Haberler

DGS sınav yerleri belli oldu! ÖSYM DGS sınav giriş belgesini yayınladı

Güncelleme:

DGS sınav yerleri ÖSYM tarafından belirlendi. DGS sınav giriş belgesi konusunda ÖSYM'den yapılan açıklamanın ardından öğrenciler DGS sınav yerlerini öğrenme fırsatı yakaladılar.

Önlisans programlarında eğitim görenlerin lisans tamamlamak için başvurdukları Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilecek. Heyecanla beklenen DGS sınav yerleri bu süreçte ÖSYM tarafından açıklandı. ÖSYM'nin DGS sınav giriş belgesi açıklamasını yapmasının ardından adaylar ÖSYM Aday İşlemlei Sistemi'ne (ÖSYM AİS) akın ettiler. DGS sınav yerleri konusunda bilgi edinen adaylar sınava dair diğer detayları da bilmek istiyor. Uzun

süredir bu sınav için hazırlıklarını yapan adaylar, DGS konuları, DGS ne zaman, DGS sınav tarihi gibi sorularına yanıt bulmaya çalışıyor. DGS sınav yerleri bilgisine aşağıda yer alan bağlantıdan faydalanarak ulaşabilirsiniz. Diğer taraftan DGS hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

DGS SINAV YERLERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

ÖSYM, yaptığı her sınavın yaklaşık 10 gün öncesinde sınav giriş belgelerini adayların erişimine açıyor. DGS sınav yerleri bilgisi de DGS sınav giriş belgesinde yer alıyor. DGS sınav yerinizi öğrenmek için öncelikle T.C. Kimlik Numaranızı ve ÖSYM Aday Şifrenizi kullanarak ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne giriş yapmanız gerekiyor. Sisteme giriş yapmanızın ardından açılan ekranda güncel işlemleri görebilirsiniz. Buradan başvuru yaptığınız takdirde DGS sınav giriş belgesi görüntüleyebilirsiniz. Sınav giriş belgenizde hem kişisel bilgilerinizi, hem de sınava gireceğiniz merkezi, binayı, salonu ve sıra numaranızı öğrenebilirsiniz. Sınav giriş belgelerinin devamında ise sınavda dikkat etmeniz gereken hususları öğrenebilirsiniz.

DGS NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM her yılın başında o yıl içerisinde yapılacak sınavlar için sınav takvimini paylaşıyor. 2016'nın başında ÖSYM tarafından paylaşılan 2016 ÖSYM Sınav Takvimi'ne göre DGS, 21 Ağustos 2016 Pazar tarihinde gerçekleştirilecek. ÖSYM, bu yıl yapılacak DGS için başvuruları ise 31 Mayıs 2016 - 13 Haziran 2016 tarihleri arasında almıştı.

DGS KONULARI NELERDİR?

DGS sorular bakımından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) ile benzerlik göstermektedir. Adaylara bu sınavda 60 Sözel, 60 Sayısal olmak üzere 120

soru sorulmaktadır. Adaylara 120 soru için 140 dakika süre verilmektedir. Sözel kısımda 10 tane Sözel Mantık, Sayısal kısımda ise 10 adet Sayısal Mantık sorusu yer almaktadır. DGS'de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.

DGS Sayısal konuları: Kümeler, Sayılar, Bölünebilme Kuralları, Rasyonel Sayılar, Üslü İfadeler, Köklü İfadeler, Eşitsizlik, Mutlak Değer, Özdeşlikler, Çarpanlara Ayırma, Oran-Orantı, Denklemler, Problemler, Sayısal Mantık, Geometri

DGS Sözel konuları: Sözcük, Cümle, Paragraf, Anlatım Bozukluğu, Şifre Çözümü, Çözümleme ve Mantıksal Akıl Yürütme

DGS TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

DGS için her üniversitenin %10 kontenjan açma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak bu kontenjanlar oldukça az olduğu için adayların tercih sürecinde dikkatli ve özenli olmaları gerekiyor. Önceleri sınavdan önce yapılan tercihler hata payını arttırırken, günümüzde tercih işlemleri sınavın ardından puanların açıklanması sonrasında yapılmaktadır. Bu avantajı öğrencilerin iyi değerlendirmesi gerekmektedir. DGS'de adaylara 18 tercih hakkı tanınır. DGS'yi kazanarak bir üniversitenin lisans bölümüne yerleştirilen adaylara öncelikle Lisans Öğrenimlerine Hazırlık Programı uygulanır ve bu programda öğrencilere 1. ve 2. sınaflarda eksik oldukları dersler verilir. Bu programların ardından öğrenciler 3. sınıftan öğrenimlerine devam ederler.

SINAVDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen tüm sınavlarda olduğu üzere DGS'de de bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Adayların; sınava çağrı cihazı, cep telefonu, radyo v.b. haberleşme araçları ile cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat v.b. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar getirmesi yasaktır. Silah v.b. teçhizatla sınava girilemez. Sınav süresi boyunca adayların birbirleriyle konuşmaları, kopya çekmeleri veya çekilmesine yardımcı olmaları, salon görevlilerine soru sormaları, birbirlerinden kalem, silgi, v.b. şeyler alıp vermeleri, istemeleri yasaktır. Sınavın yapıldığı salonda sigara, pipo, puro v.b. içmeleri, sözlük, sözlük görevi gören araç kullanmaları, başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmaları, sınav düzenini bozacak hareketler yapmaları yasaktır.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Gündem Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title