını beklemediklerini belirterek gerekli yatırımları hayata geçirdiklerini duyurdu. Pakdemirli, bugün itibariyle İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı ortalamasının yüzde 27, Ankara'nın ise yüzde 13 olduğunu belirtti.

Türkiye'deki barajlarda, son zamanlarda su seviyesi belirgin oranda azaldı. Bu azalışla birlikte kuraklık ihtimallerine de beraberinde geldi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul, son 10 yılın düşük seviyesi olan yüzde 27'yi görmüştü.

HİÇ YAĞMUR YAĞMASA İSTANBUL'UN 3 AYLIK, ANKARA'NIN 5 AYLIK SUYU VAR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bugün itibariyle İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı ortalamasının yüzde 27, Ankara'nın ise yüzde 13 olduğunu belirterek, hiç yağış olmaması durumunda bile İstanbul'un yaklaşık 3 ay, Ankara'nın da 5 aylık suyunun bulunduğunu açıkladı.

Türkiye genelinde işletmede olan; Enerji maksatlı barajlarda yüzde 37,5; Sulama maksatlı barajlarda yüzde 32,6 İçme suyu maksatlı barajlarda yüzde 33,5 doluluk oranı bulunduğunu belirten Bakan Pakdemirli, 374 adet depolama tesisinde ise doluluk oranı ortalamasının yüzde 35,6 mertebesinde bulunduğunu ve mevcut su miktarının da 126,7 milyar metreküp olduğunu kaydederek, bu oranın geçen sene ile yaklaşık aynı miktarda olduğunu söyledi.

GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE DÜŞÜK SEVİYEDE

Baraj doluluk oranlarının geçen yılın aynı dönemine göre biraz daha düşük olduğunu ancak 'sulama sezonunun bitmesi, buharlaşmanın azalması ve yağışlı periyoda girilmesi' sebebiyle önümüzdeki günlerde barajlardan daha az su tüketimi olacağının beklendiğini dile getiren Pakdemirli, bu süreçte önemli bir su sıkıntı yaşanmayacağını öngördüklerini söyledi.

Pakdemirli'nin yaptığı açıklama şu şekilde:

"İstanbul'un günlük içme ve kullanma suyu ihtiyacı ortalama 3 milyon 200 bin metreküptür. Bu ihtiyacın önemli bir miktarı Devlet Su İşleri'nin (DSİ) daha önce inşa ettiği Ömerli, Alibeyköy, Büyükçekmece ve diğer barajlar ile Yeşilçay ve Melen Sistemi'nden karşılanıyor. Dünya'nın en büyük şehirlerinden biri olan, Ülkemizin göz bebeği İstanbul'a su sağlayan barajların bir kısmı Anadolu yakasında bir kısmı ise Avrupa yakasında bulunuyor. Bu barajlar birbiri ile entegredir ve tüm barajlardan İstanbul'un her tarafına arıtma tesislerinden su aktarılabiliyor. Bugün itibariyle İstanbul'umuza su sağlayan barajların doluluk oranı ortalaması yüzde 27'dir. Şu anda hiç su gelmese dahi İstanbul'un yaklaşık 3 aylık ihtiyacını karşılayacak su rezervuarlarda mevcuttur. Ayrıca her yıl olduğu gibi önümüzdeki kış aylarındaki yağışlarla birlikte baraj giriş akımlarındaki artışla birlikte İstanbul'da herhangi bir su problemi yaşanmasını beklemiyoruz.

"ANKARA'NIN 5 AYLIK İHTİYACINI KARŞILAR''

Şu an itibariyle Ankara'daki barajlarda doluluk oranı yüzde 13 seviyesinde. Geçen yıl aynı tarihte bu oran yüzde 12,7 seviyesinde idi. Ankara'da günlük 1,2 milyon metreküp su kullanılıyor. Ankara'nın su yeterlilik durumunu barajlardaki doluluk oranları üzerinden kıyaslayarak belirtmek doğru bir yaklaşım değildir. Zira 1 milyar 500 milyon metreküp depolama hacmine sahip Ankara'daki barajlarda şu an itibariyle 185 milyon metreküp su bulunuyor ve hiç yağış olmaması durumunda bile barajlardaki su, şehrin 5 aylık ihtiyacını karşılayabilecek miktardadır.

"ANKARA'NIN 2050 YILINA KADAR SU SIKINTISI OLMAYACAK"

Ankara'nın 2050 yılı itibariyle ihtiyacı olan içme suyunu karşılayacak olan ve DSİ tarafından inşa edilen Gerede Sistemiyle, Bolu Gerede havzasındaki suların Işıklı Regülatörü ve 31,6 km uzunluğunda 4,5 m çapında 40 m³/s kapasitesinde Türkiye'nin en uzun içme suyu tüneli ile Çamlıdere Barajına cazibeli olarak aktarılmaktadır.

Söz konusu tesisle Ankara'ya yılda ortalama 226 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilmesi planlanmış olup, 01.01.2020-16.11.2020 tarihleri arasında Çamlıdere Barajına 170 milyon metreküp içme ve kullanma suyu aktarılmıştır"

BAKAN, VATANDAŞLARI SUYU İSRAF ETMEMESİ YÖNÜNDE UYARDI

Türkiye genelinde önümüzdeki dönemde mevsimsel yağışlarının da etkisiyle önemli bir su sıkıntısı yaşanmayacağını öngördüklerini belirten Bakan Pakdemirli, ancak vatandaşlarımızın her zaman olduğu gibi suyu israf etmeden ihtiyacı kadar tüketmelerini ve tasarruf ilkelerine azami derecede uymalarının önemli olduğunun altını çizdi.

Bakan Pakdemirli, bakanlık olarak geçmişte olduğu gibi önümüzdeki dönemde de içme ve kullanma suyu sıkıntısı yaşanmaması için gerekli yatırımları planlayarak, peyderpey hayata geçirdiklerini ve gerekli tedbirleri aldıklarını da sözlerine ekledi.

Doğruluk Kontrolü
"İstanbul ve Ankara'da bulunan barajlardaki suların azaldığı, bu nedenle su sıkıntısı yaşanacağı iddiası"
YANLIŞDOĞRU
BULGULAR

"İstanbul ve Ankara'da bulunan barajlardaki suların azalmasına bağlı olarak, önümüzdeki dönemlerde su sıkıntısı yaşanacağı iddia edildi. İddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Bakan Pakdemirli, İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranının yüzde 27, Ankara'nın ise yüzde 13 olduğunu söyledi."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Bekir Pakdemirli İstanbul Ankara Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500

Yorumlar (18)

meko:

60 yaşındayım hiç susuz kalmadı istanbul bir ay sonra barajlar dolup taşar

10
8
yanıtYanıtla
meczup:

barajlar senin yaşına göremi dolup boşalıyor bende 59 yaşındayım 2017 deki susuzlukta terkos gölüne denizden aktardıkları suyun tadı damağımda o zamandan beri evde su arıtıcı kullanıyorum

yanıt3
yanıt0
ASABİ:

hani bir şarkı var ya ''''kız sen İstanbul un neresindensin'''' bu yaştaTANKERLE gelen suyun başına üşüşmediysen chp dönemini es geçmişsin demektir

yanıt0
yanıt3
golebice:

Sayın Bakanım hani İstanbul''un 50 yıllık su sorunu 2071 yılına kadar çözülmüştü. Buna Kanal İstanbul''un su havzaları da dahildi, birde İstanbul''un su havzalarına Kanal İstanbul''un yapıldığını düşünün İstanbul''a sular bir gün bile yetmez. Saygılarımla.

8
8
yanıtYanıtla
vatandaş:

melen barajı istanbula çareydi ne oldu

9
1
yanıtYanıtla
Mns:

Mal melen olmasaydı şu an istanbul susuzdu

yanıt1
yanıt4
Baksen vaybe halahala:

Ya hani bakanim 2071 kadar suyu sıntısı yaşanmayacaktı siz kalan istanbul yapin barajlarıda yıkın kurutun alkışlayınnnn çomarlarrrrr bi yerinize kına yakarsınız

6
4
yanıtYanıtla
AHMET:

2021 KITLIK YILI DÜNYADA OLACAKMIŞ BEN DEMİYOM GAVURLAR DİYOR. YANİ ZOR ZAMANLAR DEVAM EDECEK YANİ YAŞA YADA ÖL. ÖLÜNCE SORUN YOK İHTİYAÇ KALMAYACAK HATTA TOPRAĞA FAYDAMIZ OLACAK KALIRSAK SIKINTI BÜYÜK.

8
1
yanıtYanıtla
Serife fersoy:

Karadeniz yagan yagmuru tam anlamiyla kullanmak icin kanallar yapip barajlara ve istanbul ankara baglantili barajlarla birlestirilirse su sorunu kalmaz buyuk projemi para cokmu gider...yuzlerce hicbir ise yaramicak millwt bahcelerine harcanan parayla bu dedigim rahatca yapilir...tabi miting alani olarak kullanicaksiniz suruyu toplayip o ayri.

3
4
yanıtYanıtla
meczup:

istanbulun suyu belediye tarafından yönetilmektedir bu konuda açıklama yapacak olan makam belediyedir ekrem imamoğlu bir şeyin başı değil o şehremeni yani bu şehiri yönetmek üzere emanet almış kişi hazmedemyen maden suyu içsin şişkinliği geçer aslında birileri bir zaman yanlışlıkla istanbulun su sorununu 40 dakikalğına çözdük diyeceklerine kırk seneliğine çözdük dediler bu zatlar zaten zaman mevhumunu hep karıştırıyorlar

3
3
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title