Haberler

Matrah artırımı nedir? 2020 matrah artırımı çıkacak mı? Matrah artırımı hesaplama

Güncelleme:

Son günlerde sık sık gündeme gelen matrah artırımı hakkında merak edilen soruların cevaplarını sizler için derledik. Matrah artırımı nedir? Matrah ve vergi artırımından kimler faydalanır?

Torba yasa gündeme gelirken matrah artırımının da konular arasına girip girmeyeceği merak konusu oldu. Peki, matrah artırımı nedir?

MATRAH ARTIRIMI NEDİR?

Matrah, kısaca verginin miktarını belirlemek için temel alınan değerdir. Bir kazancın vergi miktarını belirlerken temel olarak alınan ve kazançtan giderler çıktıktan sonra geri kalan bölüme verilen isim matrahtır.

Vergi matrahı artırımı, Maliye Bakanlığı tarafından yapılan vergi incelemesinden ek vergi ödeyerek kaçınmanı sağlayan bir uygulamadır. Geçmiş dönem vergi beyanlarını belli oranlara göre artırırsan yapılan incelemelerden muaf olabilirsin. Böylece Maliye Bakanlığı matrah artırımı yaptığın yıllar için inceleme yapmaz ve o yıllar için senden vergi talep edip ceza kesmez.

MATRAH ARTIRIMI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Matrah, belirli bir tutar üzerinden veya vergiye konu olan şeyin özelliklerine göre (spesifik matrah) olarak hesaplanabilir. İlk matrah tipinde malın veya hizmetin nakdi değeri üzerinden hesaplama yapılırken ikinci türdeki matrahta malın fiziksel özellikleri esas alınır. Mesela içkiler alkol oranına, araçlar motor hacmine göre vergilendirilir ve bunlar matrah hesabına göre yapılır.

MATRAH ARTIRIMINDAN KİMLER FAYDALANIR?

  • Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri
  • Gelir ve Kurumlar Stopaj Vergisi mükellefleri
  • Katma Değer Vergisi mükellefleri

2020 MATRAH ARTIRIMI ÇIKACAK MI?

Yoğun talep sonrası Gelir ve Kurumlar Vergisi'nde matrah artırımı da hazırlıkları süren torba yasa kapsamına alınıyor.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Maliye Bakanlığı Haberler

Bakmadan Geçme

Ç.Rizespor Ankaragücü maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Ankaragücü maçı şifresiz mi? Trabzonspor Gaziantep FK maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Trabzonspor Gaziantep FK maçı şifresiz mi? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 28 Nisan Pazar günün maçları nereden izlenir? Göztepe Süper Lig'e çıktı mı 2024? Furkan sakatlandı mı? 28 Nisan Pazar Survivor Furkan'a ne oldu? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 28 Nisan Pazar 2024? Survivor kim kazandı? 28 Nisan Pazar Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 28 Nisan Pazar TV8 Survivor HD izleme linki! Kirli Sepeti 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Kirli Sepeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Teşkilat 106. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 28 Nisan Teşkilat yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi?
500

Yorumlar (25)

Turan şahin:

Bir an evvel çikmalı

11
0
yanıtYanıtla
Kadir yilmaz:

Bir an once matrah artirimi olmasi gerekir yoksa taksitlendirmeler kör topal olur ...yetkililerden istriham ediyoruz ...ivedilike torba yasasina eklenmesinin Matrah artirimi bir an evvel torba yasasina eklemeli ,yoksa taksitlendirmeler vb unsurlar kokör topal olur ivedilikle bekliyoruz ...saygilar

yanıt2
yanıt0
Azim:

Haberiniz için teşekkür ederiz

8
0
yanıtYanıtla
Erdem:

Erdal yasaya eklenmelidir esnaf çok zorda mutlaka eklenmelidir matrah artımı

5
0
yanıtYanıtla
ali hay:

şu pandemi dönemi matrah artırımının yapılması lazım esnaf her anlamda sıkıntıda

3
1
yanıtYanıtla
Erdem:

Matrah artımı olmalı mutlaka yasaya eklemelidir

3
0
yanıtYanıtla
Mmt:

Matrah artımı çıkmalıdır esnaf çok zordurumda

3
0
yanıtYanıtla
ali güngören:

Matrah arttırımı günümüzdeki şartlara istinaden biran önce torba yasaya eklenemelidir. Piyasa şartları gereği zor durumdalar ve devletimizden yardım beklemektedirler. Saygılarımla. . .

3
0
yanıtYanıtla
serdar filiz:

bir çok esnaf arkadaşım özellikle pandemi döneminde gırtlağa kadar borca girdi üsütne üslük vergi incelesi çıkanlar hayata küsmüş durumda bir iülkede ticaret para akışı durması bir esnafın iflas etmesi hem piskolojik hemde ekonomisel sorunlar doğurmakta hükümet varlığını sürdürmek ve esnafını bir nebze rahatlatmak istiyorsa en kısa sürede matrah artırımı yapmalıdır. karnını doyuramayan görüşündende vazgeçer bu konuda beklenti çok yüksek

1
1
yanıtYanıtla
Faratin:

Matrah artımı olmalıdır

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title